Így lehet kevésbé fájdalmas a szülés

A fájdalomcsillapításhoz való jog mindenkit megillet, így a szülő nők is saját maguk dönthetik el, kérnek-e fájdalomcsillapítást vagy nem.

Többféle fájdalomcsillapító módszer létezik, a kismama választhat gyógyszeres vagy alternatív megoldások közül.

Kábító fájdalomcsillapító vagy kéjgáz

A gyógyszeres megoldások közé tartoznak az izomba vagy intravénásan beadott kábító hatású fájdalomcsillapítók. Ilyen például a morfium (ma már nem használják, mivel nagyon káros a magzatra), a fentanyl, a nalbuphin, a butorphanol, a diazepam, a midazolam vagy a pethidin. Hatásuk körülbelül három órán keresztül tart. Előnyük, hogy gyorsan hatnak, hatásukra a méhszáj is gyorsabban tágul, viszont a méhlepényen keresztül a baba szervezetébe is jut belőlük, így légzésdepressziót, tónuscsökkenést, hypothermiát okozhatnak.

A szüléssel járó fájdalmakat többféle úton is lehet enyhíteni
A szüléssel járó fájdalmakat többféle úton is lehet enyhíteni. Fotó: iStock

Fiatal anyák réme: a szülés utáni depresszió.

Egy másik fájdalomcsillapító módszer, amikor a kismama kéjgázt (nitrogén-oxidult) és az oxigént lélegez be fele-fele arányban. Ez a szer hatását a központi idegrendszerben fejti ki, valamennyi központot blokkolja, az újszülöttnél légzésdepressziót okozhat.

Epidurális érzéstelenítés

Ez a módszer szintén a gyógyszeres megoldások közé tartozik, teljes fájdalommentességet biztosít a szülés teljes idejére. Nem minden esetben alkalmazható: véralvadási zavar, alacsony vérnyomás vagy súlyos gerincbetegség esetén ellenjavallt.

Először egy tűt vezetnek be két csigolya közé, a tűt kihúzzák, és ezután katéteren keresztül adagolják az érzéstelenítőt. Viszonylag kevés kockázattal kell számolni mind az anya, mind az újszülött részéről. Mellékhatás lehet a kitolási szakasz nyúlása, a nyomási reflex csökkenése, szédülés, hányinger és csökkenő vérnyomás.

Alternatív módszerek

Fontos, hogy a kismama már a szülés előtt tájékozódjon arról, pontosan mi fog történni, ez ugyanis csökkenti a szorongást, amelynek (minimális) fájdalomcsillapító hatása van. Szintén szorongáscsökkentő hatású, ha jelen van az apa vagy egy közeli hozzátartozó, barátnő a szüléskor, esetleg egy fogadott szülésznő. Fontos szerepe van, a szülésfelkészítő tanfolyamnak, a relaxációs gyakorlatoknak, a légzőgyakorlatoknak és a terhestornának is.

Egyesek szerint fájdalomcsillapító hatása van a vízben vajúdásnak is, melynek során a szülő nő vízzel teli kádban vajúdik vagy a fájások alatt folyamatosan zuhanyozik. Ez azért hatásos, mert a meleg víznek lazító hatása van. Szóba jöhet a hipnózis vagy az akupunktúra is, mint fájdalomcsillapító módszer. Ezek árnyoldalai, hogy viszonylag kevés az igazán jól képzett szakember, aki ezeket a módszereket sikerrel tudná alkalmazni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)