Így csillapítsa a neuropátiás fájdalmakat

A fájdalmaknak három csoportja van: pszichogén, noiceptív és neuropátiás fájdalom. Utóbbi hátterében a gerincvelő, az agy és az idegek károsodása áll.

A neuropátiás fájdalom csillapítása alapvetően két dolgot foglal magában: egyrészt kezelni kell a mögötte álló betegséget (ha van), másrészt a fájdalom tüneti kezelését is meg kell kezdeni, hogy ne alakulhassanak ki kísérőtünetek, mint például alvászavar, szorongás vagy depresszió.

Fantomfájdalom ellen

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről? A neuropátiás fájdalmak közül az egyik legismertebb a fantomfájdalom, amikor egy amputált végtag helyén az agy (tévesen) fájdalmat érzékel. Kezelése sokféle lehet: segíthet a gyógytorna, a masszázs, a csont hideg-meleg terápiája és az úgynevezett tükörmódszer is. A gyógyszeres kezelést fokozatosan kell végezni: enyhébb esetben a vény nélkül kapható szerek (ibuprofen, paracetamol) is hatásosak lehetnek, később viszont szükség lehet antidepresszánsokra vagy komolyabb, orvos által ajánlott fájdalomcsillapítókra (pl. lidocain) is.

Nemcsak a fantomfájdalma, hanem egyéb neuropátiás fájdalmak (szimpatikus reflex disztrófia, kauzalgia) esetén is hatásos kezelés az úgynevezett idegblokád, amely a szimpatikus idegek működését gátolja az adott területen.

Bizonyos gyógyszerek csökkenthetik a neuropátiás fájdalmat

A perifériás neuropátia csillapítása

A perifériás neuropátiát az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegsége, illetve valamilyen háttérben álló megbetegedés is okozhatja. Leggyakrabban cukorbetegséggel együtt alakul ki, ekkor a leghatásosabb terápia a lupus) esetén a kezelés célja az immunrendszer megfékezése. Vitaminhiány is állhat a tünetek hátterében, ilyenkor az adott vitamin pótlása után javul a páciens állapota. Van, hogy a fájdalmat az alkohol, toxikus anyagok vagy bizonyos gyógyszerek okozzák, ezek elhagyása esetén általában a fájdalom is megszűnik.

A háttérben álló betegség megszüntetése mellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatásosak lehetnek, azonban nem tanácsos őket hosszú időn keresztül szedni a lehetséges mellékhatások (gyomorbántalom, májkárosodás) miatt. Az orvos felírhat antidepresszánsokat is, ezek gyakori mellékhatása álmosság, fáradtság és hízás. Hatásosak lehetnek még az antiepilepsziás gyógyszerek is, illetve a fájdalmat helyileg csillapítja a lidocain tapasz, amelynek előnye, hogy nincs mellékhatása.

Megelőzés

Ezt az állapotot meg lehet előzni, különösen akkor fontos odafigyelni magunkra, ha olyan betegségünk van, amely hajlamossá tesz minket a neuropátiás fájdalomra. (Cukorbetegség, autoimmun betegség.) Figyeljünk a táplálkozásunkra, együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, figyeljünk a megfelelő mennyiségű vitamin (különösen a B12 vitamin) fogyasztására, hagyjuk abba a dohányzást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)