Fáj a foga? Ne tűrje!

Mitől és hányféleképpen fájhat a fogunk? Meddig érdemes tűrni, hogyan csillapítható és kezelhető a legegyszerűbben ez a kínzó fájdalom? Cikkünkből kiderül!

Az érzékenységtől a kínig

A fogfájás a fogbélben és a gyökérhártyában lévő idegek ingerülete következtében keletkezik. Változatos formában és intenzitással jelentkezhet az érzékenységtől, a gyenge sajgástól egészen a szinte elviselhetetlen kínokat okozó, a fél arcra vagy az állkapocsra is kisugárzó fájdalomig. Felléphet a fájdalom átmenetileg: ilyen "futó" kellemetlenséget okozhat például a fogérzékenység vagy a bölcsességfogak növekedése, az íny áttörése, és többnyire csak időnként, "ráharapáskor" jelentkezik a fájdalom az előrehaladott fogromlás, a foggyökér gyulladása esetén is. Más esetben a fogfájás elhúzódik, tartóssá válik, fokozódik, sőt, időnként, jellemzően éjjel rohamszerűen megerősödik.

Egyes esetekben pontosan érzi a beteg, melyik fogával van baj, máskor pedig bizonytalanul átsugárzódik a fájdalom a szomszédos fogakra, sőt, csontokra is. A fájdalom erősségétől függ az is, milyen módon lehet leghatékonyabban csökkenteni, kezelni.

Hideg, meleg, édes, savanyú...

Mindent amita fogáplásról tudni kell a Fogápolási kisokosunkban elolvashatja Ha a fog egészséges, akkor a belsejében az ideget felül a koronát borító zománc, gyökerét pedig a fogíny védi. A fogzománc sérülése (ami lehet kezdődő fogszuvasodás , vagy fizikai behatás következménye, okozhatja akár a túl kemény sörtéjű fogkefe is) viszont érzékennyé teheti a legkülönbözőbb ingerekre, amelyeket a fog belsejében lévő dentin-csatornácskák közvetítenek a fogideg felé.

A zománchiány esetén a csatornák külső végei nyitottak, ilyenkor a fog túlérzékennyé válik, meleg vagy túl hideg, savanyú vagy éppen édes étel érintésére borzongató, futó, vagy kifejezetten éles, hasító fájdalommal reagál. Az ilyen jellegű fájdalmakat többnyire nem szükséges csillapítani, hiszen hamar elmúlik a nyál, vagy egy korty víz öblítő hatására is. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ezzel a jelenséggel nem kell foglalkozni, épp ellenkezőleg, ilyenkor mihamarabb érdemes felkeresni a fogorvost , aki megvizsgálja, hogy mi a teendő.

Lehet, hogy egy új, speciálisan a túlérzékeny fogak számára kifejlesztett fogkrémet ajánl, megmutatja, milyen a legjobb fogkefe az érzékeny fogak esetében, és ami a legfontosabb: a vizsgálat során megkeresi, ellátja azt a pici zománcsérülést, ami ilyenkor még tökéletesen helyreállítható. Az idejében elvégzett barázdazárás is segít megelőzni a dentin-túlérzékenységből fakadó későbbi kellemetlenségeket.

Fáj a foga? Ne tűrje!

A fogszuvasodás a fogfájás leggyakoribb oka

A fogfájást leggyakrabban a fogszuvasodás, illetve a fogíny és a foggyökér táján keletkező gyulladás okozza. A fogszuvasodás lényege, hogy a fogak ásványianyag-tartalma különböző hatások (a foglepedékben elszaporodó baktériumok, a maró hatású savak, stb.) eredményeképp kioldódik, a fogzománc elveszti ásványi anyagait, elvékonyodik és áttörik. A szuvas fogak is a fogzománc sérülése, helyi hiánya miatt válnak érzékennyé.

A zománcon esett "seb" sérülése a bőrrel ellentétben nem tud regenerálódni, begyógyulni, így ha erre akár a fogak túlérzékenysége, akár fájdalom, akár látható sérülés figyelmeztet, fogorvoshoz kell fordulni. Minél korábban tömi be az orvos a lyukat, annál eredményesebb a kezelés, és ezáltal elkerülhető a pulpitisz, a fog legbelső, idegeket és ereket is tartalmazó részének gyulladása.

Ha a fogbél is megbetegszik, ez különösen nagy fájdalommal jár, amely rohamokban, főként éjjelenként gyötri meg a beteget. Kezelés nélkül hagyva ez az állapot hetekig is eltarthat, amíg a gyulladás a fogbelet el nem pusztítja. Ezután átmenetileg fájdalommentes állapot következik be, amíg a gyulladás át nem terjed a foggyökér-hártyára is. Ez bekövetkezhet úgy, hogy a fog "csak" ráharapáskor érzékeny, de okozhat rendkívül erős fájdalmat is, amikor a beteg szinte még a nyelvének érintését sem bírja a gyulladt fog körül. Azért sem szerencsés a fogbetegségnek ezt a stádiumát megvárni, mert ilyenkor már egyre nehezebben menthető meg a fog, többnyire el kell távolítani.

Ínygyulladás, fogágybetegségek

A fognyaknál a zománc vékonyabb, így ha az íny lejjebb húzódik, könnyebben sérül, számos esetben innen indul ki a fogromlás, a fogszuvasodás.

Magának az ínynek a betegségei , például az ínygyulladás és az ínysorvadás, az ínysérülések is gyakran okoznak fájdalmat. Az ínygyulladás, a gingivitis többnyire a foglepedék, a plakkok miatt alakul ki, de oka lehet fertőzés is. Ha a fog és a fogínyszél közötti plakkot rendszeresen nem távolítják el, akkor a benne található baktériumok miatt a fogínyszél begyulladhat, az íny vérezni kezd, az íny pirossá és duzzadttá válik, kis tasakocska alakul ki a fognyak és az íny között. A fogínytasak mélyülésével a gyulladás előrehalad, a fog fokozatosan meglazul és végül ki is eshet.

A hosszasan fennálló ínygyulladás góccá alakul a szervezetben, ahonnan kiindulhat számos más szerv megbetegedése: az ízületi panaszok, bőrelváltozások, a vese, szív- és érrendszeri megbetegedések, a hajjal kapcsolatos problémák hátterében nem ritkán áll az elhanyagolt fogbetegség.

Csillapítsa ÉS kezeltesse fogfájását!

Ha érdekli a fájdalomcsillapítás, akkor nézzen be a Fájdalom- és lázcsillapítás rovatunkba ! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a fog- és ínyfájdalmak jelentkezésekor megelégszenek a fájdalom csillapításával. Erre nagyon hatékony, jó szerek vannak, vénykötelesek és vény nélkül vásárolhatóak egyaránt, a megkönnyebbült beteg időt nyer általuk: befejezheti további kellemetlenségek nélkül a nyaralását, kérhet időpontot fogorvosától, stb. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fájdalom elmúltával nincs megoldva az alapprobléma, hiszen nem kezelést, csak tünetenyhítést nyújt a legjobb fájdalomcsillapító is.

Az, aki csak fájdalomcsillapítótól várja a megoldást, gyakran csak egészen elhanyagolt állapotban, kiterjedt fogbetegségek, fogromlás esetén kerül el szakorvoshoz, amikor a fájdalom már állandósul. A helyes mindenképpen az lenne, ha a fogfájás többszöri jelentkezése esetén - természetesen, ha kell, fájdalomcsillapító alkalmazása mellett, hiszen feleslegesen minek kínlódna - minél előbb fogorvoshoz fordulna a fogfájós beteg, akkor is, ha a fájdalom időközben elmúlt.

Sajnos, a magyar egészségtudatosság még nem érte el ezt a szintet, igen sokan félelemből, kényelmességből halogatják a fogorvosi látogatást, pedig a kezelés messze nem olyan kellemetlen, mint a visszatérő fájdalom. Az időben történő kezeléssel és rendszeres fogápolással a további fogromlás és fogfájás megelőzhető, míg kezelés híján a fájdalmat nemegyszer csak a fog elvesztése, a foghúzás szüntetheti meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)