Horvátország télen is kihagyhatatlan

Horvátország Európa egyik legjobb turisztikai adottságokkal rendelkező országa. Az Adriát aligha kell népszerűsíteni, hiszen sokakat vonz a fantasztikus tengerpart. Ám télen is érdemes lehet felderíteni a környéket.

Télen sem kell megfeledkeznünk a pihenésről, a feltöltődésről. Horvátország pedig a zimankóban is különleges élményt nyújthat. Persze, a zord időben nem a tengerpartot ajánljuk, hanem azokat a fürdőket, ahol gyógyászati és wellness-szolgáltatásokat is nyújtanak. A horvát fürdők, gyógyfürdők egy része ráadásul közel van a magyar határhoz, így a hosszú utazás sem lehet kifogás. Nézzük, milyen egészségturisztikai célpontokat érdemes felkeresni Horvátországban!

Varasdi fürdő

A varasdi fürdő az egyik legismertebb horvátországi üdülő- és gyógyüdülőhely. Itt van az ország egyik legrégebbi fürdője, ráadásul Varasd valóban közel van a magyar határhoz, Letenyéről bő félóra alatt elérhetjük.

Nemcsak gyógyfürdő, hanem ismert szanatórium is van, nem beszélve arról, hogy Varasd az egyik legszebb barokk városközponttal büszkélkedhet a Kárpát-medencében. A város egyébként is fantasztikus történelmi események helyszíne, Imre királyunk állítólag fegyvertelenül győzött le itt egy lázadó hadsereget.

A Plitvicei tavak környéke télen is mesebeli látványt nyújt
A Plitvicei tavak környéke télen is mesebeli látványt nyújt!

Sveti Martin, az egyik legegészségesebb gyógyvíz

A szlovén-horvát határon, nem messze a magyartól található Muraszentmárton, azaz Sveti Martin. A Life Class névre hallgató muraszentmártoni fürdő 1913-tól működik, és a honlapja úgy hirdeti magát, hogy ez Európa egyik legegészségesebb gyógyvize: jód, lítium, nátrium és kálium van benne.

Akit a gyógyvízen kívül a szellemi dolgok is érdekelnek, élvezheti azt a fürdőrészleget, amely egészen különleges koncepcióval épült. Az "Élet temploma" ugyanis Rudolf Steiner antropozófiai iskolájának szellemében jött létre: aki itt fürdőzik, elmélyülhet tehát a századelő filozófiájában is, ha akar.

Krapinske Toplicé, az első melegvizes fürdő

Zágrábtól, a horvát fővárostól 50 kilométerre lévő Tehuljban és az onnan szintén nem messze lévő Krapinske Toplicében két célpont is kiemelhető. A Terme Tehulj, azaz a tehulji fürdő iszappakolást, hamamot (törökfürdőt) és szaunaprogramokat is kínál, és eleve a festői szépségű horvát Zagorje hegységben található. Ha valakit a történelmi személyiségek kultusza is érdekel, akkor megnézheti a közeli Kumrovec falut is, ahol a jugoszláv kommunista vezér, a szlovén-horvát származású Tito született, és ahol ma is látható Tito szülőháza (Kumrovec meglepő módon egyébként a szlovén-horvát határon fekszik.)

A szintén a Zagorjéban található Krapinske Toplicében 1772-ben épült az első fürdő, amelyet egy melegvizes forrás táplál. Kalciumban és magnéziumban olyan gazdag, hogy e tekintetben a hatodik számú gyógyhelynek számít Európában.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: