A gyógyfürdő bámulatos hatásai

A gyógyfürdők, a termálvíz, de akár egy otthoni sófürdő is csökkentheti a stresszt, "elfáradt" idegrendszerünkre jótékonyan hat ugyanis a meleg vizes, ásványi anyagokkal dúsított fürdőzés. Karácsony előtt, az egész évi hajtás, rohanás után különösen sokan választják a gyógyfürdőket pihenésképpen. Jól teszik.

Karácsony előtt, advent idején sokan átgondolják egész évi tevékenységüket. Ez az időszak részben "erre is való": a négyhetes karácsonyi felkészülés párosul az elmúlt hónapok összegzésével. Amit év közben elmulasztottunk, ekkor megpróbálhatjuk egy kicsit bepótolni. Jó oka van erre azoknak, akik túlhajtották magukat januártól decemberig.

Sokan érzik év végére magukat úgy, hogy állandó nyomás alatt állnak. Már nem hirtelen, nemcsak egyszer-egyszer, hanem szinte folyamatosan megnehezíti életüket a stressz. Ez pedig könnyen vezethet állandó szorongáshoz vagy túlzott fáradékonysághoz. A stressz ugyanis testünk felfokozott állapota, és ezt kémiai anyagok termelése okozza, ami természetesen a test "feltuningolt" állapotát hosszabb távon csak komoly mellékhatásokkal tudja fenntartani.

A gyógyfürdőzés testünket és lelkünket is nyugtatja
A gyógyfürdőzés testünket és lelkünket is nyugtatja

Fürdőkúra: minél hosszabb, annál jobb

Év végén, karácsony előtt minderre kínálkozik egy megfelelő megoldás - a 12 hónapos stressz után legjobb, ha elszánjuk magunkat egy fürdőkúrára - minél hosszabbra, ha megtehetjük. Ebben a téli, borús időszakban a depresszió is sokakat fenyeget. Ilyenkor is az egyik legjobb "ellenlépés", amit tehetünk, a gyógyfürdők látogatása. A hideg és meleg vizes kúrák, illetve az ezekhez kapcsolódó masszázs, illetve iszappakolás is segíthet megnyugtatni, újra egyensúlyba hozni a szervezetünket.

Kutatások szerint egy ilyen karácsony előtti gyógyfürdőzés, azaz balneoterápiás kezelés felér egy gyógyszeres kezeléssel, bizonyos szorongás elleni szerek hatását felülmúlja a fürdőterápia, de a zeneterápiánál is hatékonyabb a módszer. (Természetesen ez a jótékony hatás inkább egy kéthetes kúránál érvényesül, nem egy hétvégi fürdőzésnél, de azért annak a hatását se becsüljük le.)

Meleg víz: rákényszerít a pihenésre

A gyógyfürdőzés az akaratunktól független idegrendszer működését szabályozza jótékonyan. Oldja a feszültséget, "elálmosít", azaz segít az álmatlanságban szenvedőkön is. A hosszabb fürdőzés után sokan pihenni szeretnek - ami természetes reakció a meleg vízben időzés után. Vagyis a krónikus fáradtságot a meleg víz "fáradtsággal" gyógyítja: pihenésre késztet minket. Év végén erre általában nagy szüksége van az emberi szervezetnek - egy rövid gyógyfürdőzés után pedig vígan vághatunk neki a karácsonyi és szilveszteri mulatságoknak.

Mindennek tudományosan igazolt alapjai vannak. Litván kutatók stressztől és fáradékonyságtól szenvedő tengerészeket vizsgáltak : 180 matrózt három csoportba osztottak. Az egyik társaságot gyógyvízzel kezelték (két héten át, heti öt napon), a másikat zeneterápiának vetették alá, a harmadik pedig a kontrollcsoport volt (ők semmilyen kezelést nem kaptak). Kiderült, hogy mind rövid távon a stresszcsökkentésben, a fáradékonyság kezelésében, mind pedig hosszabb távon a kedélyjavításban, a szellemi képességek javításában és a fájdalomcsillapításban a geotermális, sóban gazdag (108 gramm literenkénti sótartalmú) vízkúra volt a leghatékonyabb. "Második helyen végzett" a zeneterápia, végül a kontrollcsoport állapotában nem történt változás.

A sóterápiát egyébként nemcsak gyógyfürdőkben élvezhetjük: otthon is teleengedhetjük a kádat, és különböző sókkal rendkívül hatékony "balneoterápiás" kezelésbe részesíthetjük magunkat.

Hideg víz: felfrissíti a szervezetet

Hogyan érvényesülnek a gyógyfürdőzés hatásai? Részletek itt.

A balneoterápia a gyógyvizes kezeléseket jelenti, de a hidroterápia ennél kicsit tágabb fogalom: bármilyen vizes kezelést jelenthet. A hideg víznek is megvan például a jótékony hatása: az ereket összehúzódásra készteti, felfrissíti a szervezetet. Ilyenkor az agyba és a létfontosságú szervekbe friss vér áramlik, és ez rendkívül kedvező hatást gyakorol ezekre a szervekre. Ha a hideg és a meleg vízzel való kúrálást kombináljuk, akkor valójában az érszűkítő (hideg víz) és az értágító (meleg víz) hatást váltogatjuk, ami fokozza a vérkeringést, "megdolgoztatja" testünket, és - persze figyelve arra, hogy ne essünk túlzásba - egyértelműen felfrissíti szervezetünket, fokozza az anyagcserét, és általános jó közérzetet teremt. Az anyagcsere és a "vérfrissítés" fokozása természetesen a salakanyagok kiürülését segíti elő a szervezetünkben - ez az egyik legpozitívabb következménye a vízkúráknak.

A depresszió és a stressz ellen pedig úgy hat a fürdőkúra, hogy egyrészt csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, másrészt szabályozza az örömhormonnak is nevezett szerotonin termelését, ami a depresszió kezelésében hatékony.

Mindezek után aki adventkor nemcsak a lelki, hanem a testi nyugalmáról is gondoskodni akar, nyugodtan elmehet pihenni egy fürdőbe, ahol aztán kaphat "hideget" is, "meleget" is, ráadásul ez még a stresszt sem fogja fokozni benne...

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra