Tinik réme: az akne

A betegséget provokálhatják külső faktorok, kozmetikumok, melyek szintén eltömik a szőrtüszők nyílását.

Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, csaknem minden tinédzser szenved tőle. Kb. 15%-ban a felnőttkorra is áthúzódik, ilyenkor átlag pár évig tart. Ritkán a beteget egész életén végigkíséri, ez a hidradenitiszre, az akne hajlati formájára jellemző inkább.

Fontos tudni: a kezelés csak tüneti, a betegség hosszú távú lefolyására nincs hatása. A tünetek a kezelés alatt javulnak vagy megszűnnek, de a terápia abbahagyása után kiújulnak. Egyedül a szájon át szedett A-vitamin származék (lásd később) az, amely végleg meggyógyíthat néhány beteget.

A pattanásosodás oka

Az aknéhoz 3 dolog kell: szeborrea, mitesszerképződés, baktériumok. Alapja a szeborrea, a túlzott bőrzsírosodás. Genetikai alapon a zsírosodás túlfokozott lehet bizonyos helyeken: homlok, áll, orr, váll, mellkas és hát fölső része. Ez az akne területe is. A lakosság egy részének zsíros, másoknak száraz, a harmadik csoportnak "normál" bőre van. Sokan hiszik, hogy arcuk száraz, pedig a középső része nem. Ilyenkor a zsíros krémek pattanásokat produkálhatnak.

Hormonhatásra pubertáskor a faggyúmirigyek megnagyobbodnak, zsírtermelésük nő. Androgén hormonokat a fiúk és lányok szervezete egyaránt termel, különböző mennyiségben.

Ha a szeborreához mitesszerképződés társul, mely eltömi a szőrtüsző kivezető nyílását, a zsír megreked a szőrtüszőben.

A faggyút a Propionibacterium acnes nevű baktérium bontja, így gyulladást okoz, gennyes "pattanások", csomók, ciszták jönnek létre a gyulladt szőrtüszőből. Fenti baktériumok a normál flóra részei, tehát mindenki bőrén rajta vannak, vagyis a betegség nem fertőző.

A betegséget provokálhatják szervezeten kívüli faktorok, így zsíros arckrémek, kozmetikumok, samponok is, melyek szintén eltömik a szőrtüszők nyílását. Ha például valakinek sok mitesszere van az arc perifériáján (homlok széle, halánték), felmerül, hogy vagy nem kezeli jól a túl zsíros haját, vagy túl zsíros sampont használ.

Tünetek

Többféle tünete van, melyek együtt is előfordulnak, de gyakran csak egyikük dominál.

• Első tünete a mitesszer. Ez lehet fekete (nyílt) és fehér (zárt). • • • Következő fokozat a kis göbcse, majd gennytartalmú hólyagcsa (pusztula).

• Mély nagyobb csomók, gennyet ürítő járatok is jelentkezhetnek.

• Maximális variánsa konglobált akne: összeolvadó csomók, ciszták, gennyet ürítő járatok.

• Speciális akne forma a hidradenitisz, mely a hajlatokban (hónalj, lágyék, fartáj) csomók, gennyet ürítő járatok formájában jelentkezik.

• A legsúlyosabb formában (akne fulmináns) a fentebb említett konglobált akne mellett láz, csont/izületi fájdalom, esetleg veseérintettség is fellép. Ez belső gyógyszeres kezelést igényel.

• Nagyon eredményes terápiás lehetőségeink vannak, a választás a betegség domináló tünetétől és súlyosságától, a bőr tulajdonságaitól függ. Enyhe tünetek esetén csak külső kezelést alkalmazunk: tisztító, szárító, hámlasztó, antibakteriális krémek, gélek, arclemosók.

Belső kezelés kiterjedt formákban indokolt: az A-vitamin származék isotretinoin forradalmasította a súlyos akne terápiáját. Ezen kívül szájon átszedett antibiotikumok és hormonkezelés (pl. ciproteron acetáttal), a fulmináns esetekben ritkán szteroid kezelés használatos.

• a pattanásokat ne nyomogassuk, ez a gyulladást fokozza és az orr körül veszélyes is lehet. A gennyes hólyagokat ajánlott tűvel megnyitni. A kozmetikus kiegészítő kezelést nyújthat, főleg a mitesszeres formákban segíthet.

2007-07-12 07:51

Forrás: Weborvos Dr. Veres Gábor

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: