Nappótlók

Milyen lehetőség van a fényterápiára a napozási szezon után?

A napfény gyógyító hatását évezredek óta ismerik és használják. A bőr festékhiányának kezelésére már a középkori Egyiptomban is alkalmazták. Az asszonyok a Nílus deltája mentén termő, Ami május nevű növénnyel kezelték festékhiányos bőrüket. Ez a növény olyan anyagot tartalmaz, ami a bőrt fényérzékennyé teszi.

Közismert továbbá, hogy nyáron a napfény hatására a pikkelysömörös betegek 80%-a javul, sőt nagyrészük tünetmentessé válik. Az utóbbi évtizedekben a napfény mesterséges fényforrással való pótlásával speciális fényterápiákat alakítottak ki egyes betegségekre (pl. psoriasis, vitiligo).

A psoriasis (pikkelysömör) az egész világon ismert betegség. Magyarországon a lakosság 1-2%-a szenved benne.

Jellegzetessége: a bőrön különböző nagyságú vörös kiemelkedések (plakkok) jelennek meg, melyek felszínét fehér lemezes hámlás, ún. pikkely borítja. A betegek egy részénél a bőrtünetekhez ízületi gyulladás is társul.

Oka: öröklött hajlam, valamint bizonyos külső környezeti tényezők (provokáló faktorok), melyek a hajlamot megjelenítik. Ilyen külső tényező lehet a dörzsölés, a vakarás, a bakteriális góc (pl. mandulagyulladás), a vírusfertőzések (pl. bárányhimlő), a gombás fertőzések, a bőrgyulladást okozó vegyi anyagok, a pszichés stressz, a gyógyszerérzékenység.

Kezelése: tüneti. Ez azt jelenti, hogy a bőrről eltüntethetők a vörös, pikkelyes kiemelkedések, de visszatérésüket nem tudjuk megakadályozni. A terápia során figyelembe kell venni a betegség megjelenésében szerepet játszó külső környezeti tényezőket is. A helyi kezelés történhet különböző hámlasztó, gyulladást csökkentő és sejtoszlást gátló kenőcsökkel. Belső kezelést csak különösen súlyos esetekben alkalmazunk, mivel ezeknek a szereknek számos mellékhatásuk van. Ilyenkor sejtosztódást gátló gyógyszereket adunk.

Nyáron a napfény hatására igen sok esetben javul a beteg állapota. A többi évszakban speciális fényterápiát lehet alkalmazni. E módszer alkalmas a festékhiányos bőr kezelésére is, mivel a pigmentképződés serkentése által barnítja a bőrt.

A vitiligo (festékhiány) a lakosság 1-2%-át érintő betegség.

Jellegzetessége: éles határú fehér foltok megjelenése a bőrön. Leggyakrabban a fénynek és nyomásnak kitett helyeken (arc, kézhát, kar, nyak) keletkezik, de bármely testtájon előfordulhat.

Oka: ismeretlen. Gyakran napozás, csípés, lázas betegség, stressz vagy gennyes bőrfertőzés után keletkezik. A fizikai panaszt nem okozó betegség tünetei esztétikailag rendkívül zavaróak, ezért komoly lelki defektushoz vezethetnek. Kezelésére mindenképpen kísérletet kell tenni. Nyáron napfény hatására a fehér foltok kivörösödnek, ezért magas faktorszámú fényvédő krémet kell használni.

Ősszel speciális fényterápiákat alkalmaznak, melyektől különösen az 5 évnél frissebb foltok esetében jó eredmény várható.

Az utóbbi évtizedben alkalmazott új módszerek, a fényterápiák, egyre inkább kedveltek és elterjedtek a különböző bőrbetegségek gyógyításában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció