Lézer a bőrgyógyász kezében

Egyre többet lehet hallani a lézeres kozmetikai kezelésekről, elsősorban a szőrtelenítés kapcsán. Szőrteleníteni sokféleképpen lehet. Mi indokolja e drága eszköz alkalmazását egy mindennapos problémában? Csaknem végleges megoldást ígér?

Dr. Vass Ilona bőrgyógyász-kozmetológus nem csak a fenti kérdésekre ad választ. Bepillantást nyújt a lézer bőrgyógyászati alkalmazásának egyéb lehetőségeibe is.

Mi mindenre alkalmazható a lézer a bőrgyógyász praxisában?

Kozmetikai és gyógyászati célokra egyaránt. Attól függően, hogy milyen célra vetjük be, más és más készülékre, más és más hullámhosszú lézersugár-nyalábra van szükségünk.

A sebészi lézerek elsősorban, gyógyászati beavatkozásra alkalmasak, általában szén-dioxiddal, más gázzal vagy kristállyal működő készülékek. Úgy használjuk őket, mint a hagyományos szikét, a beavatkozáskor - úgymond - lézerkéssel vágunk. Előnyük, hogy kisebb a vérzés, kisebb a környező szövetek roncsolása, a seb általában jobban gyógyul, és kevésbé hegesedik. Tévhit viszont, hogy a lézeres beavatkozások fájdalommentesek. Természetesen itt is használunk fájdalomcsillapítást, így a lézerrel végzett műtét végső soron tényleg nem fáj. Fájdalomcsillapítás nélkül azonban ugyanolyan fájdalommal járna, mint a klasszikus beavatkozás.

A sebészeti lézerek alkalmazhatók például rosszindulatú bőrdaganatok pontos és biztonságos kivágására is, bár ebben az esetben inkább a hagyományos sebészi technikát szokták előnyben részesíteni. A lényeg, hogy szövettani vizsgálat készülhessen, amit a lézer ugyanúgy lehetővé tesz.

Még mindig a sebészi lézereknél maradva, alkalmazható vírusos szemölcsök kiirtására, "leégetésére" is, amikor is vaporizáljuk, azaz, ahogy a neve is mutatja, tulajdonképpen elpárologtatjuk a sejteket, szöveteket.

Még mielőtt konkrétan megismerkednénk a lézeres szőrtelenítéssel, foglaljuk össze, milyen kozmetikai célú beavatkozásokra alkalmas a lézer?

Az ún. esztétikai lézerkészülékek alkalmasak értágulatok, tetoválások eltüntetésére. A fiatalok körében megint divat a tetoválás, de egy idősebb üzletasszony, lehet, hogy nem tartja már kívánatosnak korábbi bőrdíszét.

A tetoválásnál ugyanúgy végig kell menni a mintán a készülék fejével, ahogy a tetoválásnál is pontról-pontra viszik be a festéket. A sejtek természetesen sérülnek, amikor a bennük lévő tetováló festék a lézer energianyalábot elnyelve felforrósodik, majd valósággal elpárolog. A kezelést követően be kell gyógyulnia a keletkező sebnek. A tetoválás helye tehát meg fog látszani, de nem lesz színes, ezáltal könnyebben elfedhető.

Nem kapunk esztétikailag jobb eredményt, ha bőrátültetéssel korrigálják a tetoválás helyét?

Saját bőr átültetésével is lehet tetoválást eltüntetni, ami azonban plasztikai sebészeti műtétet jelent. A lézeres kezelés egyszerűbb ambuláns beavatkozás, ezért a saját szövet átültetése nem bevett módszer. Természetesen elvileg nincs akadálya.

A lézeres kezelés megválasztása, majd eredménye attól függ, hogy milyen színű, mekkora a tetoválás, hol helyezkedik el, milyen bőrtípusú emberről, van szó, hajlamos-e hegesedésre, keloidképződésre.

Még nem ejtettünk szót a lézeres beavatkozásoknak egy egészen más csoportjáról. Az ún. szoftlézerek vagy lágylézerek fájdalomcsillapító, sebgyógyulást segítő, gyulladáscsökkentő, biostimuláló hatást váltanak ki a szervezetben. Így alkalmasak pl. nehezen gyógyuló sebek, fájdalmas ízületek, gyulladt nyálkahártya, herpeszes folyamatok kezelésére, ill. alkalmazzák ránckezelésre is.

Mennyire új a lézer használata a szőrtelenítésben?

Magyarországon külföldi tapasztalatok alapján három évvel ezelőtt kezdtünk ezzel foglalkozni, de nemzetközi viszonylatban is viszonylag új a módszer. Amerikában mindössze kb. tíz évvel ezelőtt kezdték alkalmazni.

Milyen lézerkészülékekkel, hogyan végezhető a lézeres szőrtelenítés?

Olyan készüléket kell választani, amelynek fénye a szőrszál pigmentanyagában nyelődik el. Erre legalkalmasabb az alexandrit, a dióda, ill. a rubin vagy eseteleg az NdYag lézer. Az alexandrit lézer, amivel magam is végzek kezeléseket, 757 nanométeres hullámhosszúságú energiasugárral működik. Ez a fény a bőrben lévő, barna pigmentben, illetve a sötét szőrszálakban nyelődik el. A szőrtelenítésnél a szőrszálnak kell elnyelnie az energiát, ezek azután levezetik a szőrtüszőbe, amit a keletkező hő elpusztít. Elsősorban tehát azoknál alkalmazható, akik fehérbőrűek és sötét szőrzettől szeretnének megszabadulni. Sötétebb bőrűeknél végzett kezeléseknél nem specifikusan csak a szőrszálak nyelik el a fényt, hanem a pigment-tartalomnak köszönhetően a bőr is, ami így felmelegszik, kipirul, esetleg égési sérüléshez hasonló módon sérül, felhólyagosodik. Másrészt, ha az energia elvész a bőrben, nem jut belőle elegendő a szőrtüszőkre, nem elég hatékony a kezelés.

Az elmondottakból következik, hogy a lézeres szőrtelenítés ősz szőrszálak vagy piheszőrzet eltüntetésére nem alkalmas.

Személyes konzultáció alkalmával kell eldönteni, hogy a hat bőrtípus közül az illető melyikbe tartozik, és érdemes-e lézerrel szőrteleníteni.

Mennyi ideig tart az eredményes kezelés és mennyire tartós?

A kezelés akkor hat jól, amikor a szőrtüsző kezdeti növekedési fázisában, az ún. anagén szakaszban van, mert ekkor a legérzékenyebb, és ilyenkor van legközelebb a bőrfelszínhez. Egy adott időben a szőrszálak nagy része, mintegy 85 %-a van ebben a fázisban, mely 2-6 évig tart. A maradék kb. 15 % miatt a kezelést többször meg kell ismételni. Gyakoriságuk pedig attól függ, hogy mely testtájon helyezkedik el a szőrtelenítendő felület, mivel a szőr növekedési fázisainak hossza a különböző testtájakon nem egyforma. Alexandrit lézerrel általában öt kezelésre van szükség. Az arcbőrön rendszerint 4 hetenkénti, máshol 6-7 hetenkénti, lábon és combon 8 hetenkénti kezelés szükséges.

A módszerrel nagyon jó eredményeket lehet elérni, de nem minden esetben végleges szőrtelenítésről van szó. Nemzetközi kongresszusokon is a tartós szőrtelenítés kifejezést ajánlják. A piheszőrzet és világos szőrzet, amelyre a kezelés nem hat, később hormonális hatásra megerősödhet. Lehetséges, hogy a zavaró szőrzet miatt nem indokolt a hormonkezelés, mert nem kórosan magas az illető hölgy androgén szintje, csak egyszerűbben a szőrtüszők érzékenyebbek a hormonra. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a szőrtüszők idővel annyira megerősödnek, hogy néhány év elteltével meg kell ismételni a kezelést. Az egyszer már sikeresen kiirtott szőrtüszők esetében viszont végleges az eredmény, nem kell attól tartani, hogy új szőrszálat növesztenek.

Hol lehet elérni ezeket a lézeres kezeléseket?

A készülék ára miatt egyelőre főleg bőrgyógyászati magánrendelőkben, ill. magánklinikákon érhető el. Hivatalosan csak orvosok használhatják őket, ezért bár vannak kozmetikai szalonok is, amelyek alkalmazzák, ajánlott csakis orvosi ellenőrzés mellett alkalmazni és igénybe venni ezeket a technikákat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)