Lábunk egészsége: a tyúkszem

A lábunk egészségével foglalkozó sorozatunkban ez alkalommal egy gyógypedikűröst kérdeztünk meg, mi mindenre kell figyelnünk, hogy elkerülhessük a nem megfelelő lábbeli használatából adódó kellemetlenségeket, például a tyúkszemet.

A lábunk megérdemli a törődést

Aranyos István gyógypedikűröst kőbányai rendelőjében kerestük fel, hogy a leggyakoribb lábproblémákról kérdezzük. Páciensei leginkább tyúkszem, vírusos szemölcs, bőrkeményedés, berepedt sarok, benőtt köröm miatt keresik fel. Kevesen tudják azonban, hogy egy szakember számára ezek a gondok nem csak a láb elváltozásait jelentik: figyelmeztetnek arra is, hogy mögöttük többnyire valami életmódot, szokást, beidegződést érintő probléma is meghúzódik. A tünetek gondos kezelése mellett igazán csak akkor szabadulhatunk meg ezektől a kellemetlenségektől, ha a háttérben lévő okokat (például az alkalmatlan cipőviselést, tartáshibát, a lábat egyenlőtlenül terhelő járást, túlsúlyt) is igyekszünk megoldani.

Beláthatjuk, mennyire érdemes erre törekedni - figyelmeztetett Aranyos István - ha végiggondoljuk, hogy minden mindennel összefügg: nemcsak a lábfejen lévő elváltozásokat "köszönhetjük" rossz beidegződéseinknek, hanem a lábszár-, a térd-, a csípő- a hátfájdalmakat is, sőt, akár a visszatérő fejfájásunkat is. A lábunk egészségével foglalkozó sorozatunkban ez alkalommal a tyúkszemről beszélünk részletesebben, a következő héten pedig a bőrkeményedések egyéb fajtáiról és következményeiről, illetve megelőzésük lehetőségeiről lesz szó.

Fájdalmas bőrtüske

Annyi biztos, hogy tyúkoknak semmi köze nincs ahhoz a kellemetlen, borsó nagyságú, leggyakrabban a lábujjak kis ízületei fölött kifejlődő, kúp alakú szarumegvastagodáshoz, amelyet tyúkszemnek szokás nevezni. Valószínűleg az alakja, keménysége és a középen sötétebb színe miatt kapta ezt a nevet. A lábunkhoz nem illő, szűk cipő nyomása vagy a tág cipő dörzsölésének hatására alakul ki, de jelezheti a láb - helytelen járás, hirtelen súlygyarapodás, rossz cipőviselet következtében - kialakult deformáltságát, például a harántboltív lesüllyedését is. A lábujjak ízületei felett megjelenő tyúkszemek kemények, a lábujj közöttiek rendszerint puhák. A befelé elkeskenyedő "bőrtüske" hegyével a csonthártya felé nyomul, érintésre igen fájdalmas elváltozás, a bőrkeményedések többségétől eltérően. Márpedig kívülről a cipő, belülről a csont nyomja, különösen a kalapácsujjak esetében, így mielőbb foglalkozni kell vele, mielőtt fájdalmassá válik. Ha elhanyagolják, és a hegye eléri csonthártyát, be is gyulladhat, gennyesedés is létrejöhet. - figyelmeztetett a szakember.

Tyúkszem vagy szemölcs?

A valódi tyúkszemet sokszor összetévesztik a szintén tyúkszemnek tűnő szemölccsel, amelyet egy lokális HPV (Humán papilloma vyrus) vírusfertőzés okoz. Tápanyagot a hajszálerekből kaphat, és ha elkezd szaporodni, burjánzani, olyanná válhat a sok kis elágazással, gyökerecskével, mint egy kis karfiol. A tyúkszem és a szemölcs sok hasonlóságot mutat, például ránézésre a nagysága, alakja egyezik, és mindkettő fájdalommal jár. Az MSD szerint külső tapintással megkülönböztethetők: míg a vírusos szemölcsök akkor a legfájdalmasabbak, ha oldalról nyomják őket össze, a tyúkszemek viszont lefelé vagy befelé, a csont irányába nyomva okoznak fájdalmat. A gyógypedikűrös akkor látja igazán a különbséget, ha leemeli a borsó nagyságú bőrkeményedés tetejét: az igazi tyúkszemnek ilyenkor láthatóvá válik a sötét magva, és lefelé keskenyedő kis tölcsérként ki is emelhető a bőrtüske, míg a vírusos eredetű elváltozás metszetén kis pontok, elágazások láthatók, nem olyan egyszerű az eltávolítása sem. Természetesen más kezelést igényel a kétféle elváltozás.

Figyeljünk a lábunkra!

A tyúkszemeket - és általában a lábfej sérüléseit, a vízhólyagtól kezdve a bőrkeményedéseken át a körömproblémákig - könnyebb megelőzni, mint kezelni. Múlt heti összeállításunkban mit tehetünk lábunk egészségéért a legmegfelelőbb, egészséges cipő kiválasztásával. Ez nagyon fontos: a lábbeli legyen a lábunk formájához illő, ne legyen se túl szűk, sem túl bő, segítse a testsúly egyenletes eloszlását. Új cipő esetében különösen vigyázni kell arra, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a lábunkat, míg a cipő nem idomul hozzá, ezért először inkább csak otthon kezdjük el viselni.

A rendszeres irritáció (dörzsölés, nyomás) ugyanis nemcsak vízhólyagot, sebet okozhat, hanem bőrkeményedést, tyúkszemet is. Ahol nyomást érzünk, kívülről nedvesítsük be a cipőt, így megpuhul, könnyebben alkalmazkodik a viselője lábához - tanácsolta a pedikűrös. Érdemes egy kis tapasszal védeni az ingerlésnek kitett bőrfelületet, megelőzendő a sérülést, amíg nem válik kényelmessé a lábbeli. A láb meghálálja a rendszeres ápolást: esténként egy kis kényeztető lábfürdő remekül pihentet, és közben megázik, felpuhul a talp bőre. Ezután könnyebb horzsakővel, reszelővel elvékonyítani a bőrkeményedéseket, kezelni a körmöket, stb. A kialakult elváltozásokat leghatékonyabban a gyógypedikűrös tudja kezelni.

A tyúkszemek kezelése

A kialakult tyúkszemek - különösen a tyúkszemnek látszó vírusos szemölcsök - szakértő, gondos kezelést igényelnek. Az eltávolításukra tett kísérletektől, az otthoni "barkácsolástól" óva int Aranyos István gyógypedikűrös, hiszen ha nem pontosan alkalmazzák, a különböző szaruoldó szalicilsavas készítmények, tapaszok a környező, ép bőrfelületet is károsíthatják, miközben csak ideiglenesen enyhítik a fájdalmat. Ha pedig a feláztatott tyúkszemet maga akarja kikaparni valaki, de nem sikerül és megsérti a körülötte lévő bőrt, az könnyen begyulladhat, begennyesedhet. A vírusos szemölcs biztosan nem távolítható el egyszerű "kikanyarítással" a szerteágazó gyökerei miatt, így az még hajlamosabb a gennyesedésre. A gyulladt, sebes tyúkszemet a szakember is nehezebben távolítja el.

Érdemes tehát hozzáértőre, sebészre vagy gyógypedikűrösre bízni tehát ezeket az elváltozásokat: a szakember sebészi kimetszéssel, kikaparással, kiégetéssel, esetleg fagyasztással, vagy pedig megfelelő tapaszokkal, készítményekkel történő célzott, fokozatos lehámlasztással megoldja a problémákat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: