Kopaszodás: miért vesztik el hajukat a férfiak?

Míg a nők pár kihullott hajszál esetén is azonnal felkutatják a legújabb kozmetikumokat, a férfiak egy része a kopaszodást az élet természetes velejárójának tekinti. Tény, hogy a kopaszság főleg őket veszélyezteti, a ritkuló haj azonban mindenkinek gond.

Miért kopaszodnak meg a férfiak?

Szerte a világon milliók problémája a haj ritkulása, esetleg többé-kevésbé teljesen hajhiányos területek kialakulása. Kopaszodásról, azaz orvosi nevén alopéciáról azonban csak akkor beszélünk, ha az eredeti hajmennyiség legalább 60 százaléka kihullik, és nem nő helyette új, friss haj. A hajszálak cserélődése teljesen természetes folyamat, hiszen a hajhagymák meghatározott fázisokban működnek, melynek éppen úgy része az elhalt hajszál kilökődése, mint az újak termelése. A legtöbbször azonban egy idő múlva az új hajszálak képződése megáll, és elindul a haj ritkulása.

Erről is a hormonok tehetnek

Mindent a hajhullásról! Olvasson részletesen a hajhullás tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről!

Egyes feltételezések szerint a férfiak kopaszodása genetikailag meghatározott, tehát szinte elkerülhetetlen folyamat. Annyi biztos, hogy az androgén hormon, melynek hatására kamaszkorban a szakáll erőteljes növekedése megindul, 30-40 éves kor után a fej egyes területein a faggyúmirigyek számának és működésének növekedését váltja ki, és ezzel párhuzamosan leáll a hajhagymák működése. Így viszont hat-hét év alatt (ennyi a hajhagymák és a belőlük fejlődő hajszálak átlagos élettartama) szépen lassan ritkulni kezd a haj, ami végül látható kopaszodáshoz vezet. Talán ez az a hajhullási forma, amelyre a legtöbb, némiképp valóban hatékony szer áll rendelkezésre.

Egyrészt hormontartalmú kezelésekke l meg lehet állítani, sőt akár vissza is lehet fordítani a folyamatot. Mivel azonban a kúra során női nemi hormonokat kell adagolni, a terápia jelentős mellékhatása a potenciaproblémák megjelenése. Ezt természetesen a férfiak többsége érthető módon inkább nem vállalja. Másrészt létezik egy olyan gyógyszer, amellyel négy hónap alatt eredményeket érhetünk el a férfi hajhullás kezelésében, de ez viszont drága és meglehetősen kényelmetlen megoldás.

A nem túl olcsó szerrel mindennap kétszer, reggel és este is kezelni kell a fejbőrt, és ha megszakad a kúra, a hajszálak is újból hullani kezdenek. Az ezzel végzett próbálkozások többsége éppen ezért kitartás hiányában vagy éppen anyagi okokból egyszer csak megszakad, és a nehezen visszaszerzett hajszálaknak ismét búcsút inthetünk.

Miért kopaszodnak a férfiak? hajhullás foltos hajhullás kemoterápia haj fejbőr hajnövekedés
Miért kopaszodnak a férfiak?

A foltos hajhullás

A foltosan ritkuló hajhullás általában köralakban jelenik meg, sokszor, de nem feltétlenül a fejtetőn. Az orvosi nevén alopecia areatanak nevezett probléma olyan változata is ismert, amikor csak a pigmentált hajszálak hullanak ki, az őszek megmaradnak. A foltos hajhullás számtalan okát ismerjük már, többek között előidézheti a kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a szervezetben megbújó gyulladás vagy góc, de egyéb hormonális hatás, mérgezés stb. is lehet a jelenség hátterében.

Akár még genetikai okok is szóba jöhetnek, mivel megfigyelték, hogy egyes családokban halmozottan fordul elő a kopaszodás ezen típusa. Hajhullást okozhatnak bizonyos gyógyszerek is, mint például a tumorellenes terápiában alkalmazott citosztatikumok, más néven a kemoterápia . Sajnos, szinte mindenki számára ismert, hogy a kemoterápia alatt a haj akár szinte egyik napról a másikra, maroknyi csomókban hullik ki. Ennek oka az, hogy a kemoterápia leállítja a sejtek osztódását, a hajunk pedig emiatt nem tudja folytatni a növekedés.

Azt azonban jó tudni, hogy a gyógyszerek okozta kopaszodás esetén a szer elhagyása után a hajnövekedés mindig helyreáll. Ugyanígy foltos hajhullást idézhetnek elő bizonyos mechanikai ingerek, ékszerek, extrém frizurák is. Természetesen a hajnövekedés itt is visszaállítható majdnem minden esetben, feltéve, hogy a hajhagymák nem sérültek.

Hogyan állíthatjuk meg a hajhullást?

Azokban az esetekben, ahol az ok nem ismert, a foltos hajhullás nagyon gyakran magától is elmúlik, de mindig fennáll a kiújulás veszélye. Ha a kopasz folt határán a hajszál könnyen kitéphető, ill. felkiáltójel-formájú, megvastagodott, akkor a kopaszodás valószínűleg még nem állt meg. Az okok sokféleségénél fogva egzakt terápiáról sem igen lehet beszélni.

Minden esetben ajánlatos gócvizsgálatot végezni, mert a szervezetben felfedezett gyulladásos folyamatok kezelésével a hajhullásnak is elejét lehet venni. Többnyire nem nő vissza a haj olyan mechanikai, égési sérülések, bizonyos fertőző vagy más bőrbetegségek esetén, amelyek hegesedve gyógyulnak. Ilyenkor hajunk pótlására más módszert kell találni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra