Kopaszodás: miért vesztik el hajukat a férfiak?

Míg a nők pár kihullott hajszál esetén is azonnal felkutatják a legújabb kozmetikumokat, a férfiak egy része a kopaszodást az élet természetes velejárójának tekinti. Tény, hogy a kopaszság főleg őket veszélyezteti, a ritkuló haj azonban mindenkinek gond.

Miért kopaszodnak meg a férfiak?

Szerte a világon milliók problémája a haj ritkulása, esetleg többé-kevésbé teljesen hajhiányos területek kialakulása. Kopaszodásról, azaz orvosi nevén alopéciáról azonban csak akkor beszélünk, ha az eredeti hajmennyiség legalább 60 százaléka kihullik, és nem nő helyette új, friss haj. A hajszálak cserélődése teljesen természetes folyamat, hiszen a hajhagymák meghatározott fázisokban működnek, melynek éppen úgy része az elhalt hajszál kilökődése, mint az újak termelése. A legtöbbször azonban egy idő múlva az új hajszálak képződése megáll, és elindul a haj ritkulása.

Erről is a hormonok tehetnek

Mindent a hajhullásról! Olvasson részletesen a hajhullás tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről!

Egyes feltételezések szerint a férfiak kopaszodása genetikailag meghatározott, tehát szinte elkerülhetetlen folyamat. Annyi biztos, hogy az androgén hormon, melynek hatására kamaszkorban a szakáll erőteljes növekedése megindul, 30-40 éves kor után a fej egyes területein a faggyúmirigyek számának és működésének növekedését váltja ki, és ezzel párhuzamosan leáll a hajhagymák működése. Így viszont hat-hét év alatt (ennyi a hajhagymák és a belőlük fejlődő hajszálak átlagos élettartama) szépen lassan ritkulni kezd a haj, ami végül látható kopaszodáshoz vezet. Talán ez az a hajhullási forma, amelyre a legtöbb, némiképp valóban hatékony szer áll rendelkezésre.

Egyrészt hormontartalmú kezelésekkel meg lehet állítani, sőt akár vissza is lehet fordítani a folyamatot. Mivel azonban a kúra során női nemi hormonokat kell adagolni, a terápia jelentős mellékhatása a potenciaproblémák megjelenése. Ezt természetesen a férfiak többsége érthető módon inkább nem vállalja. Másrészt létezik egy olyan gyógyszer, amellyel négy hónap alatt eredményeket érhetünk el a férfi hajhullás kezelésében, de ez viszont drága és meglehetősen kényelmetlen megoldás.

A nem túl olcsó szerrel mindennap kétszer, reggel és este is kezelni kell a fejbőrt, és ha megszakad a kúra, a hajszálak is újból hullani kezdenek. Az ezzel végzett próbálkozások többsége éppen ezért kitartás hiányában vagy éppen anyagi okokból egyszer csak megszakad, és a nehezen visszaszerzett hajszálaknak ismét búcsút inthetünk.

Miért kopaszodnak a férfiak? hajhullás foltos hajhullás kemoterápia haj fejbőr hajnövekedés
Miért kopaszodnak a férfiak?

A foltos hajhullás

A foltosan ritkuló hajhullás általában köralakban jelenik meg, sokszor, de nem feltétlenül a fejtetőn. Az orvosi nevén alopecia areatanak nevezett probléma olyan változata is ismert, amikor csak a pigmentált hajszálak hullanak ki, az őszek megmaradnak. A foltos hajhullás számtalan okát ismerjük már, többek között előidézheti a kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a szervezetben megbújó gyulladás vagy góc, de egyéb hormonális hatás, mérgezés stb. is lehet a jelenség hátterében.

Akár még genetikai okok is szóba jöhetnek, mivel megfigyelték, hogy egyes családokban halmozottan fordul elő akopaszodásezen típusa. Hajhullást okozhatnak bizonyos gyógyszerek is, mint például a tumorellenes terápiában alkalmazott citosztatikumok, más néven a kemoterápia. Sajnos, szinte mindenki számára ismert, hogy a kemoterápia alatt a haj akár szinte egyik napról a másikra, maroknyi csomókban hullik ki. Ennek oka az, hogy a kemoterápia leállítja a sejtek osztódását, a hajunk pedig emiatt nem tudja folytatni a növekedés.

Azt azonban jó tudni, hogy a gyógyszerek okozta kopaszodás esetén a szer elhagyása után a hajnövekedés mindig helyreáll. Ugyanígy foltos hajhullást idézhetnek elő bizonyos mechanikai ingerek, ékszerek, extrém frizurák is. Természetesen a hajnövekedés itt is visszaállítható majdnem minden esetben, feltéve, hogy a hajhagymák nem sérültek.

Hogyan állíthatjuk meg a hajhullást?

Azokban az esetekben, ahol az ok nem ismert, a foltos hajhullás nagyon gyakran magától is elmúlik, de mindig fennáll a kiújulás veszélye. Ha a kopasz folt határán a hajszál könnyen kitéphető, ill. felkiáltójel-formájú, megvastagodott, akkor a kopaszodás valószínűleg még nem állt meg. Az okok sokféleségénél fogva egzakt terápiáról sem igen lehet beszélni.

Minden esetben ajánlatos gócvizsgálatot végezni, mert a szervezetben felfedezett gyulladásos folyamatok kezelésével a hajhullásnak is elejét lehet venni. Többnyire nem nő vissza a haj olyan mechanikai, égési sérülések, bizonyos fertőző vagy más bőrbetegségek esetén, amelyek hegesedve gyógyulnak. Ilyenkor hajunk pótlására más módszert kell találni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)