A legjobb szőrtelenítő módszer - ahogy a bőrgyógyász látja

A szőr sohasem úgy nő az emberi testen, ahogyan annak gazdája szeretné, ezért kénytelen folyton igazgatni, vagy egyenesen eltávolítani. Ez nem mindig kellemes, hiszen a szőr mégis csak a test része, és nem könnyen válnak meg egymástól.

A Miami Skin Institute bőrgyógyász alapítója, S. Manjula Jegasothy, szerint, ha a szőreltávolítást csak hatékonysági szempontból nézzük, akkor a lézert semmi sem verheti meg. Fontos azonban, hogy orvos felügyelete mellett történjen a lézeres beavatkozás, mert a technika hiperpigementációt (bőrsötétedést) okozhat, ha nem szakszerűen használják. A teljes sikerhez általában három kezelésre van szükség, majd évente egyszeri, vagy kétszeri karbantartásra. De ez a megoldás nem csak hatékony, hanem drága is.

Aki nem akar ennyit költeni vagy nem szívesen fizet a kozmetikusnak, választhatja az otthoni gyantázást vagy a multipengés borotválást. A trükk abban van - mondja Jegasothy -, hogy a gyantát a kezelendő bőrfelületnek megfelelően kell kiválasztani, és figyelembe kell venni a bőr egyéni érzékenységét is. A használat előtt a gyantát érdemes egy nem feltűnő helyen, például a csukló hátsó részén kipróbálni.

Lézeres szőrtelenítés: hitek és tévhitek A hagyományos szőrtelenítési eljárások rövid távú megoldásokat nyújtanak, és számos veszélyes bőrproblémát eredményezhetnek. A lézeres szőrtelenítés látványos és hosszú távú megoldást kínál, ám bizonyos szabályokkal itt is érdemes tisztában lenni. Kattintson! A borotválásnál kevesebb a kockázat, s ez szükség esetén naponta akár kétszer is megismételhető, ha a bőr elég hidratált a folyamat alatt és közvetlenül utána - mondja a bőrgyógyász. "Az pedig csak egy mítosz, hogy a gyakori borotválás megerősítené a szőr növekedését. A szőrszálak, amikor hosszabbra nőnek, a végük felé elvékonyodnak. A szőrtelenítés után (mindegy, hogy az gyantával vagy borotvával történt) a folyamatosan növekvő szőrszálak egy erősebb szakasza lesz kitapintható a borotválás után. De ez nem a fokozódó növekedés jele, csak a szálak vastagabbak a tövüknél" - mondja Jegasothy.

Az csak mítosz, hogy a gyakori borotválás megerősíti a szőr növekedését.

Az csak mítosz, hogy a gyakori borotválás megerősíti a szőr növekedését. Az érzékeny arcon a dermaplaning technika is bevethető, amely egy speciális ívelt pengével történik, s gyengéden távolítja el a szőrszálakat minimális irritációval. A bőrgyógyász szerint a dermaplaning még a legérzékenyebb bőr esetében is biztonságos, s további előnye, hogy finom bőrhámlást is előidéz, hiszen az elpusztult sejteket eltávolítja a szőrrel együtt a bőr felszínéről.

Ha a sebesség számít, akkor jönnek a szőrtelenítő krémek, amelyek nagy területeken és gyorsan szabadítanak meg a szőrszálaktól. A krémet egyszerűen el kell simítani a megcélzott területen, s mindegy öt percet után lemosható vagy ledörzsölhető egy meleg zuhannyal. "Ahhoz, hogy csökkenjen az irritáció kockázata, azt a módszert is alkalmazni lehet, hogy 1-3 perc után a területet leborotválják, majd meleg zuhannyal lemossák. Az allergiás reakció elkerülésére, mindig egy kis foltban érdemes próbát végezni" - szögezte le Jegasothy.

A legjobb szőrtelenítő módszer - beleértve a gyantacsíkokat, az epilátorokat, a villanófényes (IPL) technológiát és a többi megoldást is, amelyekről ezúttal külön nem esett szó - végeredményben attól függ, hogy milyen típusú a bőr és melyek a szőr növekedésével kapcsolatos személyes tapasztalatok. A legjobb hatást azonban csak akkor lehet elérni, ha megvédjük magunkat a legrosszabbtól. Ezért a kezelések, beavatkozások legfontosabb szempontja nem a szőr eltávolítása, hanem az irritáció elkerülése kell, hogy legyen.

Forrás: Women's Health

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: