Ha baj van az aggyal

Bárkivel előfordulhat, hogy nem jut eszébe egy név vagy az, hogy hová is tette a kulcsát, a pénztárcáját. Sőt még az is természetes, hogy az idő múlásával kissé romlik a memória, nehezebben megy a tanulás.

Vizsgálatok sora mutatta ki, hogy negyven fölött évente veszítünk az agytömegünkből egy keveset. Ez azonban nem tévesztendő össze az Alzheimer-kórral, abban az esetben ugyanis a betegek agyuk tömegének mintegy 3 százalékát is elveszíthetik évente.

De vajon hogyan lehet megállapítani, hogy mindennapos apró memóriazavaraink az ártalmatlan kategóriába sorolhatók-e? Vannak intő jelek, amelyekre jobb idejében felfigyelni.

Feledékenység

Az időskori memóriavesztés első jele is lehet, ha rendszeresen elfelejti az új információkat, például azt, miről beszélgetett valakivel, vagy sokszor megfeledkezik a megbeszélt találkozókról, eseményekről.

Az teljesen normális, ha időnként elfelejt egy-egy találkozót vagy nevet, de később eszébe jut.

Nyelvi zavarok

Komoly problémára is utalhat, ha mindennapi, egyszerű szavak mennek ki a fejéből, és helyettük hosszas körülírásokba bonyolódik – például "autó" helyett azt mondja: "az az izé, amit vezetni szoktam".

Az teljesen normális, ha néha nehezen találja meg a megfelelő szót, vagy rossz szót használ.

Dezorientáltság

A komoly memóriaproblémák korai szakaszaiban az érintettnek ismerős környéken is nehezére eshet eligazodni, vagy akár hazajutni.

Az teljesen normális, ha néha kimegy a fejéből, hová is indult, ha esetenként rossz saroknál fordul be, vagy nem tudja, hogy a hét melyik napja van.

Tárgyak rossz helyen

Mindenkivel előfordul, hogy rossz helyre tesz bizonyos tárgyakat (például a kulcsokat a hűtőbe vagy a vasalót a sütőbe), de ha ez egyre gyakrabban fordul elő, az komoly problémára is utalhat.

Az teljesen normális, ha időnként elfelejti, hová is tette a kulcsait, a hitelkártyáját, a pénztárcáját vagy a naptárát.

Nehézségek a mindennapi cselekvéssorokkal

A demenciával (szellemi hanyatlás) küzdőknek gyakran nehezükre esik a mindennapi feladatok megtervezése és elvégzése – például a főzés lépéseinek egymás utáni végrehajtása.

Az teljesen normális, ha egyszer-egyszer nem húzza ki a vasalót, vagy elfelejti, hogy miért is ment be a szobába.

Problémák az absztrakt gondolkodással

Komoly oka is lehet annak, ha nem tudja megjegyezni a bankszámlakivonatán szereplő adatokat, vagy nem képes értelmezni, mit jelentenek a számok.

Az teljesen normális, ha nehezen irányítja a pénzügyeit, vagy időnként nem képes megőrizni a pénzügyi egyensúlyát.

Az érdeklődés és a kezdeményezőkészség elvesztése

Figyelmezető jel az is, ha nem akar többé részt venni a társas tevékenységekben, vagy félelemmel töltik el a szokatlan helyek és események.

Az teljesen normális, ha néha úgy érzi, hogy elege van a munkából vagy a családja és a barátai miatt önre nehezedő nyomásból.

Hangulatváltozások

A nyilvánvaló ok nélkül bekövetkező hirtelen hangulatváltozások szintén lehetnek a demencia korai jelei.

Az teljesen normális, ha néha látszólag ok nélkül is szomorú vagy rosszkedvű.

Személyiségváltozások

Az idő múlásával mindenki változik, de érdemes odafigyelni az olyan drámai személyiségváltozásokra, amelyeknél az illető teljesen kivetkőzik korábbi önmagából, vagy hirtelen extrém mértékben gyanakvóvá, szorongóvá válik.

Az teljesen normális, ha kisebb változások állnak be a személyiségben vagy a viselkedésben az évek során.

Csökkent ítélőképesség

Aggodalomra adhat okot, ha valaki nem törődik egy odafigyelést igénylő orvosi problémával, vagy oda nem illően öltözik, viselkedik egyes alkalmakkor.

Az teljesen normális, ha olyasmit halogat, amihez semmi kedve, vagy amitől fél, például az orvosi vizsgálatot, vagy a fogorvosi ellenőrzést.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: