Dengue-láz tünetei és kezelése

2014.09.24 18:13

 Szabó Emese

 dr. Osvald Ákos infektológus szakorvos

Mi a Dengue-láz?

(másnéven: csonttörő láz)

A Dengue-láz egy igen elterjedt, magas lázzal járó vírusos megbetegedés, ami bár lehet nagyon súlyos is, jellemzően enyhe lefolyású. Kórokozóját Dengue-vírusnak hívják, négy típusa van.

A Dengue-láz előfordulása

Magyarországon csak behurcolt Dengue-láz fordul elő, fertőzés nem történhet. A betegség a trópusokon mindenütt előfordulhat, így Dél-Amerikában és Közép-Amerikába éppúgy megjelenhet, mint Közép-Afrikában, Indiában, az Indiai-óceán szigetvilágában vagy éppen Dél-Kelet-Ázsiában. Gyakori kórról van szó, így ha ezekről a területekről lázas beteg érkezik, mindenképpen fölmerül a gyanúja.

A Dengue-láz okai

A betegséget a Dengue-vírus okozza, aminek négy fajtája van. A kórokozót szúnyog terjeszti, annak csípésével terjed. Rezervoár faja pontosan nem meghatározható, de egyrészt hordozók maguk a beteg emberek, másrészt a szúnyogok is. Utóbbiak egymást követő nemzedékeiknek is átadják a vírust, így a kórokozó képes bennük "lakni" is. Feltételezhetően egyes majomfajokban is jelen van a vírus.

A Dengue-láz tünetei

A betegség lappangási ideje nagyjából egyhetes, a tünetek pedig az esetek túlnyomó többségében influenzaszerűek, megegyeznek a vírusos lázakéval: elesettség, levertség, magas láz, végtagfájdalom, ízületi- és izomfájdalom. Ehhez társulhatnak bőrtünetek, például kiütések, dagadások, de azok nem mindig jelentkeznek.

Tünet lehet az úgynevezett retroorbitális fájdalom is, ami ez esetben azt jelenti, hogy a betegnek megfájdul a szem mögötti területe. Olyasmi érzésről van szó, mintha a páciensnek ki akarnák nyomni a szemét. Súlyos megjelenése az ebolánál is jelentkező vérzéses láz lehet, ám ez csak extrém ritkán fordul elő.

A Dengue-láz diagnózisa

Ha az orvos a tünetek alapján Dengue-lázra gyanakszik, mert tudja, hogy a beteg nagyjából egy héttel korábban fertőzött területen járt, akkor szerológiai vizsgálatot végeztet. Ennek során azt nézik, hogy a páciens vérében milyen antitestek mutathatók ki.

A Dengue-láz kórlefolyása

A fertőzöttek messze túlnyomó többsége teljesen tünetmentes, csak csekély hányaduk, mindössze 10 százalékuk produkál tüneteket. Igazán súlyos szimptóma, ami ez esetben haemorrhagiás, azaz vérzéses lázat jelent, csak ennek a 10 százaléknak a 10 százalékánál - tehát a fertőzöttek mindössze 1 százalékánál - jelentkezik.

Ez esetben a betegség halálozási aránya 10-20 százalékos. Utóbbi nagyon csekély a fertőzöttek számához képest. Azt nem tudni, mitől függ, hogy a fertőzés kinél okoz haemorrhagiás lázat, egyedül az ismert, hogy a dengue-vírussal való ismételt fertőződés egyfajta hajlamot jelent a súlyosabb lefolyásra. Az emberek életük során négyszer eshetnek csak át ilyen fertőzésen, lévén a vírusnak négy típusa van, ugyanazzal kétszer megfertőződni pedig nem lehet.

A Dengue-láz kezelése

A tünetmentes fertőzötteket nem kell kezelni, lévén panaszaik sincsenek, ellátásra csak azoknak van szükségük, akik ténylegesen megbetegszenek. Speciális antivirális kezelés nem létezik, az orvosok csak támogató, tüneti kezelést alkalmaznak. Ez minden esetben a szimptómáktól függ, jellemzően láz- és fájdalomcsillapítást jelent, de része a folyadékháztartás rendbetétele is. Ha szervi szövődmények alakulnak ki, akkor azokkal is foglalkozni kell.

A Dengue-láz megelőzése

A Dengue-láz megelőzési módja a szúnyogok elleni védekezés, oltás nem létezik ellene. Ahol ez a betegség előfordul, ott a vérszívók ellen más szúnyog-terjesztette betegség miatt is védekezni kell.

A Dengue-láz egy igen elterjedt, magas lázzal járó vírusos megbetegedés, ami bár lehet nagyon súlyos is, jellemzően enyhe lefolyású.

A Dengue-láz egy igen elterjedt, magas lázzal járó vírusos megbetegedés, ami bár lehet nagyon súlyos is, jellemzően enyhe lefolyású.

Szövődmények

Szövődményeket a vérzéses láz okozhat, méghozzá amiatt, mert ilyenkor a kapillárisok áteresztővé válnak, távozik belőlük a folyadék egy része. Ez bármilyen szervben, így a tüdőben is kiválthat ödémát. Jelentkezhet miatta keringési elégtelenség is, a folyadékvesztés miatt pedig eshet a vérnyomás.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Osvald Ákosnak, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológusának.

Kategória: Felnőttkori fertőző betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Dengue-láz kezelésére! További kérdésem van Dengue-láz témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-5, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok feloszlanak, csak kevés felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag