Burning feet szindróma tünetei és kezelése

2018. 01. 06.

 Szabó Emese

 dr. Vizi János pszichiáter, igazságügyi pszichiáter szakértő, klinikai farmakológus

Mi a burning feet szindróma?

A burning feet szindrómának már a neve is beszédes: olyan égő érzést jelent, amely általában csak a lábfejre terjed ki, bár néha följebb, a boka tájékán is érezhető. Érdekessége, hogy ugyan az égő érzés adott, nem társul hozzá a lábfej kiporosodása. Ez jól elkülöníti a problémát a gyulladások okozta égő érzésektől.

A burning feet szindróma előfordulása

Pontos adatok nem ismertek - részben, mert a problémát sok betegség okozhatja, emellett pedig súlyossága is különböző lehet. A panasz jellemzően felnőtteknél jelentkezik, gyerekkorban nagyon ritka - ebben az életkorban még az öröklött forma sem mutatkozik meg. A rizikófaktorok miatt a probléma nagyobb arányban érintheti a férfiakat.

A burning feet szindróma okai

A burning feet szindrómának lehet genetikus oka, ilyen esetben a probléma családon belül halmozódik. Ez azonban csak az esetek nagyon kis százalékát magyarázza. A probléma hátterében általában egyéb okok állnak, jellemzően valamilyen perifériás idegrendszeri károsodás, más néven polineuropátia. Utóbbit több tényező is kiválthatja, de ez esetben leggyakrabban alkoholizmus, cukorbetegség és vitaminhiány (főleg a B-vitamin hiánya) okozza. Állhat a hátterében krónikus vesebetegség is, illetve olyan anyagcserezavarok, amelyek károsítják a perifériás idegeket.

Hogy az alkoholfogyasztás burning feet szindrómát okozzon, már krónikus alkoholizmusra van szükség. Ugyanígy krónikus cukorbetegség kell, hogy burning feet szindrómát okozó polineuropátia kialakuljon. A B-vitamin-hiányt, amely ezt eredményezi, jellemzően szélsőséges táplálkozás vagy valamilyen felszívódási zavar okozza.

Állhat a burning feet szindróma hátterében az élsport ritka szövődménye, az úgynevezett atlétaláb is. Ennél a láb idegeit annyira szétverik, hogy károsodásuk miatt már ilyen jellegű panaszok is jelentkeznek.

A burning feet szindróma tünetei

A burning feet szindróma fő tünete a lábfejben jelentkező égő érzés, amely felfelé maximum a bokáig, még ritkábban a lábszárra terjed, följebb nem. Az égő érzéshez társulhat egyéb kellemetlen érzés vagy szurkálás jellegű tünet is, akárcsak zsibbadás, de a panaszos terület nem pirul ki soha. A tünetek jellemzően inkább éjszaka, ágymelegben jelentkeznek, és reggelre elmúlnak - bár vannak betegek, akik nappal is éreznek enyhébb panaszokat. Annak okát pontosan nem tudják, hogy a probléma általában miért éjszaka jelentkezik, de vélhetően az áll a hátterében, hogy a tüneteket az éjszakai ingerszegény környezetben jobban érzékeli a beteg.

A burning feet szindróma az éjszakai panaszok által könnyen okozhat alvászavart

A burning feet szindróma az éjszakai panaszok által könnyen okozhat alvászavart

A burning feet szindróma diagnózisa

A diagnózis felállítása a tünetekből indul ki, amelyek alapján az orvosok megkeresik az esetleges kiváltó okokat. Ennek része a beteg kikérdezése, és annak föltárása, hogy van-e alkoholfogyasztásra utaló jel. Erre egyebek mellett a májfunkciós értékek is utalhatnak. A B-vitamin hiányát egyebek mellett a vérszegénység és a bőr elváltozásai jelezhetik. A cukorbetegség általában már alapból ismert.

A burning feet szindróma kezelése

A burning feet szindróma kezelése minden esetben a kiváltó ok kezelését jelenti. Ezt leszámítva csak különböző hűtőberendezések jelenthetnek megoldást - de nem véglegeset. A lényeg tehát, hogy a cukorbetegek tartsák be a diétás előírásokat és a terápiát, az alkoholisták pedig hagyjanak föl a káros szenvedéllyel. Esetükben hasznosak lehetnek a májvédő készítmények is. A B-vitamin hiányát vitaminkészítményekkel lehet megszüntetni. Ugyancsak fontos az esetlegesen fennálló anyagcsere-problémák rendezése, kezelése.

A burning feet szindróma gyógyulási esélyei

Esetfüggő, hogy mennyire lehet szó teljes gyógyulásról, mert például ha egy alkoholistának már nagyon károsodtak a perifériás idegei, akkor kérdés, hogy a panaszok mennyire szüntethetőek meg. Cukorbetegségnél is kérdés, hogy mennyire előrehaladott a károsodás: ha nem túlzottan, akkor a vércukorértékek rendezésével ez a panasz is megszűnhet. A genetikai okokra visszavezethető burning feet szindróma nem gyógyítható, csak különböző hűtőkészülékekkel kezelhető. Az atlétaláb miatt kialakuló burning feet szindróma valamelyest megszűnhet a sportolás abbahagyásával, az idegek ugyanis képesek valamelyest regenerálódni.

A burning feet szindróma megelőzése

A cukorbetegeknek nem szabad elhanyagolniuk a diétát, nem szabad hagyniuk, hogy fölboruljon a cukorháztartásuk. Kerülni kell az alkoholizmust is. Az élsportolóknak fontos figyelniük a megfelelő lábbelikre, a szűk cipők kerülésére.

Szövődmények

Szövődmény az éjszakai panaszok miatt jelentkező alvászavar és minden következménye, illetve, hogy a burning feet szindrómát eredményező alapbetegség - például az alkoholizmus vagy a cukorbetegség - egyre súlyosabb lesz. Idővel krónikus veseelégtelenség, májelégtelenség alakul ki. Szövődménye tehát nem konkrétan a burning feet szindrómának, hanem a mögötte álló alapbetegségeknek van.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vizi János pszichiáternek!

Kategória: Ideggyógyászati megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Burning feet szindróma kezelésére! További kérdésem van Burning feet szindróma témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag