Már tudják, hogy miért súlyosbítja a fény a migrént!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy vakokon végzett vizsgálatból származó felfedezés segítette a kutatókat annak a rejtélynek a megoldásához, miért súlyosbíthatja a fény a migrént egyszerű fejfájásról hasogató fájdalommá.

A probléma a tanulmány szerzői szerint egy újonnan felfedezett sejtcsoporttal áll összefüggésben a retinában. A Beth Israel Deaconess Központ kutatói azt követően jutottak erre a felfedezésre, hogy arra kerestek választ, miért tapasztalnak egyes migrénben szenvedő vakok fotofóbiát, ezt a fajta fejfájást rendkívüli mértékben súlyosbító erős fényérzékenységet is.
A kutatócsoport a Nature Neuroscience online kiadásában közzétett tanulmányában arról számolt be, hogyan vizsgált két migrénben szenvedő emberekből álló csoportot. Az egyik, hat fős csoport tagjai teljesen vakok voltak, immunisak a nappal és az éjszaka által okozott alvás-ébrenlét ciklusra. A másik, 14 tagú csoportba olyanok tartoztak, akik valamilyen degeneratív szembetegség következtében "jogilag vakok". Ők képesek észlelni a fény jelenlétét, és bár nem észlelnek képeket, követik az alvás-ébrenlét ciklust.

"Míg az első csoport tagjai nem tapasztalták fejfájásuk súlyosbodását a fénybehatás következtében, a második csoportba tartozó páciensek egyértelműen intenzívebb fájdalomról számoltak be, amikor fény, különösen kék vagy szürke fény behatása érte őket" - nyilatkozta Rami Burstein, a tanulmány vezető szerzője. "Ez arra utalt, hogy a fényérzékenység mechanizmusa a látóideget is érinti, mivel a teljesen vak személyekben a látóideg nem továbbít fényjeleket az agyba."

A kutatócsoport feltételezte, hogy a tettesek a nemrégiben felfedezett retinális sejtek lehetnek, amelyek melanopszin fényreceptorokkal rendelkeznek - ez utóbbiak az alvás és ébrenlét fényérzékeny biológiai triggerei.

"Ezek az egyedüli működő fényreceptorok, amelyek a jogilag vak páciensekben megmaradtak" - magyarázta Burstein.

A következő lépésben a kutatók laboratóriumi egereken tesztelték elméletüket. A rágcsálók szemébe fecskendezett festékanyagok segítségével sikerült feltérképezni a melanopszin retinális sejtektől a látóidegen keresztül az agyba futó útvonalat, ahol egy olyan idegsejtcsoportot találtak, amely a migrén alatt aktiválódott. Az egerek agyába ültetett apró elektródák kimutatták, hogy a fény néhány másodpercen belül elektromos aktivitást váltott ki ezekben a sejtekben, és a sejtek az után is aktívak maradtak, hogy a fényforrást eltávolították.

"Ez segít megmagyarázni, miért állítják a betegek, hogy fejfájásuk másodpercekkel a fénybehatást követően súlyosbodik, és csak 20-30 perc sötétben eltöltött idő után enyhül" - mondta Burstein.

A felfedezés a tanulmány szerzői szerint jó hír a migrénben szenvedőknek. Olyan gyógyszerek kísérleti lehetőségét nyithatja meg, amelyek ezt az útvonalat blokkolják, és lehetővé teszik, hogy a migrénes betegek további fájdalom nélkül viseljék el a fényt.

A migrén széles körben kutatott rendellenesség, melynek oka egyelőre ismeretlen. Valószínűleg akkor alakul ki, amikor irritáció éri az agyat körülvevő védőhártyát. Ez a fájdalomreceptorokat ingerli, melynek következtében az érzőidegsejtek hosszú időszakokra aktiválódnak.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag