Tippek, tanácsok a medvehagyma vásárlásához

Természetesen a medvehagyma is úgy a legjobb, ha magunk szedjük, így biztosak lehetünk a frissességében. A legtöbben azonban nem tudunk ezzel tölteni jó néhány órát, vagy egyszerűen messze lakunk a lelőhelytől. Vegyünk inkább a piacon!

A medvehagyma rendkívül értékes és egészséges növény, de sokan nem tudják maguknak gyűjteni. Ráadásul a vadon élő növények gyűjtésében járatlanok könnyen összetéveszthetik a mérgező gyöngyvirággal is - így ha a piacon, vagy a bioboltban medvehagymát látunk, ne legyünk restek, vásároljunk belőle egy jókora adagot. De mire figyeljünk, ha medvehagymát vásárolunk?

Szezonban minél többet

Első vásárlási tanácsunk az, hogy amikor lehet, vásároljunk belőle többet! A medvehagyma szezonja rövid, ezért úgy járunk a legjobban, ha minél többször veszünk április-május folyamán belőle. A levelek szárítva, majd mozsárban megtörve hónapokig szolgálhatnak fűszerként, de akár vajkrémet is készíthetünk belőle, amely a mélyhűtőben hetekig is eláll. A friss, egészséges leveleket apróra vágva, jégkockatartóba tömködve kevés vízzel le is fagyaszthatjuk, így értékes anyagainak károsodása nélkül akár ősszel is friss medvehagymánk lehet, amit levesbe vagy főzelékhez használhatunk fel.

Mire figyeljünk medvehagyma vásárlásakor?

Amennyire lehetséges, biopiacon vagy bioboltban vásároljunk, de hagyományos piacon, megbízható árustól is vehetünk. A medvehagyma-levelek legyenek élénk, erőteljes zöld színűek, frissek és már finom dörzsölésre is élénk fokhagymaszagot kell éreznünk, ha nemrég szedték őket.

Semmiképpen sem szabad megvenni a csokrokat, ha nem érezzük afokhagymaillatát (ez nem csak azt jelzi, hogy nagyon régen szedték, hanem akár a rendkívül hasonló, de mérgező gyöngyvirág levelei is lehetnek), illetve akkor, ha szemmel láthatóan kártevők pusztították. A leveleken megjelenő foltok, nyálka, kellemetlen, bűzös illat már a romlást jelzi, ezeket se vásároljuk meg.

Más a helyzet a szemre épnek tűnő, de már fonnyadó levelekkel. Ezek nem romlottak, de már nem is frissek. Ha nem találunk jobbat, ezeket a leveleket is nyugodtan megvehetjük, értékes tápanyagaiból még csak nagyon keveset vesztett. Bár salátának ezek már nem lesznek jók, de még süthetünk belőle például medvehagymás pogácsát!

Otthoni tárolás

A medvehagyma rosszul tárolható, ezért igyekezzünk minél előbb felhasználni - ha lehet, a vásárlástól (vagy a gyűjtéstől) számított maximum egy napon belül. Ha nem tudja azonnal elfogyasztani, tiszta, pamut konyharuhába tekerve a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében két-három napig tárolhatjuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső