Tippek, tanácsok a medvehagyma vásárlásához

Természetesen a medvehagyma is úgy a legjobb, ha magunk szedjük, így biztosak lehetünk a frissességében. A legtöbben azonban nem tudunk ezzel tölteni jó néhány órát, vagy egyszerűen messze lakunk a lelőhelytől. Vegyünk inkább a piacon!

A medvehagyma rendkívül értékes és egészséges növény, de sokan nem tudják maguknak gyűjteni. Ráadásul a vadon élő növények gyűjtésében járatlanok könnyen összetéveszthetik a mérgező gyöngyvirággal is - így ha a piacon, vagy a bioboltban medvehagymát látunk, ne legyünk restek, vásároljunk belőle egy jókora adagot. De mire figyeljünk, ha medvehagymát vásárolunk?

Szezonban minél többet

Első vásárlási tanácsunk az, hogy amikor lehet, vásároljunk belőle többet! A medvehagyma szezonja rövid, ezért úgy járunk a legjobban, ha minél többször veszünk április-május folyamán belőle. A levelek szárítva, majd mozsárban megtörve hónapokig szolgálhatnak fűszerként, de akár vajkrémet is készíthetünk belőle, amely a mélyhűtőben hetekig is eláll. A friss, egészséges leveleket apróra vágva, jégkockatartóba tömködve kevés vízzel le is fagyaszthatjuk, így értékes anyagainak károsodása nélkül akár ősszel is friss medvehagymánk lehet, amit levesbe vagy főzelékhez használhatunk fel.

Mire figyeljünk medvehagyma vásárlásakor?

Amennyire lehetséges, biopiacon vagy bioboltban vásároljunk, de hagyományos piacon, megbízható árustól is vehetünk. A medvehagyma-levelek legyenek élénk, erőteljes zöld színűek, frissek és már finom dörzsölésre is élénk fokhagymaszagot kell éreznünk, ha nemrég szedték őket.

Semmiképpen sem szabad megvenni a csokrokat, ha nem érezzük afokhagymaillatát (ez nem csak azt jelzi, hogy nagyon régen szedték, hanem akár a rendkívül hasonló, de mérgező gyöngyvirág levelei is lehetnek), illetve akkor, ha szemmel láthatóan kártevők pusztították. A leveleken megjelenő foltok, nyálka, kellemetlen, bűzös illat már a romlást jelzi, ezeket se vásároljuk meg.

Más a helyzet a szemre épnek tűnő, de már fonnyadó levelekkel. Ezek nem romlottak, de már nem is frissek. Ha nem találunk jobbat, ezeket a leveleket is nyugodtan megvehetjük, értékes tápanyagaiból még csak nagyon keveset vesztett. Bár salátának ezek már nem lesznek jók, de még süthetünk belőle például medvehagymás pogácsát!

Otthoni tárolás

A medvehagyma rosszul tárolható, ezért igyekezzünk minél előbb felhasználni - ha lehet, a vásárlástól (vagy a gyűjtéstől) számított maximum egy napon belül. Ha nem tudja azonnal elfogyasztani, tiszta, pamut konyharuhába tekerve a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében két-három napig tárolhatjuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)