Nyisson új oldalt egészségszótárában!

A koenzim Q10 kiváló antioxidáns, nélkülözhetetlen vegyület a sejtszintű bioenergetikai folyamatok fenntartásában. A megfelelő KoQ10-szint alapfeltétel az egészség megőrzéséhez és számos kórkép kialakulásának megelőzéséhez.

A koenzim Q10 áldásos hatásai

Kutatási eredmények sora igazolja, hogy a KoQ10-kiegészítés számottevő mértékben növelheti egyes megbetegedések sikeres kezelésének esélyét. Állatokon és embereken végzett tudományos vizsgálatok alapján a KoQ10 gyógyászati felhasználásának köre jelentős részben meghatározásra került, a további kísérletek célja a szer szedésével kapcsolatos hosszú távú biztonsági adatok megszerzése és a gyógyszeres terápiában való alkalmazásának szélesítése olyan panaszok esetében, melyeknél a szer hatékonysága még nem kellően alátámasztott.

  1. A KoQ10 terápiás értékűnek tekinthető a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok szerint egyes szív-érrendszeri eltérések kezelésében. Antioxidáns tulajdonsága révén a "káros" LDL- (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterint védi az oxidációtól, ezáltal az érelmeszesedés kialakulását gátolja, így segít megőrizni a szív- és érrendszer egészséges állapotát. Egyes tanulmányok szerint a KoQ10 képes a vérnyomást kis mértékben csökkenteni magas vérnyomásos betegekben, akiknél a KoQ10-szint alacsony, de az egyelőre még nem teljesen egyértelmű, hogy a KoQ10 hiány okozza-e a magas vérnyomást ezekben az esetekben. A kongesztív (vértolulásos) szívbántalmak kiegészítő terápiájában való sikeres alkalmazása ma már tudományosan is elfogadott tény.
  2. Jelentős koenzim-Q10-hiány jelentkezhet a beteg fogínyben, ezért használata fogínygyulladás esetében ajánlható. Előzetes humán vizsgálatok arra utalnak, hogy a foggyökérhártya-gyulladás (periodontitis) kezelése hatékonyabbá tehető KoQ10 használatával. Javulás mutatkozott a vérzés, a duzzanat és a fájdalom tekintetében. További, nagyobb beteganyaggal dolgozó kísérletek várhatóan megerősítik az eddigi eredményeket.
  3. Ha a jövőben tervezett és kivitelezett kísérletsorozatok pozitív eredménnyel zárulnak, a KoQ10 fontos szerepet kaphat a férfi terméketlenség kezelésében (a spermiumszám és a spermium mozgékonyságának növelésén keresztül), a migrén létrejöttének megelőzésében, a teljesítmény fokozásában, a fizikai megterhelés által kiváltott izomfáradtság csökkentésében.
  4. A koenzim Q10 rákos megbetegedésekben és immunhiányos állapotokban való protokollszerű alkalmazása egyelőre még várat magára, további klinikai vizsgálatokra van szükség hatásosságának bizonyítására. A kezdeti vizsgálati adatok ígéretesek.
  5. A közelmúltban a KoQ10 neurodegeneratív (idegrendszeri elfajulásos) megbetegedések, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór gyógyításában betöltött szerepének tisztázása céljából számos tudományos értekezés jelent meg. A kutatások jelenleg még kezdeti stádiumban vannak, egyes kísérleti eredmények azonban biztatóak.
  6. Előzetes klinikai bizonyítékok szerint a KoQ10 nem alkalmas sem az I-es, sem a II-es típusú cukorbetegség kezelésére, a vér glükózszintjét nem képes szabályozni cukorbetegekben. Nem áll rendelkezésre olyan vizsgálati eredmény, mely az elhízást gátló hatását támasztaná alá.

Életmentő gyógyszerkölcsönhatások

  • Az antraciklin-szerkezetű antibiotikumok daganatellenes vegyületek. Az akut leukémiák, a rosszindulatú nyirokszövet-daganatok, valamint egyes szolid tumorok (emlő-, tüdő- és petefészekrákok), szarkómák kezelésére alkalmazhatóak. Toxikus hatásaik a csontvelőben, a tápcsatornában és a bőrön egyaránt megmutatkozhatnak. A legjellemzőbb mellékhatás azonban a szívizombántalom, a szívizomsejtek visszafordíthatatlan degenerációs elváltozása. A KoQ10 szívvédő hatású, szedése segíthet a doxorubicin által előidézett szívbántalmak létrejöttének megakadályozásában.
  • A "statinok", mint a lovastatin, a simvastatin, a fluvastatin koleszterincsökkentő hatóanyagok, melyek a HMG-KoA-reduktáz nevű enzim gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat. A KoQ10 és a koleszterin közös anyagcsereúttal rendelkeznek, ezért a koleszterinszint mérséklése a KoQ10 koncentrációját is csökkenti, ami különösen veszélyes lehet olyan betegekben, akiknél szívbántalmak is fennállnak. A megváltozott koenzim-Q-szint normalizálásában a "statinok" szedése alatt a KoQ10 kiegészítés jótékony hatásúnak bizonyult.

Mikor, mennyit és hogyan? Adagolási tanácsok, hogy a szervezet mind megkapja, ami jár neki

A koenzim Q10 felszívódását jelentős mértékben befolyásolja a fogyasztott étel lipidtartalma, nagy mennyiségű lipidet tartalmazó táplálékkal együtt történő bevétele növeli a felszívódás mértékét. A koenzim Q10 napi adagja 5-300 mg, az előírások szerint szedését az étkezéssel egy időben kell megtenni. 10 mg-os filmtabletta formájában a javasolt dózis felnőtteknek naponta 1-2 szem. A KoQ10 megtalálható külsődlegesen alkalmazott készítményekben, kenőcsökben és fogkrémekben is.

Szedésének a jelenlegi ismeretek szerint nincs ellenjavallata. Napi alkalmazás mellett mintegy 3 hét múlva éri el a csúcskoncentrációt a vérben. Egyes véralvadásgátló gyógyszerek hatásossága csökkenhet koenzim Q10 alkalmazása mellett. A hosszú távú biztonsági adatok hiánya miatt terhes és szoptató kismamák csak orvosi ellenőrzés mellett szedhetik a KoQ10-tartalmú készítményeket. A mellékhatások enyhék, hányinger, hasmenés általában magasabb adagok mellett jelentkezhet (200 mg vagy ennél nagyobb mennyiségek naponta). A tiszta KoQ10 vízben nem, olajokban és zsírokban is csak korlátozott mértékben oldódik. Az elmúlt évtized jelentős gyógyszer-technológiai fejlesztései közé tartoznak a KoQ10-et szolubilizált formában tartalmazó készítmények Q-Gel néven, a ciklodextrines komplexek és a Liquid Q-nak nevezett vizes nanodiszperziók, melyek biohasznosulása kiemelkedő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső