Fél az elbutulástól? Reggelizzen tojást!

A B12-vitamin kisebb mértékű hiánya azt jelezheti az idősebbeknél, hogy fennáll a mentális hanyatlás gyorsulásának kockázata - állítják amerikai kutatók.

A Tufts Egyetemen működő Jean Mayer Időskori Táplálkozási Kutatóközpont kutatói végezték el az ezzel kapcsolatos megfigyeléseket. Martha Savaria Morris táplálkozástudományi szakértő munkatársaival 549 férfi és nő adatait elemezték, akik a Framingham Szív Kutatásban vettek részt. A mini mentális állapot felmérés (MMSE) eredményeire összpontosítottak, mely a demencia felderítésére használt egyszerű kérdőív. A B12-vitamin szintje alapján öt csoportra osztották őket. A legalsó két csoport tagjainál fokozott értelmi visszaesést találtak a 8 év alatt 5 alkalommal elvégzett MMSE-tesztek szerint. A kutatás indulásakor az átlagéletkor 75 év volt.

"A B12-vitamin szintje alapján a két legalsó csoport nem különbözött egymástól a szellemi hanyatlás terén, MMSE pontszámaik ugyanolyan gyorsan csökkentek" - magyarázta Morris. "A gyors ütemű neuropszichiátriai állapotromlás a súlyos B12-vitamin-hiány az egyik jól ismert oka. Az eredményeink azonban arra utalnak, hogy sokkal több embert érinthet az enyhébb esetekhez kapcsolható kognitív probléma, mint korábban gondolták."

A folyóiratban Morris és munkatársai közzétették, hogy az MMSE értékek átlagosan 0,24 ponttal csökkentek évente, a két legalsó csoport esetén azonban 0,35 ponttal. Akár évi 1 pontos romlás is bekövetkezhetett azoknál, akiknek vérében a legkevesebb B12-vitamint mérték. A vizsgálati modell utalt arra is, hogy a további változásokat okozhatták az életkorral járó egyéb egészségügyi problémák is.

A kutatók elmondása szerint a jövőben sokkal szélesebb populációban kellene vizsgálni a jelenséget. Arra is ki kell majd térni, hogy a különféle kognitív részterületeket is érinti-e a B12-vitamin hiánya, mert az MMSE csak egy általános képet nyújt. "Bár hangsúlyozzuk, hogy kutatásunk nem igazolja az ok-okozati viszony fennállását, előfordulhat, hogy a kognitív elváltozások a nem megfelelő B12-vitamin-szintnek köszönhetők idősebb korban, amikor kihívást jelenthet a megfelelő mennyiség bevitele" - tette hozzá Paul Jacques, a Táplálkozási Epidemiológiai Program igazgatója.

Az állati fehérjék, mint például a sovány húsok, szárnyasok és a tojás bőven tartalmaznak B12-vitamint. Mivel az idősek szervezetéből esetenként nehezen szívódik fel, az Egyesült Államok 2010-es táplálkozási útmutatója az 50 év felettiek számára javasolja a vitaminnal dúsított termékek fogyasztását.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: