Füge: a mézédes gyógynövény

A karácsonyi étrendben helye van az ókor egyik "legédesebb" gyógynövényének, a fügének. Miért érdemes a téli időszakban fogyasztani?

A fügefa (Ficus carica) a Földközi-tenger térségében és Keleten is az egyik legrégebbi kultúrnövény. A rövid törzsű fa/cserje ágai a földig hajlanak, lombozata kellemes árnyékot ad. Forró éghajlaton az árnyékos helyek éppen olyan értékesek, mint a víz.

A füge pépje gyógyír

A fügét sokan csak aszalt formában ismerik, pedig frissen is igazán élvezetes, édes gyümölcs. Gyógyhatása igen sokrétű, nemcsak szívünk jobb működését segíti, de emésztési, gyomorégési panaszok esetén is kiválóan alkalmazható. Kattintson! Az ősi Énekek éneke könyve az édes, lágy, magvakban dús fügegyümölcsről, mint kiemelten fontos táplálékról, a termékenység és a szexualitás szimbólumáról is "dalol". Közismert Ádám és Éva fügefalevél kosztümje, s az a tény, hogy sok festő "öltöztette" mezítelen figuráit fügelevéllel.

Az ókorban gyógyító, energetizáló erejét használták a kimerült ember gyors talpra állítása érdekében. A fügének nagy a cukortartalma, pépje pedig kitűnő gyógyír volt fekélyre (Hiskia király krónikásai is feljegyezték áldásait), torok- és fülfájás estén is használták.

A füge az egyik legjobb természetes hashajtó
A füge az egyik legjobb természetes hashajtó

Az almához és a szőlőhöz hasonlóan a füge is segíti a méreganyagok távozását a szervezetből, rostjai és apró magjai pedig segítik a bélrendszer tisztítását, rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a székrekedést.

Emellett erősíti az immunrendszert, kiegyenlíti a testben előforduló túlzott savképződést. Gyermekek estében táplálkozásfiziológiai szempontból azért is értékes, mert magas a gyümölcscukor-tartalma.

Hazánkban a fügét elsősorban szárított formában hozzák forgalomba, bár gyümölcsfát is egyre több kertben látni: a melegebb teleknek köszönhetően a szabadban is átteleltethető.

Természetes hashajtó

A modern gyógyászatban a füge természetes hashajtóként is szerepel. A füge és a manna vízben oldódó alkotórészeiből olyan szirupot készítenek, amely serkenti a bélműködést. A manna nem egyéb, mint a mannakőris törzséből származó lé megszárítva, tehát nem tévesztendő össze a Bibliában emlegetett mannával. A készítmény felnőtteknek, valamin szoptató kismamáknak is ajánlott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő