A testkontroll-módszer

A testkontroll-program évek óta a táplálkozási szakemberek egyik kedvelt célpontja. Ez azonban csak csorbítani tudta népszerűségét, teljesen megtörni még nem. Mi lehet a testkontroll titka?

A program megalkotója Marilyn és Harvey Diamond, akik közül az utóbbi elvileg táplálkozástudományt is tanult. Azonban diplomáját sem akkor, sem azóta nem ismerik el, mivel a főiskola szakmai hiányosságok miatt nem volt jogosult ilyen képzést folytatni. Ez nem akadályozta meg Diamond-ot műve megalkotásában, amelyben hevesen ostorozta a tradicionális medicinát és táplálkozástudományt, és saját eszmerendszere kizárólagosságát hirdette. Az általa "forradalmian újnak" nevezett módszer azonban dr. Howard Hay szétválasztó diétáján alapult, és tudományossága is erősen megkérdőjelezhető volt már az első percektől kezdve.

Délelőtt csak gyümölcsöt!

A testkontroll szabályai szerint délelőtt csak gyümölcsöt szabad enni. Ebédként már fogyaszthatunk zöldségféléket is, melyekből akár salátát is készíthetünk-. A vacsora alapja szintén a zöldség, de kell tartalmaznia valami keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert is, de két órával utána kötelezően ismét gyümölcs fogyasztandó. Tilos minden tejtermék, mert ezek a testkontroll szerint nem valók emberi fogyasztásra, a szervezet nem tudja hasznosítani a bennük lévő tápanyagokat. Érdekes módon a vaj mégis megengedett, sőt azt állítják róla, hogy jótékony hatással van az erek egészségére - miközben az érelmeszesedést okozó hatását már régen bebizonyította az orvostudomány.

A húsfogyasztást nem tiltja, de nem is ajánlja a testkontroll. Figyelemfelkeltő módon viszont a csapvizet szigorúan tiltja - helyette a desztillált vizet ajánlják. Magyarázatként annyit mondanak, hogy a csapvízben található szervetlen anyagok, mikroelemek károsak a szervezetre. Helyettük a zöldségeket ajánlják, amely szerintük elegendő mennyiségű kalciumot és vasat (!) biztosít.

Párosan szép az élet - vagy mégsem?

A program egyik legfontosabb alapelve az élelmiszerek megfelelő párosítása. Diamond szerint tilos egy étkezésen belül, egyszerre fogyasztani magas szénhidrát- és fehérjetartalmú ételt. Ennek oka szerinte az, hogy a kettő együtt közömbösíti a gyomorsavat, majd rothadásnak indul. Így haszontalan táplálék lesz, belőle, amely nem hasznosul, hanem inkább káros (érdekes kérdés viszont, hogy akkor miért is híznak el az erre a szabályra egyáltalán nem ügyelő emberek milliói? Nem inkább csontsoványaknak kellene lenniük?)

Az idő sem mindegy!

A testkontroll szerint élők azonban nemcsak tányérjukat, hanem az órát is figyelik. Diamond elmélete szerint a szervezet működése három nyolcórás periódusra osztható: a kiválasztás időszaka hajnali 4 és déli 12 óra közé esik, ekkor nem szabad nehéz ételekkel megzavarni a folyamatot. Ezt követi a táplálékot felvevő időszak (12-től este 8-ig), majd a beépülési időszak (este nyolctól hajnali 4-ig).

A fogyókúra-program részeként olvasható.

Mellette

A testkontrollal valóban lehet fogyni, hiszen a normál energiafelvételhez képest akár 30-50%-kal kevesebb kalóriát biztosít naponta. Mellette szól erős, katonás szabályrendszere is, ami szintén az önfegyelmet erősíti.

Ellene

Semmilyen tudományos alap nem fedezhető fel a testkontroll ajánlásaiban, sőt inkább az ellenkezője valósul meg. A szerzők szinte fröcsögve töltik ki dühüket a hagyományos, kísérletekkel, kutatásokkal is alátámasztott érvekkel szemben, és csak saját módszerüket tekintik üdvözítőnek. Ha mégis tudományos forrásokra hivatkoznak, a saját szempontjukból előnyös részigazságok szerepét túlzó mértékben felnagyítják, a hátrányosakról mélyen hallgatnak. Hosszabb távon - kutatások eredményei alapján - a testkontroll súlyos mértékben károsítja a szervezetet, szinte minden vitamin és ásványi anyag tekintetében hiánybetegségek lépnek fel.

Akik kipróbálhatják...

Akik szeretik a katonás fegyelmet és az óramű-pontosságú étkezéseket, bizonyára kedvüket lelik majd a testkontroll-programban is.

...és akik nem

Elsősorban nőknek nem ajánlható, mert esetükben szinte biztos a csontritkulás, ha hosszabb távon is a testkontroll szerint táplálkoznak. A fejlődésben lévő gyerekek és fiatalok, a várandós nők és a szoptató édesanyák se próbálkozzanak meg vele.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció