Retteg a fogorvostól? Itt a megoldás!

Egy a British Dental Journal című folyóiratban megjelent cikk szerint már egy sorozat kognitív viselkedésterápia is segíthet azokon, akik betegesen félnek felkeresni a fogorvost.

A vizsgálatba hatvan olyan embert vontak be, akiket korábban csak intravénás nyugtató beadása után lehetett fogorvosi kezelésben részesíteni. A viselkedésterápia eredménye olyannyira meggyőzőnek bizonyult, hogy a szakemberek szerint a további vizsgálatok megkezdése előtt is érdemes lenne széles körben elterjeszteni a módszert. Ez a társadalombiztosítás számára is kifizetődő lenne, a nyugtatók használata ugyanis igen kockázatos.

Mind a hatvan alany az angliai Sheffieldben élt, és komolyan rettegtek a fogorvostól. 50 százalékuknak ajánlották fel a viselkedésterápiát, amely lehetősséggel végül 21-en éltek, és ebből 20-nak ezután nem volt szüksége nyugtatóra a kezelések előtt. Egy évtized elteltével 19-en nyilatkoztak úgy, hogy a terápia óta nem volt szükségük ilyesmire.

Ezzel bebizonyosodott, hogy a kognitív viselkedésterápia hosszú távon is hatékony. Ez azért is fontos, mivel egy 2011-es kimutatás szerint az emberek 12 százaléka retteg ilyen szinten a fogorvostól. Damien Walmsley, a Brit Fogorvosszövetség tudományos tanácsadója így magyarázta a jelenséget: "A fogorvostól való beteges félelem nagy probléma, mivel az ebben szenvedők legfeljebb akkor keresik fel a rendelőt, amikor már komoly fájdalmaik vannak. Ilyenkor pedig már a kezelés is sokkal nehezebb. Sajnos ezt a félelmet a legtöbben átörökítik a gyermekeikre is."

"A kognitív viselkedésterápia olyan módszereket használ, amelyek kényelmesek a beteg számára, így abban bízunk, hogy segíthet az extrém módon rettegőkön. Minden fogorvosunk magasan képzett szakember, aki jól tudja, hogyan csillapítsa a beteg fájdalmát. Sokan használnak köztük olyan módszereket is, mint az akupunktúra, a hipnózis vagy a viselkedésterápia" - tette hozzá Walmsley.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)