Plusz pénzhez jutottak a fogorvosok

Megkapták az ígért havi 250 ezer forint kiegészítő támogatást a közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Január 1-jével az eddigi havi 130 ezer forintról 380 ezer forintra nőtt a közfinanszírozott fogászati alap- vagy szakellátást működtető szolgáltatók támogatása. A kéthavi fixdíj-kiegészítést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kedden átutalta, márciustól pedig már a csaknem háromszorosára emelt összeget kapják meg az érintett szolgáltatók.

Több lépéses terv

A minisztérium kiemelt céljai közé tartozik a fogászati ellátás finanszírozási helyzetének folyamatos javítása. Ennek érdekében a közfinanszírozott fogorvosi alap- és szakellátó szolgáltatók egyszeri kiegészítő díjazásban részesültek 2019 decemberében - olvasható az Emmi közleményében. Mint írták, a heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok és szakrendelések esetében egyszeri 1,5 millió forintot, a rövidebb rendelési időben működő szolgáltatók pedig időarányosan csökkentett összeget kaptak. Az egyszeri kiegészítő díjazás fedezete 4,46 milliárd forint volt.

Emlékeztettek arra is, hogy második lépésként nőtt a fogászati terület finanszírozása, amelynek keretében megemelték a rezsitámogatási díjat és kiterjesztették az erre jogosultak körét. Ennek eredményeképp a fogászati ellátást nyújtó szolgáltatók havi átlagbevétele 28,1 százalékkal emelkedett.

fogorvos, fogorvosi ellátás, alapellátás, szakellátás, finanszírozás
fogorvos, fogorvosi ellátás, alapellátás, szakellátás, finanszírozás

Fókuszban a hátrányos helyzetű települések

Gyakran úgy károsítjuk a fogainkat és fogzománcunkat, hogy észre sem vesszük. Olvassa el korábbi cikkünket!

A finanszírozási rendszerben kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű települések díjazására is, ezért ezeken a településeken szolgálatonként 100 ezer forint többletbevételt biztosítanak az érintett fogászati szolgáltatóknak. A közfinanszírozott rendszer tehát olyan területeken is biztosítja az ott élők ellátását, ahol más formában nem vagy csak nagy nehézségek árán juthatnának hozzá a fogászati kezelésekhez.

Fejlődött a betegellátás

A betöltetlen fogászati szolgálatok számának csökkentése érdekében 2020. január 1-jétől a NEAK pályázatot írt ki a legalább 12 hónapja betöltetlen házi- és fogorvosi körzeteket betöltő háziorvosok és fogorvosok letelepedésének támogatására. Ennek eredményeként az elmúlt években 98 fogorvosi szolgálat kezdte meg működését, ezekre 2,309 milliárd forintot fizettek ki. A pályázatok hatására 374 ezer olyan ember fogászati ellátása lesz minimum 6 évig megoldott, akinek korábban hosszú évekig nem volt saját fogorvosa. Az intézkedések összességében a betegellátás elérhetőségének és biztonságának növelését szolgálják - közölte a tárca.

Országos szinten egyébként 3420 szervezeti egység biztosítja 2,3 millió beteg fogászati alap- és szakellátását.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: