Őssejtek a fogínyből?

A szájüreg szöveteiben lévő őssejtek a Dél-Kalifornia Egyetem a Journal of Dental Research szaklapban közzétett tanulmánya szerint nemcsak más sejtekké képesek alakulni, hanem a gyulladásos megbetegedéseket is enyhíthetik.

A kutatásban a immunrendszerre is hatást gyakorolhatnak.

A kutatást vezető Songtao Shi professzor elmondta, hogy a GMSC fejlődésének eredetét és képességeit nem mutatták be teljes egészében a kutatások. A mostani tanulmány azonban arról számol be, hogy két típusú GMSC létezik: az egyik az embrionális fejlődés során a sejtek mezodermális rétegéből (M-GMSC), a másik pedig a kraniális dúcléc sejtekből (N-GMSC) származnak. A kraniális dúcléc sejtek számos fontos struktúrává fejlődnek a fejben és az arcban, és a fogíny szöveteiben lévő őssejtek 90 százalékáról kiderült, hogy N-GMSC sejtek.

A két őssejt típus képességeit illetően jelentős mértékben eltér. Az N-GMSC-k nem csak könnyebben alakulnak át más típusú sejtekké, hanem sokkal erőteljesebb gyógyító hatást is gyakorolnak a gyulladásos megbetegedésekre, mint a másik típusú őssejtek.

Őssejtek a fogínyben?

A kutatás azt mutatja, hogy a fogíny szövetéből egyszerű biopsziával kinyerhető őssejtek felhasználása jelentős orvosi következményekkel járhatnak a jövőben.

A T-sejtek csontvelői őssejtekből származnak, a csecsemőmirigyben fejlődnek. Számos anyag kötődik hozzájuk, melyek érésükhez és működésükhöz szükséges genetikai változásokat okoznak. A csecsemőmirigy gyermekkorban a legaktívabb, felnőttkorra eltűnik, a T-sejt termelés csökken, s fogékonyabbá válunk egyes fertőzésekre.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: