Mit ehetünk a fogászati kezelések előtt és után?

Nem a legkellemesebb időtöltés, ha fogorvoshoz kell mennünk. Időnként azonban a szükséges beavatkozásoknak kénytelenek vagyunk alávetni magunkat. Sok bizonytalanságot okozhat, hogy a kezelés előtt vagy után mit együnk, igyunk.

A fogorvos felkeresésére nehezen vesszük rá magunkat. Legjobb lenne, ha mindenki félévente ellátogatna a doktorához. Sajnos viszont az a jellemzőbb, hogy már csak akkor megyünk, ha fáj, lüktet, hasogat. Ilyenkor hosszadalmas beavatkozásra számíthatunk. A kezelés miatti félelem sokszor lefoglalja minden agysejtünket, így már csak a váróban jut eszünkbe, hogy aznap nem ettünk még semmit. Másik véglet, ha a gondolataink elterelésére a munkahelyi menza csülökpörköltjéből két adaggal is befaltunk. Melyik a jó megoldás? Hány órával a kezelés után ehetünk vagy ihatunk újra? Mit szabad és mit nem? Számtalan kérdés merül fel bennünk, de sokszor már túl későn. Dr. Péter Csilla, fogszakorvos választ ad kételyeinkre, hogy tisztán lássunk ebben a tekintetben!

tejtermek
Miért hanyagoljuk a tejtermékeket a fogorvos után? Fotó: 123rf

Ehetünk-e a kezelés előtt?

Sőt enni kell! hívja fel a figyelmünket a szakértő. Ha alacsony a vércukorszintünk, jobban izgulunk a beavatkozás előtt és alatt. Ezentúl az éhgyomri kezeléseknél a nyálelválasztásunk is bőségesebb lesz, ami nagyban megnehezíti a fogorvos munkáját. Másrészt bizonyos kezelések után egy ideig nem szabad enni, így jobban járunk, ha nem farkaséhesen ülünk be a fogorvosi székbe. Nem tanácsos nehéz, zsíros ételeket enni, ne terheljük le a szervezetünket az emésztéssel. A legfontosabb viszont az, hogy a fogászati kezelés előtt mindenképpen mossunk fogat! Ha erre nincs lehetőségünk, vagy otthon hagytuk a fogkefénket, akkor kapjunk be egy rágógumit .

Milyen ételeket kerüljünk a beavatkozás után?

A szakértő elmondása szerint tévhit az, hogy egy fogtömés után órákig nem ehetünk. Régebben, az amalgán tömések esetén állt fenn ez a szabály. A mai, úgynevezett fehér tömések már a kezelés alatt megkötnek, így utána nyugodtan ehetünk bármit.

Egy foghúzás után azonban pár óráig, amíg a vérzés eláll, ne együnk és ne igyunk semmit. Ezt a szabályt nem túl nehéz betartani, hiszen ebben az időszakban, amíg az érzéstelenítő miatti zsibbadás tart, nem is igazán kívánunk se ételt, se italt a szánkba venni.

Fontos azonban, hogy legalább egy fél napig kerüljük a tejet és a tejtermékeket. Ennek oka az, hogy a tej és a belőle készült élelmiszerek a szánkban tovább erjednek, így jó táptalajt biztosítanak a baktériumoknak, melyek felülfertőzhetik a sebet. A tápláléktól függetlenül, amíg a seb be nem gyógyul, minden étkezés után tiszta vízzel öblítsük ki a szájüregünket, ne adjunk esélyt arra, hogy a seb elfertőződjön! Dr. Péter Csilla külön felhívja a figyelmet arra, hogy foghúzás vagy szájsebészeti beavatkozás után a fogmosással is vigyázzunk, nehogy a szájüregben lévő sebet felsértsük fogkefénkkel!

Névjegy: Dr. Péter Csilla

Dr. Péter Csilla fogszakorvos 2002-ben szerzett diplomát a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán, 2004-ben pedig fog- és szájbetegségek szakvizsgát tett. Két gyermekének megszületése után kezdett praktizálni Debrecenben. Hisz abban, hogy egy fogorvos feladata nemcsak a gyógyítás, hanem az is, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy megfelelő odafigyeléssel a fog- és szájüregi betegségek megelőzhetőek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)