Az egészséges táplálkozás károsíthatja a fogakat?

A sok zöldség és gyümölcs, a gyümölcslevek, a vörösbor vagy a tea mind az egészséges étrend részei, mindenki tudja, milyen hasznosak a szervezetünknek! Azonban a fogainknak igencsak árthatnak ezek az ételek, ha nem figyelünk oda!

Azt mindenki jól tudja, hogy a cukorral teli, egészségtelen ételek rosszat tesznek a fogainknak és könnyen fogszuvasodást okozhatnak. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy az egészséges ételek is - melyekre igencsak nagy szüksége van a szervezetünknek - legalább olyan károsak lehetnek.

A természetes savak - melyeket például néhány gyümölcs, zöldség, a gyümölcslé vagy a vörösbor - tartalmaz, komoly veszélyt jelenthetnek a fogainkra. Ugyanis amint a sav érintkezik a foggal, átmenetileg felpuhíthatja a fog felszínén lévő kemény és ellenálló zománcot, szinte kimarja belőle a keménységért felelős ásványi anyagokat.

Normális esetben ez a folyamat rövid ideig tart, mert a nyálból visszaépülnek az elvesztett anyagok, a zománc újra kemény lesz. Ha azonban gyakran fogyasztunk savas hatású ételeket és italokat, azokat indokolatlanul hosszú ideig tartjuk a szánkban, netán más hatások is közrejátszanak a szájban lévő savas közeg meglétében, az ásványi anyagoknak nincs idejük visszaépülni. A fogzománc ezt követően könnyebben megsérülhet, illetve kophat, különösen dörzsölés, vagyis a fogmosás hatására. A meggyengített, felpuhult felszín aztán idővel teljesen elkophat, felfedve a fog érzékeny belsőbb rétegeit. Ezt a káros folyamatot - azaz a fogzománcnak a sav hatására történő kopását - nevezik a fogorvosok saveróziónak.

A saverózió azért alattomos és veszélyes jelenség, mert ha fogainkat tükörben vizsgáljuk, kezdetben teljesen egészségesnek is tűnhetnek. Az elvékonyodást nem nagyon lehet látni, viszont érezhetjük, például ha hideg, ha meleg, ha édes vagy ha savanyú ér a fogainkhoz. Előrehaladottabb erózió esetén a fogak a zománc elvesztése miatt enyhén áttetszővé válnak, ugyanakkor fokozott elszíneződés is látszódhat rajtuk, amely nem más, mint a kilátszó - a vékony zománc alól előtűnő - fogállomány. A fogéleknél apró repedések és érdesség jelentkezhet, esetleg bemélyedések jelentkeznek a rágófelületeken. A saverózió leginkább fenyegető következménye azonban az, hogy hatása visszafordíthatatlan, így ha nem lépünk időben, fogorvosi beavatkozás, sőt súlyos esetben akár a fog kihúzása is szükséges lehet. A saverózió emellett szerepet játszhat a fogínybetegségek kialakulásában is.

Természetesen, a saverózió elkerülésére nem az a megfelelő megoldás, ha lemondunk az egészséges - és igencsak finom - ételekről, gyümölcsökről, finom borokról! Sokkal hatékonyabbak, ha betartunk néhány alapszabályt. Például ne mossunk fogat közvetlenül savas ételek vagy italok (gyümölcsök, gyümölcslé, paradicsom, bor) fogyasztása után - várjunk ezzel egy órát. Az elvékonyodott zománc ugyanis igen érzékeny, ha a fogkefével dörzsöljük, sokkal többet árthatunk neki, mint amennyi előnnyel a fogmosás jár! A fogkefénk is legyen minél puhább sörtéjű - ez nemcsak a fogakat, de az ínyt is kíméli.

Igyunk sok tiszta vizet, evés után is öblítsük ki a szánkat vízzel és az étkezések között rágjunk cukormentes rágógumit. A víz segít nedvesen tartani a száj nyálkahártyáját, a rágógumi pedig serkenti a nyálelválasztást, így segít visszaállítani a száj természetes pH-értékét.

A saveróziót nem csak az befolyásolja, hogy mit fogyasztunk, hanem az is, hogy hogyan tartjuk a szájunkban a savtartalmú élelmiszereket. Ha például a savas italt öblögetjük a szánkban, azzal fokozzuk a savtartalmú ital és a fogak közti érintkezést, ami szintén növeli az erózió veszélyét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső