+17° - +39°
Nincs front

A fog

Vajon hányan tudják, hogy a legnagyobb erőt az állkapcsunkkal tudjuk kifejteni? Ottani izmaink tehát nagyon erősek. Nem véletlenül fáj annyira minden harapott sebesülés, vagy ha véletlenül épp saját nyelvünkre harapunk rá.

Ezt a hatalmas erőkifejtést bizony a fogainknak is bírnia kell. Ismerjük hát meg testünk legkeményebb részeit, fogainkat, hogyan képesek betölteni szerepüket?

"Két fogsorod olyan, mint a megnyírt juhnyáj..."

"... mely az úsztatóból jött fel: mindegyiknek van ikerpárja, nincs köztük hiányos". Nem tudjuk, hogy a bölcs Salamon király - az Énekek éneke szerzője, ahonnan e sorok is származnak - szíve hölgyének is kinőttek-e bölcsességfogai, minden esetre a hiánytalan felnőtt fogsor harminckét fogból áll. Sokaknál azonban sohasem bújik elő az ínyből az utolsó négy fog.

A metszőfogakból alul és fölül kettő-kettő van, ezek vágják le az ételt, a 4 szemfog segít apróbb darabokra tépni a falatot, amit aztán a kis- és a nagyőrlők szétmorzsolnak és összekevernek a nyállal, vagyis előkészítik a további emésztésre. A maradandó fogazat a gyermek hétéves kora táján jelenik meg. Fogazatunk tipikus mindenevő fogsor, erre a célra leginkább a gumós zápfogak felelnek meg. Ilyenek a mi őrlőfogaink is.

A megnyírt "juhnyáj" - a fogak - közelről

A fogaknak (dentes) a száj nyálkahártyájából fehéren kiemelkedő része a korona. Salamonnak feltűnt tehát, hogy a hasonlat csak akkor jó, ha a juhok frissen nyírtak, azaz tiszták és fehérek.
A korona alatt lejjebb található az íny borította fognyak, végül legalul van a fogmederben rögzülő gyökér, amelybe a fogideg fut bele. A tejfogaknak egy, a maradó fogaknak 1-3 gyökere lehet.

A fogkoronát kívülről a rendkívül kemény és mechanikai terhelésnek jól ellenálló fogzománc borítja, amely a metsző- és rágó felületeken a legvastagabb, a fog nyaki része felé haladva elvékonyodik, majd véget ér. A fogak íny borította részét kívülről a cement veszi körül. Ez a kéreg, mely lényegében csontszövet, egész hosszában körülveszi a gyökeret - különféle vastagságú rétegekben: a legvastagabb a gyökércsúcson, a legvékonyabb a fog nyaki részén.

A zománc ásványi anyagokból álló rudacskákból (prizmákból) áll, szervesanyag-tartalma rendkívül csekély.
Beljebb található a dentinréteg, mely igen finom csatornácska-rendszerrel van ellátva. Ebben futnak a finom tápláló-szöveti szálak. A csatornácskák közötti rész a dentin szövetközti állománya. Erős savak által a fogállományból a mészsók kivonhatók, a visszamaradó anyag a fog alapanyagát (fogporc) képezi.
A dentinben, a fog csontállományának belsejében végighúzódó üreg, a fogbélüreg, egészen a gyökerek végéig tart. A fogbélüregben, ill. lejjebb a gyökércsatornában, a fogat beidegző ideg és az erek húzódnak.

A fogbél és a gyökérhártya dúsan el van látva érző idegekkel, a dentinben magában nincsenek idegek, de vezeti a hőt és porózus szerkezeténél fogva közvetítő szerepe van a fájdalomérzékelésben.

Aggkorban a fogbél (a pulpa) elmeszesedik, elzáródnak a fogbél véredényei és a dentincsatornák. Megfelelő tápanyagellátás hiányában a fogak végül kihullanak.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+34, +39 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában derült, gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag