Veszélyes lehet az éjszakai munka?

Sokan dolgoznak váltott vagy éjszakai műszakban: gyári munkások, eladók, biztonsági őrök, sofőrök, nővérek, pékek, de sorolhatnánk még. Szervezetük számára ez az életforma igencsak megterhelő, és a különböző betegségek kialakulásának kockázata is nagyobb.

Mai felgyorsult életünk és a mennyiségi termelés sokaktól követeli meg, hogy éjszaka is dolgozzanak, hogy reggel a finom, friss kenyerek a boltok polcain illatozzanak, vagy időben megjelenjen egy újság a standokon, esetleg nem legyen fennakadás a gyártás során. Bár a hosszú évek alatt ezeknek az embereknek ugyanolyan természetessé válik, hogy éjjel dolgoznak, és nappal alszanak, mégsem ez a normális. Szervezetünk szinte bármilyen körülményhez képes alkalmazkodni, de ha túlfeszítjük a húrt, az egyszer elszakadhat, és ez többnyire mindig az egészség rovására megy.

Megzavart anyagcsere

Számolja ki , Önnek mennyi energiára van szüksége szervezete megfelelő működéséhez! Az éjszakai vagy váltott műszakban dolgozó egyének a megváltozott életformának, és a sokszor rendszertelenebb étkezési szokásoknak köszönhetően hajlamosabbak különböző betegségek kialakulására. Szervezetünknek ugyanis létezik egy belső órája, vagy test órája, amit test cirkadián vagy napi ritmusnak is nevezünk. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy csoport különböző, a napfény és a hőmérséklet változásaihoz kapcsolódó, élettani hullámzás illetve változás a nap 24 órája során. Ha ez felborul, akkor megváltozik szervezetünk anyagcseréje, csökken az alapanyagcsere, és megemelkedik a vér cukorszintje is. Mindezek következtében könnyebben alakulhat ki cukorbetegség, elhízás , anyagcserezavarok, emésztőrendszeri problémák, szív- és érrendszeri betegségek, hiszen a keringési rendszert is igénybe veszi a megváltozott rend, valamint alvászavarok, depresszió is. Mivel ezek az egyének kevesebbet találkoznak a nappali fénnyel is, így akár rossz D-vitamin ellátottság, vagy vitaminhiány is kialakulhat.

Megváltozott étkezési szokások

A megváltozott életformának köszönhetően az étkezési szokások is másképpen alakulnak, ami nagyban befolyásolhatja a napi energiaelosztást. Mivel a szervezet ritmusa alapvetően felborult, így számukra egyáltalán nem mindegy, hogy az étkezések alkalmával hogyan és milyen energiához juttatják szervezetüket. Éjszakai műszak esetén az étkezés általában nem szokott prioritást élvezni, és sokszor jellemzőek az egyedül, társaság nélkül, hidegen, gyorsan bekapott falatok, melyek így tulajdonképpen bármik lehetnek. Sokszor gyakrabban étkeznek, mint szokás, ami vércukor problémákat és felszívódási, emésztési gondokat is okozhat.

Mit lehet tenni?

Persze a munkakörülmények sokszor nem engedik, hogy megfelelően táplálkozzanak, egy-két apróságra azonban mégis érdemes odafigyelni, melyek segíthetik a napi energiaelosztást.

  • próbáljanak meg meleg, teljes értékű ételeket enni, és ne száraz szendvicseket vagy nassolnivalókat.
  • ha kevés idő van az étkezésre, osszák el az ételeket több, kisebb adagra, így mindig lesz idejük a megfelelő elfogyasztásra a habzsolás helyett.
  • igyekezzenek a normál ritmusnak megfelelően táplálkozni, azaz éjfél és reggel 6 óra között, amikor a szervezetnek pihennie és regenerálódnia kell, kerüljék, vagy mérsékeljék az evést. Inkább a műszak elején és végén egyenek, mely így akár egy vacsorának és reggelinek is betudható.
  • lefekvés előtt nagy mennyiségű ételt ne egyenek, mert az zavarja a megfelelő pihenést, illetve koffeint tartalmazó italokat se fogyasszanak már 1-2 órával az alvás előtt.
  • igyanak rendszeresen, a megfelelő folyadékfogyasztás segíti a szervezet hidratációját, és az ébrenlétet is.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: