Valóban szárnyakat ad az energiaital?

Az energiaitalok néhány éve jöttek divatba, elsősorban a fiatalok körében. Elvileg - legalábbis a neve szerint - az elhasznált energiát volnának hivatva pótolni, de többnyire inkább frissítő, élénkítő "buliitalként" fogyasztják.

Anyagcserét gyorsító összetevők

Az energiaitalok összetételükben nagyon hasonlítanak egymásra, standard bennük a cukor (általában a szőlőcukor) és a koffein. Ugyanakkor már megjelent az egyes energiaitalok cukormentes változata is, ami kicsit fából vaskarikának, önellentmondásosnak tűnik, hiszen az energiaitalok lényege éppen a gyorsan felszívódó cukor és koffein kettős élénkítő hatásában rejlik.

Ha a reklám szerinti "szárnyalásban" nem is hiszünk igazán, de a frissítő hatás tagadhatatlan. Milyen összetevőknek tulajdonítható ez? A kérdéssel Pilling Róbert dietetikushoz fordultunk.

Az energiaitalokban lévő koffein szűkíti a perifériás ereket, viszont tágítja az agyi ereket, így az agyi perfúziót, vérátáramlást növeli. Ezt a hatást kombinálják a cukor élettani hatásával, így több vér, több oxigén és több tápanyag kerül az agyba, ezért élénkít.

Egy másik gyakori összetevő, a taurin segíti a sejtek tápanyagfelvételét, az energiaellátását. Ez egy természetes aminosav, de gondot okozhat, ha alkohollal kombinálják. E kettő kölcsönhatásában ugyanis mérgező vegyületek alakulhatnak ki. Márpedig sajnos, ez most divat a fiatalok körében: energiaitallal és alkohollal "felpörgetve" indulnak buliba. Az alkohol ugyan egy határig maga is biztosítja a gyors energiafelvételt, de az egyéb összetevőkkel együtt már kiszámíthatatlan a hatása. Például diszkóba menet bajt okozhat, mivel az alkohol és a koffein vízhajtó hatása összeadódik. Tánc közben egyébként is megnő a folyadékszükséglet, de folyadékot már nem visznek be: ez rosszulléthez, kiszáradásos tünetekhez vezethet.

Több energiaital tartalmaz guarana kivonatot is. Ennek a hatása hasonlít a taurinéhoz, a sejtek tápanyagfelvételét segíti elő.

Az inosit szintén aminosav, amely az anyagcserében játszik szerepet.

Többnyire vitaminok is vannak az energiaitalokban. Talán nem is elsősorban azért, hogy egészségesebbek legyenek, hanem, mert ezek is fokozzák az anyagcserét, vagyis az élénkítő hatást. Általában erősen dúsítják szénsavval is, mivel a pezsgő buborékoknak szintén van élénkítő hatásuk: a szénsav megnyitja a gyomorszájat, ezáltal gyorsítja a folyadék továbbhaladását a vékonybélhez és így gyorsítja a felszívódást.

Szomjoltásra alkalmatlanok

Fontos tudnivaló, hogy az energiaitalok hipertóniás italok, vagyis bennük magasabb a folyadéknyomás, mint ami az emberi szervezet sejtjeiben van. Látszólagos ellentmondás: az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, mivel a hipertóniás jelleg miatt dehidrációt (kiszáradást) okoznak, illetve a felgyorsult anyagcsere következménye hasmenés is lehet. Intenzív testedzés, fizikai munka, nagy meleg esetén ezért inkább a sportitalok javasolhatók, amelyekben a felsorolt összetevők nem szerepelhetnek, viszont izotóniásak, vagyis gyorsan és hatékonyan biztosítják a verejtékezés során kiürült folyadékmennyiség pótlását. Sajnos, a köztudatban nincs megfelelőképpen elkülönítve ez a két italféleség, pedig fontos lenne a korrekt megkülönböztetés: a sportitalok tudományos alapossággal arra lettek kidolgozva, hogy a sportolók az edzés vagy a verseny intenzív szakaszában biztosíthassák a szervezetük folyadék- és ásványianyag-pótlását, míg az energiaitalokat korrektebb lenne az élénkítő ital elnevezéssel illetni. Úgy foglalhatnánk össze, hogy minden sportital egyben energiaital is, de gyakorlatilag egyik energiaital sem igazán sportital. Már csak azért sem, mert ezek nem is természetes alapanyagokból állnak (nem véletlenül van egyen "gumicukorízük"): színezett, ízesített, tartósított, szénsavval agyondúsított termékek. Edzés közben azért is "ellenjavalltak", mert szénsavasak.

Nem ismerek olyan élethelyzetet, amikor kifejezetten energiaital fogyasztására lenne szükség - fejtette ki a véleményét a dietetikus szakértő. - Ha valaki fáradt, igyon teát, ha kevésnek érzi, igyon kávét, ha autóvezetés közben elálmosodik, álljon meg, mozogjon, stb., ha pedig valaki annyira fáradt, hogy emiatt táncolni sem tudna energiaital nélkül, akkor inkább aludja ki magát... Az energiaitalok koffeintartalma egy deciliter folyadékban általában 30 mg, vagyis dobozonként két dupla kávénak felelnek meg. Azért tér el a hatása a kávé hatásától, mert az egyéb komponenseknek köszönhetően jóval hosszabb ideig tart. A fogyasztása kis mennyiségben, heti egy-két dobozzal nem mondható károsnak, de a rendszeresen vagy alkohollal együtt történő fogyasztása már károsíthatja a szervezetet, elsősorban a májat és a szívet, mert lökésszerűen megemeli a pulzusszámot.

Túlzásba vinni nem ajánlatos

Ezek az energiaitalok megváltoztatják a fáradtságtűrés határát, aminek alkalmanként jótékony hatása is lehet, például hosszú, monoton autóvezetés közben - tette mindehhez hozzá dr. Horacsek Márta, az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet értékelési és koordinációs osztályának vezetője. - Tudni kell ugyanakkor azt is, hogy nagyobb mennyiségben izgatottságot, vegetatív neurózisos tüneteket okoznak, ami heves szívdobogással, türelmetlenséggel, idegességgel, alkalmanként némi agresszivitással is járhat. Ez vezetés közben veszélyes lehet. A hatás természetesen egyénenként más és más. Bár függőséget nem okozhat, mégsem ajánlatos túl sokat fogyasztani belőle. Akinek vérnyomásproblémája van, továbbá cukorbetegek, koffeinre érzékenyek, várandós és szoptatós anyák, gyermekek és szívbetegek ne fogyasszák!

Bár az energiaitalokat már több mint tíz éve ismerik és fogyasztják Magyarországon is, rendeleti leírás vagy szabvány máig nem készült az italokban felhasználható speciális összetevőkről. Hazánkban - az uniós elveknek megfelelően - már két éve nem is engedélykötelesek, csak a piaci kontroll működik. Vannak olyan uniós országok, ahol bizonyos szabályok vonatkoznak ugyan rá, Németországban például meghatározzák a koffeintartalom felső értékét, de itt is kettős jogszabály él, hiszen az importból származó termékre ezek a megkötések nem vonatkoznak. Az EU szakértői foglalkoznak az energiaitalok kérdésével, és, remélhetőleg hamarosan sor kerül egy jogszabály kidolgozására, amely az egészségi kockázatra való tekintettel állapítja meg az ilyen típusú italokban található hatóanyagokra vonatkozó határértékeket.

Gyorstesztünk eredménye: "Ittunk már jobbat is"

Szerkesztőségünk öt tagja alkalmi zsűriként kóstolta végig halált megvető bátorsággal a legközelebbi hipermarketben kapható hétféle energiaitalt.


A BUSZESZ Rt. által gyártott Tesco Gazdaságos Energiaital tömzsi doboza nem indította meg a fantáziájukat, de a beltartalomról is jócskán megoszlottak a vélemények. Akadt, aki szerint ez csak egy túlédesített üdítő, az íze pedig a gyerekkori tutti-frutti ragacsát illetve a Gabi fogkrémet juttatta többeknek az eszébe. Az elérhető 25-ből 13 pontot kapott.


A valamivel igényesebb csomagolású, cseh importból származó Tesco Kick Energy Drink hasonló íze zavarba ejtette a zsűrit. Abban azért megegyeztek, hogy kevésbé émelyítő, valamivel fanyarabb az íze, nem olyan "ütős", mint márkatársa, ezért 15 ponttal jutalmazták.


A hagyományos üdítőitalokhoz hasonló csomagolású, üveges Jump a Wirtass Kft. terméke. Az íze ennek is az egyen oldott gumicukorka íz, és az átlagos ízlésnek túl édesnek bizonyult ez is. Ennek koffeintartalma visszafogottabb volt: 15 mg, míg az előző kettő 32 mg-ot tartalmazott. A kostolóktól 14 pontot kapott.


Hasonlóan szerepelt a műanyagflakonba csomagolt Bomba Energy Drink, ez is 14 pontot ért el. Ez szintén emelt mennyiséget, 32 mg-ot tartalmaz a koffeinből. Abban egyetértettek a bírálók, hogy a csomagolása ennek felel meg a legjobban az energiaital fogalmának: marokba fogható, könnyű, törhetetlen, kicsit bombaformára hajazó... de az ízét mesterségesnek, édeskésnek, túlízesítettnek találták: "Krasznaja Moszkva, ibolyaillattal" - vágta ki kollégám, amikor kértem, hogy a benyomását szemléltesse.


A rögtönzött háziversenyt a szintén Büki Üdítő KFT. által gyártott másik Bomba, a B hagyományos változata nyerte 19 ponttal. Az üveges, márkatársánál kevesebb koffeint tartalmazó energiaitalt finomabb, lazább, pezsgőbb ízűnek találták, kevésbé tolakodó illattal és mellékíz nélkül. "Korrekt, iható" -foglalták össze.


Hátra volt még a két "szárnyaló" termék, a cukros és a "sugarfree" Red Bull Energy Drink. Sikernek aligha nevezhető véleményeket váltott ki: túl savanyúnak-kesernyésnek találták, tolakodó mellékízekkel, sem a színét, sem az illatát nem találták vonzónak. Az osztrák importból származó energiaital mindkét változata mindössze 11 pontot kapott.

HELYEZÉS ENERGIAITAL PONT
1. B! 19 pont
2. Tesco Kick Energy Drink 15 pont
3. Jump 14 pont
Bomba Energy Drink 14 pont
4. Tesco Gazdaságos Energiaital 13 pont
5. Red Bull (cukros) 11 pont
Red Bull (sugarfree) 11 pont

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció