Rossz hír a három év után visszatérő Octoberfestről

A pandémia okozta két év szünet után idén újra megtartják a világ egyik legnagyobb népünnepélyét, a müncheni sörfesztivált. Az örömbe azonban üröm is vegyül, mert a sörárak csaknem 16 százalékkal fogják meghaladni a legutóbbi, 2019-es Oktoberfest árait.

Szeptember 17. és október 3. között 12,60-13,80 euróért (4970-5440 forint) lehet rendelni egy nagykorsó (1 liter) sört a Terézia-mezőn felállított sörsátrakban. Ez 15,77 százalékos áremelkedést jelent 2019-hez képest – közölte csütörtökön a müncheni városháza. Három éve 10,80 és 11,80 euró között voltak az árak. A sörfesztiválon speciális, a szokásosnál magasabb – 6 százalék körüli – alkoholtartalmú sört kínálnak a nagy sörfőzdék. Az ásványvíz átlagára 80 centtel 9,67 euróra emelkedik.

Octoberfeszt, sörfesztivál, München, 2019
Idén ősszel három év után rendezik meg ismét az Octoberfestet Münchenben. Fotó: Getty Images

Az italárakat nem a város szabja meg, de a fesztivál rendezőjeként figyelemmel kíséri és összeveti azokat a városi sörözőkben szokásos árakkal. A müncheni sörözőkben jelenleg literenként 6,70 és 11,20 euró közötti áron mérik a sört. A vendéglősök a magas inflációval, a megnőtt bérköltségekkel és energiaárakkal magyarázzák a sörárak emelését, de közlésük szerint érezhetően drágult a sörsátrak felállításához szükséges anyag és munkaerő is.

Clemens Baumgärtner, München város gazdasági tanácsadója, az Oktoberfest igazgatója elismerte, hogy "meglehetősen magasak" a sörárak, de azt mondta, hogy "szerencsére" nem lépték át a 14 eurós határértéket, viszont a jövőben oda kell figyelni arra, hogy megfizethetők maradjanak az árak. A sörfesztivál árai mindig is politikai kérdésnek számítottak Münchenben, és persze mindig is sokallták őket. A szervezők a korábbi években hasztalanul ugyan, de mindig megpróbálták az árak befagyasztására rábírni a vendéglősöket, idén azonban ez már szóba sem került – jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: