Rákóczi Feri is kipróbálta a bonbongyártást

Rákóczi Feri csokoládé iránti rajongásában osztozik Pokorny Lia és Szilágyi Áron is. Ezért is volt nagy öröm számukra, hogy ellátogathattak az ország egyik legismertebb csokigyárába.

Páratlan élményben volt része a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nagyköveteinek: lehetőségük nyílt arra, hogy közelről is szemügyre vegyék, hogyan készül az egyik legnépszerűbb magyar praliné. A Bonbonetti budapesti gyárában nemcsak arról tudtak meg többet, hogy milyen folyamatokon megy át a csokoládé, amíg elnyeri végleges formáját, de az is kiderült, mire kell figyelni, ha a bonbonok között válogatunk.

"Sokszor tapasztaljuk, hogy nem fordítanak elég figyelmet az édességek tárolásra a boltokban, ahogy a vásárolók sem az otthonukban. Ezért történhet meg az, hogy a kiváló minőségű árut már nem ugyanabban az állapotban fogyasztják, ahogyan a gyárból kikerült" - mondta Sánta Sándor, a Bonbonetti Csoport vezérigazgatója. Ez ellen azonban mi magunk is tehetünk, egyrészt úgy, hogy nem hagyjuk szó nélkül, ha a boltban lejárt termékkel találkozunk, másrészt pedig úgy, ha betartjuk az alapvető szabályokat.

A NÉBIH nagykövetei

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Milyen a jó minőségű csokoládé?

"Ha csokoládét vásárolunk, mindenképpen olvassuk el a pontos megnevezést is a fantázianév mellett, de ugyanígy jó, ha az allergén összetevőket is megnézzük, különösen, ha tudjuk, hogy egyes anyagokra érzékenyek vagyunk. A legideálisabb 16-21 °C között, 70 százalékos páratartalmú helyiségben tárolni a csokit. Más körülmények között előfordulhat, hogy kiválik a kakaóvaj, ami szürkülést okoz" - árulta el Dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Természetesen mindenkinek megvannak a jól bevált taktikái és preferenciái, így van ezzel a NÉBIH nagykövete, Rákóczi Feri is. "Érdemes jó minőségű termékeket választani, mert ugyan valamivel drágábbak, de biztosan nem lesz tőle egy hétig beteg a gyerekünk. Ha a csomagolás azt mutatja, hogy lejárt termékkel van dolgunk, hívjuk a NÉBIH zöld számát. Ezzel garantálhatjuk, hogy más se vigyen haza romlott terméket a családjának" - javasolta a Class FM műsorvezetője .

Egy csokigyár olyan, mint a vidámpark: mindenki ki akar próbálni mindent, ám a különleges helyszínen szigorú egészségügyi és higiéniai előírásoknak kell eleget tenni. Azért szerencsére volt olyan munkafázis, amelyben a nagykövetek is kipróbálhatták magukat: rövid időre beültek a szalag mellé és dobozokba csomagolták a bonbonokat. "Nagy élmény volt kipróbálni, de nem lehet egyszerű napi nyolc órában ezt csinálni" - vélekedett Szilágyi Áron . "Ha valakinek a dobozából hiányzik egy-két szem bonbon, azt biztosan mi csomagoltuk" - tette hozzá nevetve Pokorny Lia.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: