Negyven rágás a fogyás kulcsa?

Minél alaposabban megőröljük fogainkkal az ételt, annál kevesebbet eszünk egy étkezés alatt - állítják a kínai kutatók az American Journal of Clinical Nutrition legújabb számában.

A kísérletben 16 sovány és 14 elhízott fiatalember vett részt. Tizenkét óra koplalás után az önkéntesek laboratóriumban elfogyasztottak egy jellegzetes kínai reggelit, miközben egy videokamera rögzítette, milyen gyakorisággal rágták meg az egyes falatokat. Mindegyik alany ugyanannyi ételt kapott.

A kutatók azt feltételezték, hogy az elhízott személyek kevésbé rágják meg a falatokat, és elméletük be is igazolódott. Ráadásul a falatok mérete a sovány és az elhízott alanyok esetében azonos volt, az elhízottak végül mégis több kalóriát fogyasztottak.

A következő kísérletben a Harbin Orvosi Egyetem kutatói visszahívták a férfiakat a laborba, újra felszolgáltak nekik reggelit, de az egyik nap arra kérték őket, hogy mindegyik falatot 15-ször, a következő nap pedig mindegyik falatot 40-szer rágják meg.

Az eredmény: függetlenül attól, hogy sovány vagy kövér, mindegyikük körülbelül 12 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztott el, amikor 40-szer rágott meg egy falatot, mint amikor csak 15-ször, emellett a gyomrukban kevesebb termelődött az éhségérzetért felelős grelin hormonból.

A kutatók szerint tehát a kevés rágás az elhízás egyik kockázati tényezője lehet, talán azért, mert a több rágás hatékonyabban szabadítja fel a tápanyagokat az ételekből. A fogyás elősegítése érdekében arra ösztönzik az embereket, hogy alaposabban rágják meg az elfogyasztott ételeket.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)