Mégsem káros a kávéfogyasztás?

A kávéfogyasztás sokunk számára elengedhetetlen eleme a mindennapoknak. Mivel ilyen mértékben részese életünknek, ezért több kutatás vizsgálta a kávé, vagyis a koffein egészségügyi hatását szervezetünkre.

A kávé fogyasztása egyfajta szertartás, és sokaknak hozzátartozik a napi rutinjához. Azonban a kávé egészségre gyakorolt hatásait illetően igencsak megoszlanak a vélemények. A jelenlegi táplálkozási útmutatók szerint fogyaszthatunk kávét, de csak mértékkel.

Kávéfogyasztás és <a href="http://www.wellnesscafe.hu/Root/Sites/WellnessCafe/wellness/2012-08/Novelheti-a-szivbetegsegek-kockazatat-a-vercsoport" target="_blank">szívbetegségek</a>

Korábbi kutatások szerint több krónikus betegség így a szívbetegségek kialakulásának hátterében is a túlzott kávéfogyasztás állhat, ezért több vizsgálatot is elvégeztek ebben a témában. A kutatások eredményei viszont bebizonyították, hogy a koffeinfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sem a koleszterinszintet, és szívritmuszavart sem okoz.

Ugyanakkor a nagymértékű kávéfogyasztás összefüggésbe hozható olyan más tényezőkkel, melyek befolyásolják a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, mint például dohányzás, fizikai inaktivitás, alkohol, telített zsírsavak fogyasztása, stresszes életkörülmények.

A koffeinre érzékeny embereknél megfigyelhető, hogy kávéfogyasztás után megemelkedik a vérnyomásuk, bár a laboratóriumi vizsgálatok nem tudták kimutatni a kávé vérnyomást fokozó hatását.

Antioxidáns hatás

A kávéban számos előnyös hatású anyagot találunk, ezek közé tartozik például a klorogénsav, amelyről kimutatták, hogy a kávésav mellett erős antioxidáns, vagyis szabadgyökfogó hatással bír. A világosra vagy közepesre pörkölt kávéban ugyan csökken a klorogénsav-tartalom, mégis a pörkölés hatására a kávébab antioxidáns kapacitása jelentős mértékben növekedik.

Kávé és terhesség Terhesség alatt a kávéfogyasztás nem ajánlott, ugyanis a nagymértékű koffein koraszülést, esetleg vetélést okozhat. Ha ezt még dohányzás is tetézi, még nagyobb lehet a kockázati tényező. Ezek a kávéban található antioxidánsok különleges szerepet töltenek be étrendünkben, ugyanis hozzájárulhatnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos- és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is. Erre enged következtetni az az eredmény is, amely szerint a rendszeres kávéfogyasztás összefüggésbe hozható az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésével is.

Összegezve

Összességében elmondható tehát, hogy a kávé, a többi hasonló italnál nagyobb antioxidáns kapacitással rendelkezik a benne található anyagok, valamint a pörkölés során keletkező anyagok hatására, így mértékletes fogyasztása hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés