Magas vérnyomás: ezért ne együnk étteremben?

Megszületett az első tanulmány, amely kapcsolatot mutatott ki az otthonon kívüli étkezés és a magas vérnyomás között. Az erről szóló cikket az American Journal of Hypertension folyóirat közölte.

A magas vérnyomás a fő kockázati tényezője a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Minél magasabb a vérnyomás, minél nagyobb erővel feszül a vér az erek falának, a szívnek annál nehezebb pumpálni, ami szívelégtelenséghez és szívroham vezethet - írja a Medical News Today.

Egészségügyi kockázatokkal járhat, ha sok kínai ételt eszünk. Kattintson! A magas vérnyomással élőknél szintén nagyobb a kockázata a stroke-nak. A fejlett országokban a magas vérnyomás mindenütt nagy probléma, Magyarországon például 2,5 millió embert érint.

Korábbi tanulmányok azt találták, hogy aki nem otthon étkezik, az több kalóriát fogyaszt, több telített zsírsavat és sót visz be a szervezetébe. Ezért az orvosok azt gondolják, hogy a táplálkozási szokások és a magas vérnyomás összefüggenek.

Annak megállapítására, hogy vajon aki nem otthon étkezik, az kockáztatja-e a magas vérnyomás kialakulását, a kutatók 501 fiatal, 18-40 év közötti felnőttet kérdeztek meg az egyik szingapúri egyetemen. A felmérések során információkat gyűjtöttek a résztvevők vérnyomásáról, testtömeg-indexéről (BMI), életmódjáról, a fizikai aktivitásuk szintjéről, és arról, hogy milyen gyakran esznek.

A statisztikai adatok azt mutatták, hogy a résztvevők 27,4 százaléknak eleve magas volt a vérnyomása; a férfi résztvevők 49 és a női résztvevők 9 százaléka a magas vérnyomás kialakulását megelőző állapotban volt; a résztvevők 38 százaléka hetente több mint 12 étkezésről számolt be az otthonán kívül.

Heti egy extra étkezés 6 százalékkal növelte a kockázatot

A kutatók azt találták, hogy azok a résztvevők, akiknél magas vérnyomás vagy az azt megelőző állapotot (pre-hipertónia) találtak, sokkal gyakrabban étkeztek az otthonukon kívül, nagyobb volt a testtömegindexük, alacsonyabb szintű a fizikai aktivitásuk, és több közöttük a dohányzó. A tanulmány azt is megállapította, hogy csak egyetlen extra étkezés hetente már 6 százalékkal növelte meg a pre-hipertóniás állapot kialakulását.

E vizsgálatok ugyan egyértelműen kimutatták a magas vérnyomás és az étkezési szokások összefüggéseit, de ezeket a világon sokfelé el kell végezni, hogy az életmódbeli különbségek, és az ételek, konyhák különbségei, illetve az élelmiszerekre vonatkozó előírások (például a megengedett só vagy zsírtartalom) miatt meglévő eltérések hatásait is figyelembe vehessék.

Forrás: Medical News Today

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)