Jelek, hogy túl sok vizet iszunk

Nemcsak a dehidratáció, hanem a túlhidratálás is valós veszély. Mutatjuk, hogy jelzi a test, hogy túl sok vizet iszunk.

Túlzásba lehet vinni a vízfogyasztást?

Orvosok, dietetikusok és más szakemberek is igyekeznek mindig, minden fórumon megerősíteni, hogy az elegendő vízfogyasztás egészségünk egyik fontos záloga. Ez valóban így van, mindaddig, amíg nem iszunk túl sokat belőle. A dehidratációhoz hasonlóan ugyanis a túlhidratálás szintén veszélyes lehet, a többi között hyponatraemiát, azaz vízmérgezést okozhat. Az állapot lényege, hogy a vízbevitel mértéke meghaladja a vese nátriumkiválasztó képességét, amely rohamokhoz vezethet, de kómát és halált is előidézhet.

Bár egyelőre nincs konszenzus azzal kapcsolatban, naponta pontosan mennyi vizet kellene innunk, az általános ajánlás 2 liter körül mozog. A legtöbben azonban nem akarják, vagy nem tudják folyton mérni az elfogyasztott mennyiséget, és így nehéz megállapítani, mennyi az elég. Cikkünkben segítségképpen összeszedtük azokat a figyelmeztető jeleket, amelyek rámutathatnak arra, hogy túl sok vizet iszunk.

Jelez a test, ha túl sok vizet iszunk
Jelez a test, ha túl sok vizet iszunk

Színtelen vizelet

Bár sokan azt gondolhatják, a vizelet normál esetben színtelen, valójában az az egészséges, ha halványsárga árnyalatban "pompázik". Ez a többi között azt jelzi, hogy pont elég folyadékot iszunk, és nem veszélyeztet minket se a kiszáradás (amely esetben besötétül a vizelet színe), se a túlhidratálás.

Gyakori (éjszakai) vizelés

Az éjszakai vizelésnek a túlzott vízfogyasztás mellett más okai is lehetnek. Cikkünkből kiderül, melyek ezek.

A Cleveland Clinic adatai szerint naponta átlagosan 6-8 alkalommal pisilünk, ha ez a mennyiség meghaladja a tízet, az már arra utalhat, hogy több vizet iszunk, mint amennyire a testünknek szüksége lenne. Ezzel kapcsolatban szintén figyelmeztető jel lehet, ha éjszaka is gyakran kelünk fel azért, hogy elmenjünk a vécére.

Hányinger, hányás

Tamara Hew-Butler, az Oakland Egyetem professzora szerint a túlhidratálásnak hasonló tünetei lehetnek, mint a dehidratációnak, így például tapasztalhatunk hányingert, hányást, hasmenést is. A panaszok oka, hogy egy idő után a vese nem tudja kiválasztani a nagy mennyiségű vizet, ami összegyűlik a testben.

Lüktető fejfájás

Afejfájásmind a dehidratáció, mind a túlhidratálás tünete lehet, ugyanúgy, ahogy a hányás, hányinger is. Ha túlzásba visszük a vízfogyasztást, a vér sótartalma lecsökken, aminek következtében a szervekben lévő sejtek megduzzadnak. Az agy térfogata is megnő, és "hozzápréselődik" a koponyához, ami lüktető fejfájást eredményezhet.

Kezek, ajkak, lábak elszíneződése, megduzzadása

A szervezetben lévő túl nagy mennyiségű víz megduzzasztja a sejteket, ami a különféle testrészek méretének látható megváltozásával járhat együtt, nem ritkán pedig a bőr természetes színe is átalakulhat. Szakemberek szerint legtöbbször a kezek, az ajkak, a lábak jelzik a bajt.

Gyenge, görcsölő izmok

A testünk egészséges működéséhez egyensúlyra van szükség, amelyet a sok folyadék könnyen felboríthat, lecsökkenti ugyanis a szervezet elektrolitszintjét. A folyamat eredményeképpen számos kellemetlen szimptóma kialakulhat, ilyen például az izomgyengeség és -görcs.

Fáradtság

Túlzásba vitt folyadékfogyasztás esetén a veséknek sokkal keményebben kell dolgozniuk, hogy elláthassák feladatukat, ami összezavarhatja a hormonrendszert, fáradttá, enerválttá téve minket. Ha azt vesszük észre, hogy újabban olyan gyengék vagyunk, hogy még az ágyból is alig tudunk kikelni, érdemes megpróbálnunk kevesebb vizet kortyolni.

Forrás: thehealthy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: