Egyre több egyszülős család szorul ételadományokra

Az idei év első felében 4,7 millió kilogramm lejáratközeli és csomagolási hibás árut mentett meg és adományozott nélkülözőknek a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

2023 első félévében 248 ezer rászoruló kapott élelmiszercsomagot, amelyeket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület feleslegessé vált, forgalomba már nem kerülő, de fogyasztásra még tökéletesen alkalmas élelmiszerekből állított össze. Ez 24 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A szervezet tapasztalatai szerint az országban mindenhol egyre több egyszülős család kér segítséget. Az egyesület rendszeres élelmiszercsomagjai biztonságot és kiszámíthatóságot jelentenek ezeknek a családoknak, esélyt adnak nekik a megkapaszkodásra.

tartós élelmiszerek
A Magyar Élelmiszerbank forgalomba már nem kerülő, de fogyasztható élelmiszereket gyűjt és adományoz rászorulóknak. Fotó: illusztráció, Getty Images

„Míg az élelmiszerek drágulása miatt egyre többen állnak sorba a mentett élelmiszercsomagokért, a kereskedőktől elhozható felesleg érezhetően csökkenni kezdett” – árulta el Nagygyörgy András, az egyesület külső kapcsolatok igazgatója. „A boltok óvatosabbá váltak a rendeléseikkel, kevesebb termékük marad meg a nap végén. Ráadásul sokkal inkább megfontolják, hogy a maradékot az élelmiszermentőknek adják vagy az eredeti ár töredékére akciózva, inkább az utolsó pillanatig polcon tartsák. Ilyen körülmények között még inkább kiemelendő, hogy az élelmiszerbank negyedével növelni tudta adományait” – tette hozzá.

Az egyesület önkéntesei 728 áruházat keresnek fel naponta, hogy átvegyék a megmaradt pékárut, zöldséget és gyümölcsöt. Közben 68 gyártó és kereskedő ajánlott fel nagyobb készleteket tartós élelmiszerekből, illetve hűtést igénylő frissáruból, amelyeket az élelmiszerbank központi raktárából osztanak ki. Az év első felében százezres nagyságrendben adományoztak horpadt csomagolású zöldségkonzerveket, hibás címkéjű instant tésztákat, de lekvárból is mentettek 24 tonnát, gombából 22 tonnát, míg az ünnepek után több mint 90 ezer darab csokimikulást gyűjtöttek össze.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra