Amit megeszel, abból te leszel

Testünk különleges szerkezet. Ahhoz, hogy ez az egyedülálló és nagyon bonyolult szervezet a lehető leghatékonyabban működjön, megfelelő táplálékot kell kapnia, amelyet képes hatékonyan beosztani és hasznosítani.

Testünk különleges szerkezet. Ha megfelelően adagoljuk neki a hasznos üzemanyagot, az időskorig különösebb baj nélkül működik.

Az emberi test több milliárd sejtből áll, amelyek mindegyikének meghatározott szerepe van. Szerveink mind-mind különböző sejtekből épülnek fel, ezért testünk szükségletei rendkívül összetettek. Ahhoz, hogy ez az egyedülálló és nagyon bonyolult szervezet a lehető leghatékonyabban működjön, megfelelő táplálékot kell kapnia, amelyet képes hatékonyan beosztani és hasznosítani.

Az emésztőrendszerünk befogadja a táplálékot, segít annak aprításában, lebontásában, emésztésében és felszívódásában. Az így feldolgozott tápanyagokat a véráram juttatja el a különböző szervekhez, amelyek hasznosítják.

A táplálkozás jelentősége

Táplálkozásnak nevezzük a tápanyagok ételekkel való bevitelét a szervezetbe, azok felszívódását és hasznosulását. A táplálkozás az élet alapvető feltétele, biztosítja a szövetek felépítéséhez, a veszteségek pótlásához szükséges anyagokat, az életfunkciók fenntartásához nélkülözhetetlen energiát. Az ember táplálékát az állat- és növényvilágból válogatja ki, tudatosan vagy ösztönösen. A szokások, a hagyományok, az ízlés, a kulturális és szociális körülmények alapvetően meghatározzák a választást. A választás azonban - a helyes táplálkozás szempontjából - téves is lehet. Étrendünk megtervezésénél, az élelmiszerek kiválogatásánál a mennyiség mellett a minőségre is gondot kell fordítanunk.

A helyes táplálkozás irányelvei

Válto zatosan, sokféle alapanyagból, különböző elkészítési módokat alkalmazva állítsuk össze étrendünket.

  • Kerüljük a zsíros ételeket. Sütéshez olajat, süteményekhez margarint használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgó, illetőleg az ülő foglalkozásúak esetében.
  • Ételeinket kevés sóval készítsük el, utólag pedig ne sózzunk.
  • Hetente legfeljebb egyszer együnk édességet, süteményt, akkor is az étkezések végén.
  • Ajánlatos naponta fél liter tejet fogyasztani, valamint alacsony zsírtartalmú tejterméket, sajtot, túrót, joghurtot.
  • Naponta többször együnk nyers gyümölcsöt, zöldségeket nyersen és párolva.
  • Rendszeresen fogyasszunk barna kenyeret. Köretnek inkább burgonyát, főzelékféléket, párolt zöldségeket válasszunk rizs és tésztafélék helyett.
  • A táplálék mennyiségét egyenletesen elosztva, naponta négyszer-ötször étkezzünk.
  • Szomjunkat ivó- vagy ásványvízzel oltsuk.
  • Kerüljük az alkoholos italokat és a cukros üdítőket.

A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem. Tény viszont, hogy egyeseket előnyben kell részesíteni, míg mások fogyasztását célszerű csökkenteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső