Alapfűszerek a konyhában

Mondjon két ételízesítőt, ami a legtöbb háztartásban jelen van! A só és a bors földrajzi elhelyezkedésre tekintet nélkül minden konyhában megtalálható. Vizsgáljuk meg a fűszeres polcunk állandó lakóit: honnan jöttek és milyen hatással vannak ránk!

A só

Sok népi babona kering a só körül: ha az étel sós, akkor a szakácsnő szerelmes, ha a só kiborul, az veszekedést jelent, ha pedig a vállunk felett sót szórunk hátra, az elűzi a balszerencsét. Nem véletlen ez a népszerűség, hiszen a só már ősidők óta a legmeghatározóbb társunk a konyhában. Az ókori Rómában a só fizetőeszköz volt, a legionáriusok ebben kapták a fizetésüket. A latin salarium szóból származik a régies sallárium szavunk, mely fizetséget jelent. Az angol nyelv a ’salary’ (=fizetés) szóval még a mai napig erre az eredetre utal.

A háztartásokban a legelterjedtebb a konyhasó, vagyis a nátrium-klorid (NaCl). Nemcsak a sós ételeket ízesítjük sóval, de a desszert íze is jobban kijön, ha teszünk bele egy csipetnyi sót. Sok fajtája létezik, mint a jódozott- és fluoridos só, valamint a tengeri- és a mai táplálkozástudomány szerint igen kedvező hatású himalája . Ez utóbbi kettő sokkal több ásványi anyagot tartalmaz, mint egyszerű rokonuk.

Az ízesítésen túl a só fontos szerepet tölt be szervezetünk szabályozásában is: a nátrium vízmegkötő hatásával egyensúlyban tartja a vízháztartást. Korábbi kutatások azt igazolták, hogy a túlzott sófogyasztás és a magas vérnyomás között szoros a kapcsolat, de ez manapság már megdőlni látszik. Ez persze nem azt jelenti, hogy mértéktelenül fogyasszuk, de a túlzott só megvonás esetenként problémákat is tud okozni.

Napi 3-6 g sóbevitel mondható egészségesnek. Ennél egy átlagember jóval többet eszik, hiszen a napi mennyiséget 6-12 szelet szalámi, vagy 12-24 szem olívabogyó tartalmazza. Kerüljük a gyorséttermek ajánlatait és a chipseket, és legyünk mértéktartóak a füstölt húsokkal és a konzervekkel, ezek sokszor a napi adag többszörösét tartalmazzák, és ezzel megterheljük szervezetünket, azon belül is a vesénket.

A bors

Míg a sót ’fehér aranynak’, addig a borsot ’fekete aranynak’ is nevezik. Az Indiából származó fűszer eredetét a föníciaiak sokáig titokban tartották, így tudták felverni a növény árát. A középkorban is még olyan sokba került, hogy fizetőeszközként is elfogadták, sőt, adót is lehetett borsban fizetni. Ebből a korból maradt meg sok nép nyelvében az a kifejezés, hogy valaminek "borsos ára" van.

Minden bors azonos cserje bogyószerű termése, kezdetben piros a színe, zölden leszedve zöld borsként, illetve fermentálás vagy napon szárítás után a húsos termésfal megráncosodik, így fekete borsként szórjuk az ételeinkbe. A fehér borshoz vörösen szedik a termést, majd áztatást követően a külső, fellazult gyümölcshúst ledörzsölik, és a megmaradt magokat szárítják ki. Legintenzívebb íze a fekete borsnak van.

Konyhai felhasználásuk eltérő. A fehér borsot fehér színű levesek, mártások és hidegkonyhai készítményekhez ajánlják, a zöld borssal leginkább salátákat és párolt zöldségeket bolondítanak. A fekete bors felhasználása a legszélesebb körű: levesek, főzelékek , pácok, húsok, halak és köretek sokszor állandó ízesítője.

Színtől függetlenül minden borsról elmondható, hogy aromáját egész állapotban őrzi meg a legjobban. Ha őrölt formában van rá szükségünk, a felhasználás előtt, frissen őröljük.

A bors étvágygerjesztő hatású, de használatával legyünk óvatosak! Túlzott fogyasztása izgató hatással van a májra, a vesére és a végbélre.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)