A túlzott sófogyasztás veszélyei (2)

A napi ajánlott sóbevitel mennyisége 2300 milligramm, amely egy evőkanálnyinak felel meg. Ha pedig valaki elmúlt 50 éves, magas a vérnyomása, illetve cukorbeteg, akkor 1500 milligrammnál több nem javasolt a számára.

Vesekövek, vesebetegség kialakulása

A veséket nagyon megterheli, ha túl sok sót fogyasztunk, ráadásul folyadékvisszatartást is eredményezhet. Hosszú távon megnövekszik a vizeletben a kalcium mennyisége, amely ha kikristályosodik, akkor vesekövek kialakulásához vezethet.

Puffadás, ödéma

Egy sok sót tartalmazó étkezés után nem ritka, hogy felpuffadunk, felvizesedünk, mivel ilyenkor sok vizet tart vissza a szervezetünk. Egészséges emberek esetében szerencsére nem túl gyakori, és nem is ad okot különösebb aggodalomra, mivel általában néhány óra múlva magától is elmúlik. Ha azonban nem, és ödémásodást tapasztalunk az arcon, a karokon, a lábakon és a bokákon, illetve minden étkezés után ilyesmivel találkozunk, akkor ez azt jelzi, hogy vesénk, illetve folyadékháztartásunk nem működik megfelelően, ezért sürgősen csökkenteni kell a sóbevitelünket. Emellett érdemes lehet az orvost is felkeresni.

Ezek lehetnek a túlzott sófogyasztás veszélyei
A túlzott sófogyasztás a vesénkre sincs jó hatással

Folyadékvesztés

Ha a szervezetben található túl sok só miatt a vesék nem működnek megfelelően, akkor a szervezet vizet vonhat el a sejtektől, ami dehidratációhoz vezethet. Ilyenkor fokozott szomjúságérzetet, hányingert, gyomorgörcsöt , hasmenést is tapasztalhatunk. Érdemes sok folyadékot fogyasztani, ami közömbösíti a felesleges sót és dehidratálja a sejteket is. A folyadékbevitel megnövelése egyébként az ödémásodás esetében is segíthet.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Magas vérnyomás

Vérnyomásunk is az egészséges szint fölé emelkedhet, ha túl sok sót viszünk be. Ez megnöveli a stroke, a szívroham, illetve a szívleállás kockázatát is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a magas vérnyomásra hajlamosak mindig ügyeljenek arra, hogy semmiképp se lépjék túl a napi sóbevitel ajánlott mennyiségét.

Forrás: curejoy.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: