A tojásfogyasztás jó a szívnek?

A mérsékelt tojásfogyasztás növelheti a szívbarát anyagcseretermékek mennyiségét a vérben.

A tojás gazdag koleszterinforrás, miközben számos alapvető tápanyagot is tartalmaz. Ám arról, hogy ez jó-e a szívnek, ellentmondásos bizonyítékok állnak rendelkezésre. Egy, a Heart című folyóiratban közzétett 2018-as tanulmány szerint azoknál, akik napi egy tojást ettek, lényegesen alacsonyabb volt a szívbetegség és a stroke kockázata, mint azoknál, akik ritkábban fogyasztottak tojást.

Akár napi egy tojás elfogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Fotó: Getty Images
Akár napi egy tojás elfogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Fotó: Getty Images

A mostani kutatásban kínai tudósok azt vizsgálták, hogy a plazma koleszterinszintje, illetve anyagcseréje milyen szerepet játszik a tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti összefüggésben. Ötezer résztvevő vérmintáját és válaszait elemezték, hogy megtudják, milyen szívbetegségre utaló tényezők hozhatók összefüggésbe a tojásfogyasztás önbevallás szerinti mértékével.

Azt találták, hogy akár napi egy tojás elfogyasztása segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Tizennégy anyagcsereterméket azonosítottak, amelyek kapcsolatban állnak a szívbetegségekkel. Eredményeik szerint azoknál a résztvevőknél, akik kevesebb tojást ettek, alacsonyabb volt a jótékony metabolitok és magasabb a káros metabolitok szintje a vérükben, mint azoknál, akik rendszeresen napi egy tojást fogyasztottak.

A kutatók szerint a kulcs az apolipoprotein A1 nevű fehérje, amely segít kiüríteni a koleszterint az erekből, és ezáltal védelmet nyújt az elzáródások ellen, amelyek szívrohamhoz és stroke-hoz vezethetnek. A kutatók szerint felfedezésük a gyógyszeriparban és a klinikai gyakorlatban is új utakat nyithat a szívbetegségek kezelésében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)