Vitamin kisokos - a D vitamin

Ismerjük meg a D-vitamint!

A D-vitamin a zsíroldékony vitaminok közé tartozik. Bár vitaminnak nevezzük, valójában hormonszerű hatása van, mert ez az előanyaga a kalciumháztartást és a csontanyagcserét szabályozó hormonnak, a kalcitriolnak.

A D-vitamin elnevezés alatt két molekulát is értünk: a D2-vitamint (kalciferol vagy ergokalciferol) és a D3-vitamint (kolekalciferol). A táplálékkal felvett D2-vitamin egyszerű kémiai reakcióval D3-vitaminná alakul a szervezetben.

Napfénytől

Természetes körülmények között az emberi szervezet képes D3-vitamin előállítására. A D3-vitamin koleszterinből keletkezik napfény hatására a bőrben, majd további átalakulásokon megy keresztül előbb a májban, majd a vesében. Itt annyi kalcitriol keletkezik belőle, amennyi a szervezet kalcium- és a foszfátanyag-cseréjének mindenkori optimális beállításához szükséges. A D-vitamin, illetve a belőle képződő kalcitriol szabályozza a vér kalcium- és foszfátszintjét, valamint a csontképződést és a csontátépülést. A vér megfelelő kalciumszintje létfontosságú a sejtek, különösen az izomsejtek normális működéséhez. Az optimális kalciumszintet a bélből történő felszívódás és a vesén keresztüli kiürülés szabályozásával befolyásolja a kalcitriol.

A D-vitaminhiány következményei

Gyerekkorban a csontképződés elégtelensége miatt a csontok lágyak, hajlékonyak maradnak, és a terhelésnek megfelelően deformálódnak (lábak, bordák), súlyos D-vitaminhiány esetén angolkór alakul ki. Felnőttkori D-vitaminhiány osteomalachiát, a csontok ásványianyag-tartalmának elvesztését okozza.

Túladagolás

Mivel zsíroldékony vitamin, a szervezetben raktározódik a felesleges mennyiség. Ha túl sok van belőle, kóros tüneteket okozhat: a vér kalciumszintje megemelkedik, a vesében nő a kalcium-kiválasztás, vesekövek, majd később veseelégtelenség alakulhat ki. Más lágy szövetekben is kalcium rakódik le. Ezek a tünetek csak tartósan nagy adagok (napi 60 000 NE) szedésekor jelentkeznek.

Egyensúly

A D-vitamin jelenléte önmagában nem elegendő a megfelelő csont- és fogképződéshez, valamint a vér és a szövetek ionegyensúlyának fenntartásához. Gondoskodni kell a megfelelő kalcium- és foszfát-bevitelről is. Sok kalciumot tartalmaznak a tej- és tejtermékek, a zöldségek. D-vitamint nagyobb mennyiségben a tőkehalmáj, a halak, a kaviár, a máj, a margarinok, a tojássárgája tartalmaz.

Életkor Napi szükséglet
0-18 év 10 ľg = 400 NE (nemzetközi egység)
18 év felett 5 -7,5 ľg = 200-300 NE
terhesség, szoptatás 10 ľg = 400 NE

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: