Vérzést okozhat az agyban a dohányzás

A dohányzó felnőttek, illetve azok a személyek, akik genetikailag hajlamosak a dohányzásra, nagyobb valószínűséggel szenvedik el a stroke egyik súlyos típusát, a subarachnoidealis vérzést (SAV), áll egy tanulmányban, amely január 14-én jelent meg az Amerikai Szív Társasághoz tartozó Amerikai Stroke Társaság Stroke című folyóiratában. A tanulmány eredményei bizonyítják, hogy ok-okozati összefüggés van a dohányzás és a SAV között.

A subarachnoidealis vérzés a stroke-nak az a fajtája, amelyik akkor fordul elő, amikor az agy felületén lévő egyik véredény felszakad, és a vér az agy felülete, valamint a koponya belső fala közé folyik. Ez leginkább a középkorú felnőtteknél fordul elő, sok komplikációval és gyakori halálozással jár. "Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a dohányzás emeli a SAV kockázatát, azonban az még nem volt világos, hogy a dohányzás vagy egy másik kóros állapot, amagas vérnyomásokozza-e ezt a stroke-típust" - mondta a tanulmány szenior szerzője, dr. Guido Falcone, a connecticuti New Havenben található Yale Orvosképző Intézet docense. "A dohányzás SAV-val való egyértelmű ok-okozati kapcsolatát eddig még nem tárták fel, ám más stroke-típusoknál ezt már megtették."

27 százalékkal megemelkedett a SAV kockázata azoknál, akik évi fél csomag és 20 csomag közötti cigarettamennyiséget szívtak el.
27%-kal nőt a stroke kockázata még a mérsékelten dohányzóknál is. Kép: Getty Images

Annak érdekében, hogy bebizonyítsák, valóban a dohányzás váltja-e ki a SAV-ot, a kutatók 408 609 olyan személy genetikai adatait elemezték, akik az Egyesült Királyság Biobankjában szerepeltek, és a kutatás idején (2006-2010 között) 40-69 évesek voltak. A kutatás során rögzítették a SAV előfordulásait - összesen 904 esetben alakult ki ez a betegség a vizsgálat során. A kutatók kialakítottak egy genetikai értékelő rendszert, amely a dohányzás kockázatára vonatkozó markereket tartalmazott, és folyamatosan rögzítették a kutatásban részt vevő személyek dohányzási szokásait.

A következő eredményekre születtek:

  • egyenes összefüggés mutatható ki a dohányzás és a SAV kockázata között, 27 százalékkal megemelkedett a SAV kockázata azoknál, akik évi fél csomag és 20 csomag közötti cigarettamennyiséget szívtak el;
  • az erősebb dohányosoknak, akik több mint 40 csomag cigarettát szívtak el évente, már több mint háromszoros volt az esélyük a SAV-ra a nem dohányzókhoz képest;
  • azoknak, akiknek genetikai hajlamuk volt a dohányzásra, 63 százalékkal emelkedett meg a SAV-ra való kockázatuk.

Az adatelemzést korlátozták az Egyesült Királyság Biobankjában szereplő adattípusok, amelyek az összes többi nagy adatbázishoz hasonlóan csak orvostudományi szabványos kezelési kódokat tartalmaznak, míg a kisebb kutatásokban sokkal részletesebb kezelőlapokat, orvosi leleteket és személyes betegadatokat tudnak elemezni.

"A kutatási eredményeink ráirányítják a jövőbeli vizsgálatok fókuszát arra, hogy felderítsék: vajon a dohányzáshoz vezető genetikai variánsokról szerzett információk alapján könnyebben lehet-e felismerni azokat a személyeket, akiknek magas kockázatuk van erre az agyvérzésfajtára" - mondta dr. Julian N. Acosta neurológus, a Yale Orvosképző Intézet tudományos munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

"A kutatásban megcélzott népesség hasznára válhatnak azok az erőteljes diagnosztikai módszerek, amelyek a súlyos stroke-ot okozó aneurizmák korai feltárására szolgálnak. A kutatók szerint ez a tanulmány ugyan kimutatta, hogy a dohányzásnak kifejezetten káros hatása van a nőkre és a magas vérnyomású felnőttekre, ám további kutatásokra van szükség az eredmények igazolására.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: