Súlyos tévhitek a koleszterincsökkentésről

Elhagyhatom a sztatinokat? Ezzel a kérdéssel kereste meg dr. Vértes András kardiológust, a Magyar Kardiológusok Társasága Prevenciós és Rehabilitációs munkacsoport-vezetőjét több betege is, mivel több helyről is azt hallották, hogy az minimum felesleges, de akár árthat is. A szakember ezért úgy döntött, leszámol a tévhitekkel.

Álhírek

Szétnéztem az interneten és számos oldalon meghökkentő állításokat olvastam a magas koleszterinszinttel és annak kezelésével kapcsolatban. Az egyoldalú, sokszor minden szakmaiságot nélkülöző "cikkek", illetve egyes kutatások eredményeinek önkényes kiválogatására épülő anyagok, azok rossz magyarázata egyértelműen megtéveszti a betegeket.

Amennyiben azérelmeszesedésvalamely formájával rendelkező beteg ennek hatására abbahagyja a gyógyszerei szedését, akkor számíthat arra, hogy ismét szív- és érrendszeri események elszenvedője lesz, esetleg akár korai halál is bekövetkezik.

Miért baj a magas koleszterinszint?

A koleszterin a zsírok (lipidek) körébe tartozik és a szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyag, hiszen például a sejtfalak, a nemi hormonok, a D-vitamin és az epesav fontos alkotóeleme. A szervezet a koleszterin-szükségletének többségét maga állítja elő, csak egyötödét fedezi a táplálékokból.

A koleszterin az egészségre veszélyt akkor okozhat, ha túl magas a vérben lévő koncentrációja, illetve az összkoleszterinen belül nem megfelelő arányban vannak jelen benne a koleszterin különféle típusai. Ha az LDL-koleszterin, különösen annak kicsi, sűrű változata (úgynevezett small-dense LDL) felszaporodik a vérben és átjutva a "sérülékennyé" vált érbelhártyán kijut az érfalba, zsíros-meszes plakkokat, lerakódásokat hoz létre az erek falán.

Az érelmeszesedés (arterioszklerózis) az alapja több súlyos szív- és érrendszeri betegségnek. Azért olyan veszélyes, mert szűkíti, súlyos esetben el is zárhatja az ereket, rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé teszi az érfalakat, és ennek az elváltozásnak a következtében végtagi érszűkület, trombózis, szív- és agyi infarktus, agyvérzés alakulhat ki.

A lipidcsökkentő kezelés nemcsak a koleszterinszintet, hanem a szív- és érrendszeri rizikót, sőt az összhalálozást is csökkenti.
A lipidcsökkentő kezelés nemcsak a koleszterinszintet csökkenti. Forrás: 123rf

4 év kezelés során, minden 1 mmol/l LDL-koleszterin csökkenés hatására 13 százalékban csökken az összhalálozás rizikója, abban az esetben, ha a betegnek nincs cukorbetegsége, és 9 százalékban cukorbetegség esetében.

Mi igaz a sztatin kezeléssel kapcsolatban?

1987-ben forgalomba kerültek magas koleszterinszint csökkentésére kifejlesztett sztatinok. Ezt követően az első nagy tanulmányban vizsgálták az első sztatint tartalmazó gyógyszer hatását. Ez a tanulmány a Scandinavian Simvastatin Survival Study (4S) volt, melybe 4444 koszorúérbeteget vontak be.

A betegek egy része kezelésben részesült, másik része nem kapott lipidcsökkentőt. A betegeket mintegy 5 évig követve azt találták, hogy az összhalálozás rizikója 30 százalékkal, a koszorúérrel kapcsolatos esemény rizikó 42 százalékkal csökkent a kezelt csoportban.

Sőt a tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanulmányba bevont 202 diabéteszes betegnél még jelentősebb volt a csökkenés, a teljes halálozás rizikója 43 százalékkal, a nagy koronáriaesemény rizikója (tehát hogy szív- és érrendszeri katasztrófa történjen) 55 százalékkal csökkent.Ez a tanulmány bizonyította azt, hogy a lipidcsökkentő kezelés nemcsak a koleszterinszintet, hanem a szív- és érrendszeri rizikót, sőt az összhalálozást is csökkenti.

Ezt követte a Heart Protection vizsgálat Ez a gyógyszergyártó cégektől függetlenül szervezett tanulmány mintegy 21 ezer 40-80 év közötti koszorúérbeteg, perifériás érbeteg, diabéteszes beteg vizsgálatával készült. Ekkor 40 mg sztatin napi alkalmazása mellett az 5 éves követési időszakban azt találták, hogy az összhalálozás, és az összes érrendszeri halálozás kockázat, az összes stroke- és a súlyos szív- és érrendszeri események kockázata szignifikánsan csökkent.

Az elmúlt évek nagy, sztatinokkal végzett vizsgálatainak eredményei igazolták, hogy valóban kiemelkedő jelentőségű készítményekről van szó. Ráadásul a koleszterincsökkentők biztonságosnak bizonyultak. Az Európai Kardiológiai Társaság ajánlása szerint egy 40 éves, panasz- és tünetmentes magyar férfi vagy 50 éves nő kardiovaszkuláris kockázata már olyan mértékű, hogy a koleszterincsökkentő gyógyszeres kezelés megfontolandó. A magyar kockázat besorolás kissé tartózkodóbb, de egy 50 éves magyar férfinak vagy egy 60 éves nőnek a kockázatmérséklésére a sztatin akkor is kifejezetten ajánlott, ha az illető nem dohányzik, és nincsenek olyan betegségei, mint pl. magas vérnyomás.

Jó helyen jár! Szeretne többet tudni a szív- és érrendszeri betegségek kezeléséről, megelőzéséről, a táplálkozás, a mozgás, a stressz szerepéről? Érdeklik a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel, elhízással, diabétesszel kapcsolatos legújabb hírek, kutatások? Kövesse most indult Szívderítő rovatunkat, melyet a Magyar Kardiológusok Társasága felügyel!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)