Stroke-ot is kaphat a beteg szívinfarktus után

Az eddigi ismereteinkhez képest szívinfarktus után sokkal tovább fennáll a stroke bekövetkeztének esélye - derült ki egy kutatásból.

"A szívinfarktus legalább három hónapig a stroke kockázati tényezőjének számít" - jelentette ki dr. Alexander Merkler kutató, a New York-i Weill Cornell Orvosi Egyetem neurológus adjunktusa, utalva arra, hogy a szakemberek az infarktust követő egy hónapot tartották eddig jellemzően magasabb kockázatúnak a stroke szempontjából. "A mostani kutatási eredmények megváltoztatják a szívinfarktus és a stroke viszonyáról alkotott képünket" - tette hozzá dr. Merkler.

Meg kell előzni a vérrögök kialakulását szívinfarktus után is.
Meg kell előzni a vérrögök kialakulását szívinfarktus után is. Kép: GettyImages

Jelenleg az a gyakorlat, hogy a betegeknek szívinfarktus után vérlemezke-összetapadást gátló gyógyszert kell szedniük. Ám az újabb kutatási eredmények szerint a betegeknek más hatásmechanizmusú vérhígító gyógyszert kell szedniük, hogy megelőzzük a vérrögök kialakulását - következtetett dr. Merkler. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderítsük, melyik hatásosabb - tette hozzá.

A kutatók 1,7 millió amerikai állami egészségügyi ellátásban részt vevő beteget vizsgáltak, közülük 46 ezer fő került kórházba szívinfarktus miatt és 80 ezer stroke miatt.

A kutatók a szívinfarktusos betegek körében magasabb stroke-kockázatot mutattak ki azokhoz képes, akiknek nem volt szívinfarktusuk. Azok körében volt a legmagasabb a kockázat, akik szívinfarktus után elhagyták a kórházat, és utána még nem telt el egy hónap - mondta dr. Merkler. Azonban azt is hozzátette, hogy a kockázat az elbocsájtást követő 5-12 hónapban is magas maradt. A 12. hét után azonban a kockázati szint visszaesett a szívinfarktus bekövetkezte előttire.

Dr. Gregg Fonarow, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kardiológusa szerint már a korábbi kutatások is kimutatták, hogy mind a nők, mind a férfiak körében magas a stroke kockázata infarktus után. Ám az még eddig nem volt világos, hogy meddig tart az az időszak, amikor a kockázat a legmagasabb - mondta dr. Fonarow, aki az Ahmanson-UCLA Kardiomiopátiai Központjának az igazgatója.

A mostani kutatási eredmények szerint a kockázat a kórházi elbocsájtás utáni első 4 hétben a legnagyobb, de a magas kockázati szint egészen a 12. hétig fennáll, és mindez független attól, hogy milyen típusú volt a szívinfarktus. "Ezek a kutatási eredmények arra hívják fel a figyelmünket, hogy azért is fontos a szívinfarktus megelőzése és hatékony kezelése, hogy egyben a stroke kockázatát is csökkentsük" - mondta el a kardiológus.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok (legkésőbb délelőtti) feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére többnyire 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra