Hány éves az érrendszere? Most kiderül

A többi között érrendszerünk életkorát is kiszámíthatjuk a KardioNapló nevű applikációval, amelyet a XVII. Regionális Hipertónia Napon mutattak be a Debreceni Egyetemen. A mobilalkalmazás a hipertónia korai felismerésében és a kezelésben is segíthet.

Az alkalmazás okostelefonra és tabletre is ingyenesen letölthető. Rögzíthetők benne a vérnyomással és koleszterinnel kapcsolatos értékek, adatok, a rögzített adatok pedig egyszerűen megoszthatók a családorvossal is. A mobilalkalmazás egy olyan kalkulátort is tartalmaz, amely segítségével megtudhatjuk kardiovaszkuláris életkorunkat, azaz megbecsülhető általa érrendszerünk életkora, állapota.

Az applikáció segítséget jelenthet a rendszeres vérnyomás-ellenőrzésben
Az applikáció segítséget jelenthet a rendszeres vérnyomás-ellenőrzésben. Fotó: iStock

Nagy bajt okozhat a magas vérnyomás

"Magyarországon a felnőtt lakosság 44 százalékának, csaknem 3,5 millió embernek magas a vérnyomása, viszont az érintettek több mint felénél vagy nem ismert a betegség, vagy ismert, de nem kezelt, vagy pedig ismert és kezelt, de nem kontrollált, tehát nem hatékony a kezelés. A hipertónia napot annak érdekében szerveztük meg, hogy csökkentsük ezt a számot és növeljük a jól kezelt betegek arányát" - fogalmazott Páll Dénes, a Debreceni Egyetem (DE) Belgyógyászati Intézetének professzora az intézmény honlapjának nyilatkozva.

Kifejtette, a terápiában nagy jelentősége van a vérnyomáscsökkentő gyógyszer rendszeres szedésének, de legalább ennyire fontos az is, hogy a betegek együttműködjenek és tartósan ellenőrizzék vérnyomásukat. A Magyar Hypertonia Társaság ezért egy gyógyszergyár támogatásával olyan applikációt fejlesztett ki, amely segíthet a hipertónia korai felismerésében, valamint a már kezelés alatt álló betegeknek is hasznos. A szakember úgy véli, a KardioNapló applikáció segítséget jelenthet a rendszeres vérnyomás-ellenőrzésben, javítva a betegek gyógyszerszedési hajlandóságát és a célértéket elérők arányát.

Jenei Zoltán, a DE Klinikai Központ Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika igazgatója hozzátette, hogy a nem megfelelően kezelt hipertónia sokszorosára növeli a nagy szív-érrendszeri betegségek előfordulásának a kockázatát. Az esetek 70-80 százalékában például magasvérnyomás-betegség áll a stroke hátterében.

"Ezek a súlyos betegségek, amelyek sok esetben maradandó fogyatékossággal járhatnak, megelőzhetőek lennének, ha a vérnyomást sikerülne normális tartományba állítani. Ebben a betegeknek is fontos szerepük van, hiszen megfelelő életmóddal csökkenthető a rizikó" - szögezte le Jenei Zoltán.

A tudományos tanácskozáson négy meghatározó szakmai orvostársaság - a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Atherosclerosis Társaság - elnöke ismertette a legújabb szakmai ajánlásokat.

A hipertónia nap célja, hogy a családorvosoknak, belgyógyászoknak és gyógyszerészeknek naprakész, gyakorlati ismeretekre fókuszáló áttekintést nyújtson a hipertóniáról, továbbá a cukorbetegségről, valamint a szív- és érrendszeri betegségekről. A konferenciára ezúttal is több mint ezer szakember érkezett az ország számos pontjáról, akik négy szekcióban 14 előadást hallhattak a neves előadóktól.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: