szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

EKG-készítése közben kapott infarktust

Szinte a létező legnagyobb esélyt kapta szívinfarktusa túlélésére az a pécsi férfi, aki mellkasi fájdalmai miatt hívott mentőt. Ez a lehető legjobb döntés volt az adott szituációban, szívinfarktus gyanúja esetén ugyanis minden perc számít.

Mi történt a férfi szervezetében?

A szívinfarktus jelentkezhet hirtelen, heves tünetekkel, ami a felismerést megkönnyíti. Sokszor viszont lassabban kezdődik, ami bizonytalanná teszi a beteget és túl sok idő telhet el a kezelésig. Mellkasifájdalomesetén, különösen ha további kísérő tünetekkel társul, ne várjon 5 percnél tovább. Az azonnali mentőhívás a jó reakció, mert a mentőautókban lévő transztelefonikus EKG segítségével a diagnózis azonnal felállítható, és a beteget máris szállíthatják a megfelelő kórházba.

Köszönő levelet kaptak a pécsi mentősök

"Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet és hálámat a pécsi mentősök munkájával kapcsolatosan.
A 112 segélyhívót tárcsázta férjem mellkasi fájdalma miatt. Pécsi kollégáik igen rövid idő alatt kiérkeztek, majd EKG -hoz készültek, amikor a férjem infarktust kapott és leállt a keringése. Újraélesztés első próbálkozásra eredményes volt és gyakorlatilag az infarktus pillanatában már ott álltak körülötte, így rövid idő alatt visszatért közénk. Kollégáik ezután a pécsi szívklinikára szállították ahol kb. 20 percen belül már szív-katéterezték is. Férjem az egész szituációt gyakorlatilag különösebb károsodás nélkül megúszta és a mai napon már velünk van.
Szeretném köszönetemet kifejezni, mivel az adott helyzetben tanúsított magatartásuk, rutinjuk és szakmai hozzáértésük nélkül tragikusan végződött volna ez a történet. Az ellátás során mindvégig higgadtan, gyorsan, csapatként össze dolgozva kezelték a helyzetet és összességében olyan ellátást kapott, mely bárhol a világon megállta volna a helyét.
Kérem, szíveskedjenek elismerésünket továbbítani feléjük és kívánunk nekik is és a mentőszolgálat valamennyi munkatársának további munkájukhoz erőt és egészséget!

Köszönettel: W. Szilvia, F. Sándor"

A szívinfarktus bekövetkeztekor a szívizomzathoz futó koszorúserek egyikében képződik heveny elzáródás. Az elzáródást legtöbbször érelmeszesedéses plakkon képződő vérrög
okozza. A beteg heves mellkasi fájdalmat érez, az EKG-n jellegzetes eltérések jelennek meg.
Ilyenkor az azonnali szívkatéteres érmegnyitás a legeredményesebb eljárás.

Csőstül jön a baj!

Sajnos a szívinfarktus bekövetkeztekor egy másik, még veszélyesebb helyzet is kialakulhat, a hirtelen szívhalál.

Mit lehet észlelni?

Tünete az eszmélet elvesztése, a pulzus, illetve a légzés azonnali leállása. Ha valaki hirtelen, minden előzmény nélkül összeesik, kontaktusképtelenné válik és elveszti az eszméletét, esetleg hörög, légzése leáll vagy nagyon ritkává, minimálissá válik, végtagjai elernyednek - akkor az újraélesztés lépéseit kell alkalmazni.

A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető haláloknak számít. Ilyenkor a normális szívritmus megszűnik, a szív kaotikusan remeg és képtelen a vért tovább pumpálni. Mindössze néhány perc van a végzetes folyamat visszafordítására. Ha a beteg újraélesztését (lélegeztetését és a mellkas kompresszióját), valamint a beteg defibrillálását 10 percen belül elkezdik, van esély a túlélésre.

Azonnali újraélesztés!

Az egyetlen esély a túlélésre ilyenkor az, ha a helyszínen lévők elkezdik az újraélesztést. Ilyenkor a hozzátartozók, ismerősök, vagy rosszabb esetben vadidegenek kezében van az illető élete. Ebben a konkrét esetben szerencsére a mentősök jelenlétében állt le a férfi szíve, így ők azonnal a leghatékonyabb módon, gyógyszeres támogatással láttak hozzá az újraélesztéshez. 

Irány a szívkórház!

Az újraélesztett beteget azonnal a megfelelő centrumba szállítják, ahol haladéktalanul megkezdik a szívkatéterezést.

A mentősök a férfit a pécsi szívklinikára szállították, ahol kb. 20 percen belül már szívkatéterezték is.
A mentősök a férfit a pécsi szívklinikára szállították, ahol kb. 20 percen belül már elvégezték a szívkatéterezést is.  Fotó: 123rf.com

A vizsgálat során az alkar, a comb, ritkábban a könyök verőerén keresztül szívkatétert (egy vékony, hajlékony, speciális műanyagból készült csövet) vezetnek fel a koszorúerekhez, majd a koszorúerekbe kontrasztanyagot fecskendezve "megfestik" a koszorúereket. Amennyiben a katéteres beavatkozás segítségével a talált koszorúérszűkületet meg lehet tágítani, a tágítást el is végzik. A "tágítás" során az esetek legnagyobb részében egy hálós szerkezetű rövid fémcsövecskét, úgynevezett stentet is beültetnek.

A beavatkozás eredményeképp a szívizom nem károsodik, a beteg felépül és pár nap múlva hazamehet. Ezt követően szoros orvosi kontroll és gyógyszeres kezelés alatt marad és az életmódváltásban is segítséget kap orvosaitól, hogy a szívinfarktus ne ismétlődhessen meg.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag