+4° - +12°
Kettős front
szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

COVID-19: miért megy fel a vérnyomásunk a karanténban?

A Covid-19-világjárvány miatti karantén ideje alatt több magas vérnyomásos beteg kerül kórházba. Erre a következtetésre jutottak egy tanulmányban, amelyet a 46. Argentin Kardiológuskongresszuson (SAC) mutattak be.

"A kötelező társadalmi távolságtartási időszak alatt a kórházak sürgősségi osztályára 37 százalékkal több magas vérnyomásos beteget vettek fel - és ez független az életkortól, a nemtől, az orvosi felülvizsgálat idejétől, továbbá azzal sem függ össze, hogy a beteget mentő vitte-e be a kórházba vagy magától vonult be" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Matías Fosco a Buenos Aires-i Favaloro Alapítvány Egyetemi Kórházának munkatársa.

a betegek nagyobb pszichikai nyomást érezhettek a kórházba szállítás idején
A betegek nagyobb pszichikai nyomást érezhettek a kórházba szállítás idején. Kép: GettyImages

"Miután bevezették a társadalmi távoságtartást, azt figyeltük meg, hogy több beteg érkezik magas vérnyomással a sürgősségi osztályokra" - mondta dr. Fosco. "Azért végeztük el ezt a kutatást, hogy igazoljuk vagy cáfoljuk ezt a megfigyelést." 

Argentínában az általános korlátozások részeként március 20-án vezették be a kötelező társadalmi távolságtartást. Az embereket arra kérték, hogy maradjanak otthon, kivételnek csak az elengedhetetlenül fontos munkát végzők számítottak (pl. az orvosok és a nővérek). A lakosok csak akkor hagyhatták el az otthonukat, ha ételt, gyógyszert vagy tisztítószereket akartak vásárolni. Az iskolákat és az egyetemeket bezárták, a társadalmi rendezvényeket felfüggesztették.

A vizsgálatot a Favaloro Alapítvány Egyetemi Kórház sürgősségi részlegén végezték el. A 21 évesnél idősebb, magas vérnyomásos betegek előfordulását összevetették az országos zárlat három hónapjában (2020. március 20-tól június 25-ig) és a zárlatot közvetlenül megelőző három hónapos időszakban (2019. december 13-tól 2020. március 19-ig).

A vérnyomásmérés általánosan kötelező minden olyan betegnél, akit felvesznek egy sürgősségi osztályra, és ebbe a kutatásba csaknem minden beteg (98,2 százalék) belekerült, aki 2020. március 20. és június 25. között sürgősségi ellátást kapott az adott kórházban. A betegfelvétel leggyakoribb oka mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, hasi fájdalom, láz, köhögés ésmagas vérnyomásvolt.

A három hónapos társadalmi távolságtartási időszak alatt 1 643 beteget vettek fel a sürgősségi osztályra. Ez 56,9 százalékkal kevesebb beteget jelentett, mint 2019-ben ugyanebben a három hónapban (akkor 3 810-en kerültek ugyanerre az osztályra), valamint 53,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint a megelőző három hónapban, ilyen tendencia más országokban is megfigyelhető volt.

Ugyanakkor ebben az időszakban (a kötelező elszigeteltség idején) 391 betegnek volt magas a vérnyomása, ez az összes páciens 23,8 százaléka. És ez az arány már jelentősen magasabb volt, mint 2019-ben ugyanezen időszakban, akkor csak 17,5 százaléknyi volt a magas vérnyomásosak aránya a páciensek között, illetve az országos zárlatot megelőző három hónapban ugyanez az arány 15,4 százalék volt. 

Dr. Fosco szerint: "több lehetséges oka is lehet a társadalmi elszigeteltség és a magas vérnyomás közti kapcsolatnak. Például a világjárvány miatt megnövekedik a stressz, miközben a személyes kapcsolattartás korlátozva van, és kialakulnak vagy súlyosbodnak a pénzügyi és családi nehézségek is. A viselkedés megváltozása is szerepet játszhat: megnövekedik az étel- és italfogyasztás, jellemző az ülő életmód és a hízás." Dr. Fosco megjegyezte, hogy a kórházi felvétel indokai a megfigyelt időszakokban ugyanazok voltak, tehát nem ezek a tényezők indokolták a magas vérnyomásos betegek számának az emelkedését. De hozzátette: "a betegek nagyobb pszichikai nyomást érezhettek a kórházba szállítás idején, mert közlekedési korlátozások, rendőrségi ellenőrzések voltak, és féltek, hogy megfertőződnek a koronavírussal, ha elhagyják az otthonukat. Ráadásul a magas vérnyomással kezelt betegek a korai figyelmeztetések hatására elhagyták a gyógyszereiket a Covid-19 lehetséges mellékhatásai miatt (ezeket az előírásokat később törölték)." 

A szerző a következő következtetést vonta le: "a vérnyomás szinten tartása segít megelőzni a szívinfarktust, a stroke-ot és a Covid-19 miatti súlyos megbetegedést, tehát alapvetően fontos, hogy még a társadalmi távoságtartás és a zárlat idején is betartsuk az egészséges életmódra vonatkozó szabályokat. A világjárvány miatti számos intézkedésen lazítottak, és most azt vizsgáljuk, hogy mindez megmutatkozik-e a sürgősségi osztályra felvett betegek vérnyomásában."

Dr. Héctor Deschle, az argentin kardiológuskongresszus 2020. évi tudományos programjának az elnöke szerint "ez a kutatás bemutatja az elszigeteltség járulékos kárát. Jelentősen csökkent a szív- és érrendszeri betegségek miatti szakorvosi konzultációk száma, és ez vitathatatlanul megnöveli az egyébként elkerülhető komplikációk számát. De szeretném hangsúlyozni azokat a pszichikai károkat - amelyek megnyilvánulnak a félelemben, a reménytelenségben, az ingerlékenységben és a koncentrálási nehézségben is-, melyekre a szerzők rámutattak, ezeket naponta tapasztaljuk az orvosi konzultációk során. Mindez kihat a személyes kapcsolatokra és a lelki egészségre is."

Az Európai Kardiológusok Társaságának argentínai regionális képviselője a 2020. évi argentin kardiológuskongresszuson Jose Luis Zamorano, ő a következőt mondta: "Ez a nagyon érdekes tanulmány jól kiemeli, hogy nekünk, kardiológusoknak rajta kell tartanunk a szemünket a szív- és érrendszeri betegeinken a világjárvány idején. Ha nem kezeljük és nem figyeljük a kardiológiai betegeinket a pandémia alatt, akkor a jövőben a mellékhatások növekedésére számíthatunk."

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, elszórtan alakul ki gyenge eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag