Az elvált férfiakat jobban fenyegeti a stroke

Magasabb a stroke kockázata elváltak körében, mint a házasságban élők, egyedülálló és özvegyek esetében - állítják dán kutatók. Eredményeik szerint a veszély különösen a férfiakra nézve jelentős.

Számos korábbi tanulmány igazolta korábban, hogy a házasság kapcsolatba hozható a stroke és egyéb egészségügyi problémák alacsonyabb kockázatával. Mint azt a medscape.com írja, a koppenhágai Bispebjerg University Hospital kutatóinak legfrissebb eredményei ugyanakkor azt mutatják, hogy nem sokat számít, hogy valaki házasságban vagy egyedül él-e, esetleg megözvegyült. A válás azonban jelentősen fokozza a kockázatot, különösen a férfiaknál. Részben megmagyarázhatja a jelenséget, hogy a válás hátrányosan befolyásolhatja az érintettek életmódját, hiszen számos anyagi és érzelmi természetű problémát vet fel, ezáltal pedig hajlamosíthat például a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra. A házasok ezzel szemben általában egészségesebb életet élnek. A nemek közötti különbség pedig valószínűleg annak tudható be, hogy a nők talán jobban alkalmazkodnak a válás okozta változásokhoz.

Az elvált férfiak esetében a stroke kockázata 23 százalékkal emelkedett.
Az elvált férfiak esetében jelentősen fokozza a stroke kockázatát. Fotó: Getty Images

Több mint 20 százalékkal magasabb strokekockázat

Stroke esetén az agyban átmeneti, vagy kedvezőtlen esetben végleges funkciókárosodás jön létre, mivel az érintett agyi régió vérátáramlása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken vagy teljesen megszakad. A stroke az életet is veszélyeztető állapot, a túlélőknél pedig súlyos mozgáskorlátozottsággal alakulhat ki.

A kutatók stroke-on átesett, 40 év feletti betegek családi állapotát vetették össze a dán népesség adataival, és eszerint becsülték meg családi állapot szerint a stroke relatív kockázatát a -házasokat véve viszonyítási alapul. Az adatokat kor, nem, naptári év, a háztartás bevétele és iskolai végzettség szerint is korrigálták.

A korrigált adatok szerint a házas, egyedülálló és özvegy férfiak strokekockázata lényegében azonos volt, míg az elvált férfiak esetében ez a szám 23 százalékkal emelkedett. Nőknél az egyedülállók kockázati mutatója 3 százalékot még csökkent is, az özvegyeké azonos volt a házasokéval, az elváltak esetében viszont 11 százalékkal emelkedett.

A lényeg a harmónia?

Az adatok szerint nem önmagában az egyedüllét növeli a kockázatot, hanem a válás okozta diszharmónia. Aki átesett már egy váláson, valószínűleg csak megerősíteni tudja, hogy életének ez az időszaka minden volt, csak nem harmonikus. Éppen ezért fontos, hogy a válás utáni zűrös időkben többet törődjünk az egészségünkkel, még akkor is, ha ilyenkor ez a szempont meglehetősen háttérbe szorul a többi elintéznivaló mögött. A kutatók egyébként csak a stroke előtti egy év családi állapotát vizsgálták, arra nem fordítottak figyelmet, mennyi ideje voltak elváltak az érintettek a stroke előtt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)