Apró tünetek jelzik a szívbetegséget

Alapvetően a szívbetegségek egy része sokáig tünetmentes marad, illetve csupán olyan tünetet okoz, amit számos más problémára is ráhúzhatunk. Ha mégis az a gyanúnk, hogy a keringési rendszerünkben van a hiba, akkor sürgősen keressük fel a háziorvosunkat.

Általános jelek

Amikor egy tapasztalt, nem kiégett orvos - akár más okból is - találkozik a betegével, gyakran már az arcának, bőrének kinézete, viselkedése, de még a hajszíne, hirtelen kopaszodása is segítheti a gyanú felállítását, hogy az illetőnek szívbetegsége lehet. Az egyik legfeltűnőbb jelenség szemhéjon, szemzugban jelentkező sárgás, bőr alatti zsírfelhalmozódás, mely magas koleszterinszintre utalhat.

A koleszterin az egészségre veszélyt akkor okozhat, ha túl magas a vérben lévő koncentrációja, illetve az összkoleszterinen belül nem megfelelő arányban vannak jelen benne a koleszterin különféle típusai. Az LDL-koleszterin, különösen annak kicsi, sűrű változata (úgynevezett small-dense LDL) felszaporodik a vérben és átjutva a "sérülékennyé" vált érbelhártyán kijut az érfalba, zsíros-meszes plakkokat, lerakódásokat hoz létre az erek falán. Ez okoz aztán bajt.

A magas koleszterinszint talaján kialakuló érelmeszesedés (arterioszklerózis) az alapja több súlyos szív- és érrendszeri betegségnek. Azért olyan veszélyes, mert szűkíti, súlyos esetben el is zárhatja az ereket, rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé teszi az érfalakat, és ennek az elváltozásnak a következtében végtagi érszűkület, trombózis, szív- és agyi infarktus, agyvérzés alakulhat ki.

Előfordul, hogy örökletesen magas koleszterinszintje van valakinek, ami korai infarktushoz vezet. Ez okozta vélhetőleg Mona Lisa halálát is.

Végtagi érszűkület, trombózis, szív- és agyi infarktus, agyvérzés alakulhat ki.
Számos tünet utalhat végtagi érszűkületre, trombózisra, szív- és agyi infarktusra. Fotó: 123rf

Az ödémás láb (amikor nyomásra rugalmatlanul megőrzi az ujj okozta bemélyedést) többek között szintén jelezheti a szív elégtelen keringését is, a kéz ujjainak alakváltozása pedig magas tüdővérnyomásra utalhat.

Nemrégiben megjelent tanulmány szerint az öregedés korán jelentkező tünetei, a magasodó homlok, a ritkuló haj, az őszülés is előre jelezheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Milyen tünetek esetén menjen a beteg orvoshoz?

A tartós diszkomfort érzés, a rossz közérzet, a fizikai terhelhetőség csökkenése, a fáradékonyság, az általános gyengeség utalhatnak koszorúér-betegségre, különösen, ha időnként fellépő szegycsonttáji fájdalmak, légszomj, nehézlégzés, ingadozó pulzus is kíséri azokat. Általában azonban a koszorúér-betegség sokáig teljesen panaszmentes is maradhat.

Az esetek több mint felében rögtön angina pectoris, egynegyedében szívinfarktus, egyötödében pedig hirtelen szívhalál az első és néha sajnos utolsó tünet is, ha a szív- és érrendszeri katasztrófa halálhoz vezet. Ezért különösen fontos, hogy az öröklött hajlam, korábbi érrendszeri betegségek, az életmódból fakadó kockázati tényezők miatt nagy rizikójú betegek akkor is rendszeresen eljussanak kivizsgálásra, ha panaszmentesek.

Minél előbb derül ki a megnövekedett kockázat, annál nagyobb esélye van a megelőzésnek is. Sokat segíthet az életmódváltás, például a dohányzás elhagyása, a túlsúly csökkentése, a vérnyomás, a koleszterin- és a vércukorszint normalizálása, a fizikai aktivitás növelése és a stresszkezelés.

Kivizsgálás, képalkotás

A gyanú felmerülésekor a szakorvosnak a modern készülékek segítenek a diagnózis felállításában. A nyugalmi EKG is jelezheti a gondot, de ennél informatívabb a fizikai aktivitás után végzett terheléses EKG vagy a páciens keringését egy teljes napon keresztül monitorozó 24 órás EKG. A szívultrahang-vizsgálat, mellkasi röntgen, érfestéses vizsgálat pontosíthatja a rendellenesség azonosítását:

Egy jellegzetes tünet: az angina pectoris

Az angina pectoris, ez a jellegzetes, rövid ideig tartó, de annál ijesztőbb mellkasi fájdalom erős hideghatás, fizikai, vagy pszichés terhelés, stressz hatására akkor jelentkezik, ha a koszorúereken érszűkület alakult ki - ezt nevezik az infarktus előszobájának.

Az angina tünetei A nyomó-szorító fájdalom a mellkas közepén, a szegycsont tájékon indul és kisugárzik a nyak, a váll, a karok, a kezek irányába is. Ha a kiváltó ok megszűnik, vagy ha a beteg nitroglicerint alkalmaz a csillapítására, hamar abbamarad. Súlyosabb esetben azonban már nem csak terhelésre, hanem nyugalomban is kialakulhat.

A szívinfarktus tünetei hasonlítanak az angináéra, azonban jóval erőteljesebbek és hosszabb ideig tartanak. A "szívbe markoló", görcsös mellkasi fájdalom kisugározhat a nyak, a váll, az állkapocs, a kezek irányába. A fájdalomhoz egyéb, kínzó testi-lelki tünetek is kapcsolódhatnak, például nehézlégzés, légszomj, hányás, erős verejtékezés, nagyfokú nyugtalanság, szorongás, halálfélelem.

Bármely tünetegyüttes jelentkezésekor vegyük fel a kapcsolatot orvossal, hívjunk mentőt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)