Vérnyomás és pulzus: ez jelezhet bajt

Van kapcsolat a pulzusunk és a vérnyomásunk között? Milyen problémát jelezhet, ha az egyik vagy a másik a normálértéktől eltérő?

A vérnyomás az az erő, amellyel a vér mozog a véredényekben, a szívritmus pedig azt jelenti, hogy egy perc alatt hányszor ver a szívünk. Mindkettő jelzi, jelezheti az egészségi állapotunk változását. Fontos, hogy a vérnyomás és a szívritmus nem feltétlenül emelkedik azonos mértékben! Az emelkedő szívritmus (pulzus) nem emeli a vérnyomásunk is ugyanolyan mértékben. Ha a szívünk egy perc alatt többször ver a nyugalmi állapothoz képest, akkor az egészséges véredények kitágulnak, hogy minél több vér minél könnyebben tudjon keresztüláramolni rajtuk - ez természetes reakció. Amikor sportolunk, edzünk, akkor a szívünk felgyorsul, és ennek következtében több vér jut az izmokba - akár duplára is nőhet a pulzus, míg a vérnyomásunk csupán enyhén emelkedik meg.

A pulzus és a vérnyomás eltérése is szívbetegségekre utalhat.
A pulzus és a vérnyomás eltérése is szívbetegségekre utalhat.

A szívritmus és a testedzés

A vérnyomásról szóló diskurzusokban gyakran emlegetik a szívritmus és a testedzés kapcsolatát. A pulzus célértéke az életkoron alapul, és abban segít, hogy ellenőrizni tudjuk az edzés intenzitását.

  • Ha megmérjük a pulzusunkat a fizikai aktivitás előtt, közben és után, akkor azt tapasztaljuk, hogy az edzés alatt megemelkedik a értéke.
  • Minél nagyobb az edzés intenzitása, annál jobban emelkedik a szívritmus.
  • Ha abbahagyjuk az edzést, a pulzus nem csökken le azonnal a normál (nyugalmi) értékre.
  • Minél edzettebb valaki, annál hamarabb tér vissza a szívritmus a nyugalmi értékre.

Mennyi a normális?

A felnőttek esetében az egészséges nyugalmi pulzusszám percenként 60 - 100 között van, az átlagos érték a 72-76. Ilyenkor a szív normális kapacitással dolgozik, a vér hatékonyan kering a testben. Ha a pulzus tartósan efölött van (nyugalmi állapotban) akkor az növeli a szívelégtelenség, a vérrögök és egyéb problémák kockázatát.

Ha túl lassú a pulzus, akkor nem biztos, hogy ez elegendő lesz a vér megfelelő sebességű keringetésére. A nyugalmi 60 (egyes források szerint 50) alá csökkenése a bradycardia - kivéve, hogy ha sportolónál mérik.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet telefonos konzultációt indít, két mobilszámon lehet kardiológus szakorvosoktól tanácsot kérni. Abban az esetben, ha valakinél mellkasifájdalomjelentkezik, nehézlégzést vagy erős szívdobogást érez, vérnyomáskiugrást tapasztal vagy valami egyéb panasza van, kardiológus szakorvosoktól kérhet tanácsot. A telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, de szakorvosok adnak tanácsot abban, hogy mi legyen a következő lépés. A +36 30 2606417 és a +36 30 2605339 telefonszámok folyamatosan élnek!

A bradycardia tünete lehet:

  • kimaradó dobbanások,
  • gyengeség, romló teljesítmény,
  • szédülés, esetleg eszméletvesztés.

Amagas vérnyomásnöveli a szívinfarktus, stroke, szívelégtelenség,veseelégtelenségkockázatát, a magas pulzus hátterében viszont állhat pajzsmirigybetegség, gyulladás, vérszegénység is.

Mindenesetre akár a vérnyomásérték tér el a normálistól (szédeleg, erőtlen), akár a pulzus (szapora szívdobogás vagy mellkasi szorongás gyötri), konzultáljon a háziorvosával - most csak telefonon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció