Ezért nő a stroke-os estek száma a fiatalabbak között is

Ha a munkaidőn kívül túlzottan lelassítanak a fiatal felnőttek, akkor növekedhet a stroke-kockázatuk - áll egy friss tanulmányban.

A kutatók kanadaiak egészségügyi és életmódra vonatkozó adatait vizsgálták meg, hogy megismerjék a szabadidőben, a munkamentes időszakban végzett ülő aktivitás (mint például a számítógéphasználat, a tévénézés vagy az olvasás) hatását. A 60 évesnél fiatalabb felnőttek közül a legkevésbé aktívaknak - ők a szabadidejükben legalább nyolc órát töltenek el üldögéléssel - hétszer nagyobb a stroke-kockázatuk, mint a fizikailag legaktívabb csoportnak. Az utóbbi csoport a szabadidejében naponta kevesebb mint négy órát tölt el ülve, és a fizikai aktivitása is erőteljesebb. A kutatási eredmények az Amerikai Szív Társaság Stroke című folyóiratában jelentek meg.

Az alacsony aktivitású csoport 10 percet vagy annál is kevesebbet volt fizikailag aktív naponta.
Alacsony aktivitásnak számít, ha 10 percet vagy annál is kevesebbet aktív valaki naponta. Kép: GettyImages

Az üléssel eltöltött napi idő egyre csak nő az Egyesült Államokban és Kanadában is - mondta a tanulmány vezető szerzője, dr. Raed A. Joundi, a kanadai Alberta tartományban lévő Calgary Egyetem Cumming Orvosképző Intézete Neurológia Tanszékének stroke-kutatója. "El kell fogadnunk, hogy ha a fiatal felnőttek túl sok időt töltenek el ülve, az stroke-ot okozhat, és ez korai halálozással jár, vagy jelentősen rontja az életminőséget." A kutatók most 143 ezer kanadai adatát vizsgálták meg a Kanadai Közegészségügyi Felmérés adatbázisából. A kutatásban részt vevő személyek közül senkinek sem volt korábban stroke-ja, szívbetegsége vagy rákja.

Tegyünk mi is a megelőzésért - most ingyen! Ebben az évben a Magyar Kardiológusok Társasága a Testnevelési Egyetemmel közösen szervezi meg a Szívünk Napját szeptember 26-án, vasárnap. Szűrővizsgálatokat is végeznek: a vérnyomásmérés mellett a vérzsír-, a koleszterin- és a vércukorszintet is megmérettethetik az érdeklődők, de lesz érszűkület- és EKG-vizsgálat, továbbá idén speciális érultrahangszűrésre is lesz lehetőség.

Az átlagosan egy évtizedig tartó nyomon követési időszak alatt a kórházi adatok szerint csaknem 3 ezer stroke történt. A legtöbb iszkémiás volt, ami azt jelenti, hogy elzáródik az egyik agyat ellátó ér. A kutatás résztvevőit négy csoportra osztották az alapján, hogy naponta mennyi időt töltenek el szabadidős ülő aktivitással. Az összes résztvevő átlagosan kicsivel több mint hat órát ült naponta a szabadidejében. A kutatók a fizikai aktivitás alapján is csoportosították az embereket: az alacsony aktivitású csoport 10 percet vagy annál is kevesebbet volt fizikailag aktív naponta a munkamentes időszakban. "Ha csak 10 percet sétálunk minden nap, az kevesebb, mint a fele az Amerikai Szív Társaság fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásának" - mondta dr. Joundi. A felnőtteknek hetente legalább 150 percet kell közepesen intenzíven mozogniuk. "A fizikai aktivitásnak nagyon fontos szerepe van, mivel csökkenti az üldögéléssel eltölthető időt" - magyarázta dr. Joundi.

A kutatók nem kérdezték a résztvevőket arról, hogy mennyi időt töltenek ülve a munkaidejükben - bár a tudósok szerint ez elég jellemző lehet a fiatal felnőttekre -, ezért ezzel nem is számoltak ebben a vizsgálatban. Az Amerikai Szív Társaság statisztikái szerint a stroke miatti halálozás a 35-64 éves korosztály körében növekedést mutat. Dr. Joundi szerint az orvosi tanácsokban és az egészségpolitikában is jobban kell hangsúlyozni, hogy az erőteljesebb fizikai aktivitás és a kevesebb üldögélés, valamint az egészséges szokások már a fiatalabb felnőtteknek is rendkívül fontosak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: